Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto SGT Jan Dijkstra ׀ video: John van Lent

Afgeslankt oefenen met obstakels

Compagniescommandant kapitein Freek van Roosmalen.

Opwerken, opwerken en nog eens opwerken. De B-compagnie van 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers vertrekt begin volgend jaar naar Litouwen. Maar oefenen in coronatijd brengt obstakels met zich mee. Dus halen de infanteristen alles uit oefening Bulldog Warrior, waarbij veel aandacht is voor het optreden in verstedelijkt gebied (OVG).

Over enkele jaren trekken de mariniers hier in, maar vooralsnog ligt Kamp Nieuw-Milligen er verlaten bij. Er werkt nog nauwelijks defensiepersoneel en de meeste gebouwen zijn rijp voor de sloop. “Voor ons de ideale omgeving om te OVG'en”, vertelt kapitein Freek van Roosmalen. “Als gemotoriseerde brigade treden we steeds vaker op in onoverzichtelijk terrein. De open vlaktes zoals we die kennen uit de Koude Oorlog hebben bij ons plaatsgemaakt voor steden en bossen. Met middelen zoals de Boxer en de Mercedes-Benz CDI kunnen we snel en flexibel over langere afstanden het gevecht voeren.” 

‘We treden vaker op in onoverzichtelijk terrein’

Oefening Bulldog Warrior is een eerste stap om de Limburgse Jagers op compagniesniveau klaar te stomen voor hun missie in Litouwen.

‘Apache-vliegers proberen ons te ontdekken’

Niet ontdekt

Buiten is het zonnig en voeren vogels met hun voorjaarsliederen de boventoon – tot naderende Apaches hun gefluit overstemmen. 2 gevechtshelikopters cirkelen boven de kazerne, op zoek naar de vijand. Van Roosmalen: “Dit deel is vooral bedoeld voor de vliegers die assets op de grond moeten onderkennen. Onze militairen hebben nu maar 1 taak: niet ontdekt worden. Het is geven en nemen: bij de volgende 2 vliegblokken vandaag staan de Apaches weer aan onze kant, bij de instap in de 2 objecten. Zo worden we samen sterker en trainen we intern de interactie tussen het peloton en het Fire Support Team.” 

De militairen hebben in het eerste deel van de oefening 1 taak: niet ontdekt worden.

Dus verschuilen ze zich tactisch in het vele groen op de kazerne. Zo geruisloos mogelijk parkeren een handvol MB’s en een Fennek-verkenningsvoertuig in de bosrand. In tweetjes verspreiden militairen zich achter muurtjes en in struiken. Als de helikopters na anderhalf uur aftaaien, begint voor de Limburgse Jagers het echte werk. 

Sluipend nadert het peloton het gebouw dat het moet zuiveren.

Leerwinst

Door de bosschages sluipen ze te voet richting gebouw 96, waarin zich hoogstwaarschijnlijk de vijand bevindt. Voor de achteruitgang nemen ze laag bij de grond hun positie in, waardoor er 360 graden zicht is. De militairen zijn in opperste staat van paraatheid en houden elke beweging rondom het gebouw nauwlettend in de gaten. Als er plotseling vuurcontact is, bestormen ze het pand. Via de voor- en achteringang en door de ramen vallen ze binnen om de ruimtes uit te kammen. Als het hele gebouw gezuiverd is, is het tijd voor een uitgebreide evaluatie. Van Roosmalen: “Ik ben niet ontevreden. Er is hier voor ons veel leerwinst te behalen. De afgelopen weken zijn de eerste stappen in het geïntegreerd optreden met luchtsteun, vuursteun en genie gezet.” 

‘Hier halen we veel leerwinst uit’

De vijand in gebouw 96 maakt geen schijn van kans. 1 voor 1 zuiveren de militairen de ruimtes.

Corona-struikelblokken

En dat is het doel van Bulldog Warrior: leerwinst. De oefening zou aanvankelijk met de hele compagnie plaatsvinden. “Na een paar dagen in het bos werden enkele coronabesmettingen geconstateerd. Na een week trainen stonden we nog maar met anderhalf peloton in het bos, het aantal personen in thuisquarantaine liep snel op. Ik heb uiteindelijk besloten deze waardevolle oefening te stoppen. Zuur, maar anders hadden we de kleinere oefening van vandaag ook niet kunnen uitvoeren. Iedereen werkt heel erg hard maar COVID-19 zorgt ervoor dat het lastiger is om gestelde trainingsdoelen te behalen en op niveau te blijven.” 

Na het weekend kon een gezond peloton de oefening herpakken. “Een veel kleinere groep dan gepland, maar het is van groot belang dat we in deze tijd alle kansen benutten.” 

Meer zien van oefening Bulldog Warrior? Bekijk de clip!