Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD, NIMH, KPL-1 Barend Westerveld, eigen archief

Erkenning voor Dutchbat-III

Minister Bijleveld neemt de aanbevelingen van de commissie Borstlap over, zo liet ze de Kamer in februari weten. De adviezen gaan over zorg, erkenning en waardering voor Dutchbat III-veteranen. 

De commissie adviseerde de minister naar aanleiding van een onderzoek naar deze groep. Hieruit bleek dat veel veteranen na 25 jaar nog steeds problemen ondervinden als gevolg van hun uitzending naar Srebrenica. Iedere veteraan krijgt een eenmalig bedrag van €5.000 belastingvrij. Daarnaast gaat Defensie terugkeerreizen naar Srebrenica organiseren. Tevens ontvangen alle Dutchbat III-veteranen en hun thuisfront een brief met daarin een uitnodiging aan hen die nog professionele hulp nodig hebben, maar dit nog niet (voldoende) hebben gekregen. Naast tastbare aanbevelingen onderschrijft de minister ook alle andere adviezen van de commissie. 

Luchtmobiel buit omstandigheden uit

Verschillende eenheden van 11 LMB grepen in februari de winterse omstandigheden aan om te trainen op een manier die je eerder zou verwachten in Noorwegen of Canada.

Vorstdagen op Nederlandse bodem worden steeds zeldzamer. In Schaarsbergen, maar ook bij de collega’s van de luchtmacht, werd verheugd gereageerd toen duidelijk werd dat heel Nederland een paar dagen Arctische omstandigheden zou krijgen. De rode baretten trainden onder meer fastropen, parachutespringen en het bevestigen van verschillende ladingen onder helikopters van de KLu.

Nieuwe, betere 81 mm-mortieren

De landmacht en de mariniers krijgen nieuwe 81 mm-mortieren, inclusief munitie. De huidige wapens worden vervangen omdat het einde van hun levensduur in zicht is. 

De nieuwe mortieren van de firma Hirtenberger Defence Europe GmbH kunnen verder en nauwkeuriger schieten en zijn ook nog eens sneller te bedienen. Bij de eerste afroep worden 122 mortierwapens geleverd. Bij deze levering hoort ook munitie en logistieke ondersteuning.

EOD ruimt picrinezuur op Antillen

De EOD heeft deze winter een lading picrinezuur vernietigd op Curaçao. De ruiming gebeurde op verzoek van de Curaçaose autoriteiten. 

In het verleden gebruikten verschillende laboratoria op het eiland picrinezuur, dat bij onvoorzichtig handelen een explosie kan veroorzaken. De in slechte staat verkerende substantie lag in een opslag van het Analytisch Diagnostisch Centrum in Willemstad, waar tevens een restant van de reactieve, onstabiele verbinding hydroxylamine werd gevonden. 

Uit metingen bleek dat het vernietigen van beide stoffen moest gebeuren onder CBRN-omstandigheden. Oftewel: de ruimers moesten beschermende kleding dragen om gezondheidsschade te voorkomen. Nadat het picrinezuur en de hydroxylamine onder politiebegeleiding naar oefenterrein Wacawa waren getransporteerd brachten de explosievenruimers de materie gecontroleerd tot ontploffing.

Gerenoveerde legering in Oirschot open

De gerenoveerde legeringsgebouwen op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne zijn officieel open. De opening werd via een livestream verricht door staatsecretaris Barbara Visser.

De opknapbeurt in Oirschot, thuishaven van 13 Lichte Brigade, is een van de vele stappen in het vorig jaar gestarte Project Verbeteren Defensie Legering (VDL). Daarin worden muren en plafonds van gebouwen in het hele land geverfd en vloerbedekkingen, verlichting, woonkamers en pantry’s vernieuwd. Slaapkamers en andere vertrekken krijgen modern meubilair. Vooral binnenslapers profiteren van de renovatie. De gebouwen ‘nieuwe stijl’ moeten hen een thuisgevoel geven, want zij verblijven vaak de hele week op de kazerne.

Ook legeringsgebouwen op kazernes in Wezep en Amersfoort zijn gerenoveerd. Daarnaast verschijnt in Schaarsbergen een tijdelijke accommodatie om zo het bestaande pand een facelift te kunnen geven. Dit jaar volgen nog eens 40 onderkomens op verschillende locaties.

Virtuele bommen bij duister

De splinternieuwe Joint Terminal Attack Controller-simulator op de Oranjekazerne in Schaarsbergen is in februari in gebruik genomen. Nu kunnen de specialisten ook in het duister trainen. 

Tijdens gevechtssituaties heeft de Joint Terminal Attack Controller (JTAC) nauw contact met gevechtsvliegers, om precies aan te geven waar ze hun bommenlast moeten droppen. De omstandigheden waarin het team van JTAC en laser operator zich bevinden als er een luchtaanval op handen is, zijn uiteraard vaak heftig en kunnen worden nagebootst in de nieuwe sim. 

De JTAC-simulator maakt deel uit van het Joint Fires Training and Exercise System en vervangt z’n verouderde voorganger. De moderne simulator biedt meer opties zoals trainen in het duister en de mogelijkheid om met laser het doel aan te wijzen. 

Instroom nieuwe vrachtwagens

De bekende DAF 4- en 10-tonners worden vanaf deze week structureel vervangen door de nieuwe Scania. Het boegbeeld is de verhoogde, 4-assige en 8-wiel aangedreven Scania Gryphus High Operational. 

De nieuwe trucks zijn opgebouwd uit de ‘kale’ vrachtwagen en een opbouwvariant of container voor bijvoorbeeld commandovoering. Ook zijn ze te voorzien van een aggregaat of kraan. In alle verschillende uitvoeringen vormt de Gryphus de basis. Er komen 3 verschillende categorieën draagvermogen. De 50 kN met 4-wielaandrijving, de 100 kN met 6x6 of 8x8 wielaandrijving en de 6x6 aangedreven trekker met 150 kN draagvermogen. 

Bij het optreden onder risicovolle omstandigheden kan de normale cabine in korte tijd worden vervangen door een gepantserde versie. Naast meer laadvermogen en betere prestaties zijn de vrachtwagens voorzien van de laatste techniek zoals zuiniger en schonere motoren en camera’s.