Tekst KAP Arthur van Beveren
Foto KPL Gregory Fréni, KPL-1 Shane Winsser
Eindelijk tijd voor eigen trainingsdoelen
De verbindingsoefening Signal Challenge had dit jaar 2 gezichten. Eentje van voor en eentje van na de vrieskou. Een extra uitdaging dus voor de verbindelaars die hun nieuwe apparatuur en systemen 2 weken lang grondig testten.
Zoals een Rus de kou wegdrinkt met een flesje wodka, loopt ook korporaal-1 Hugo met alcohol rond op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe. Niet om zelf te nuttigen maar om de schotels van de nieuwe CCT200 satcomsystemen weer draaiend te krijgen. Ze zorgen voor de dataverbinding tussen eenheden of hoofdkwartieren waar dan ook ter wereld. Door vrieskou en jachtsneeuw was het mechanisme in het weekend vastgevroren. De alcohol moet een paar minuten inwerken, maar dan keren de 4 schotels gebroederlijk naar het doel.
“Tijdens Signal Challenge krijg ik de tijd om mijn systeem echt te leren kennen. We ontdekken nu bepaalde zaken over het nieuwe spul, dat is mooi“, vertelt de satcomspecialist. “Werkt de nieuwe schotel samen met de lokale server? Wat kunnen we er aan data overheen gooien? Hoe snel gaat dat en wanneer gaat de kwaliteit van de lijn achteruit?”
‘Er hangt nu niemand achter het systeem’
Incidenten simuleren
“Tijdens Signal Challenge oefenen en testen we de hele ICT-keten”, legt majoor Ed, leider der oefening, uit in de tent met servers en werkplekken. “In een normale oefening bestaat die keten er puur om de gebruikers hun werk te laten doen. Je kunt dus nooit zeggen: we hebben een incident en de verbinding doet het niet. Net zoals je de logistieke keten ook niet stil kunt zetten. Nu hebben we niemand achter het systeem hangen en kunnen we incidenten simuleren om de kwaliteit van de apparatuur en ons eigen personeel te testen.”
Verwachtingen
“Zie het als een nieuwe mobiele telefoon die je koopt”, vervolgt de majoor over het werken met de nieuwe satcomschotels. “Daar heb je bepaalde verwachtingen van, maar als je thuiskomt blijkt een app niet te werken. Precies dat testen we nu met een update van TITAAN, ons beveiligde militaire IT-netwerk dat we in operationele omstandigheden gebruiken. Zit er een fout in, gaan we terug naar JIVC, die dat oplost.” Naast technische problemen is ook het weer een mogelijke spelbreker. “Vanaf de grond hebben we een line-of-sight nodig met een satelliet. Zware bewolking zorgt voor ruis op de lijn, en sneeuw is echt een belemmering.”
Oorzaak vinden
Sergeant-majoor Kevin is senior netwerkmanager en aangeklikt bij het Bevoorrading en Transport Commando (B&TCo).Vanwege hun SAP-voorraadsysteem zijn ze compleet afhankelijk van werkende verbindingen. “Er staan hier 2 servers en ik ben het aanspreekpunt voor de 2 sergeanten die het beheer doen. Als je met het operationele materieel aan het werk gaat, loop je soms tegen rare dingen aan. Bijvoorbeeld dat je niet meer kan bellen omdat een datatransfer enorm veel bandbreedte gebruikt. Daarvan proberen we de oorzaak te vinden en het probleem op te lossen.”
Verschillende werkomstandigheden
Vanaf de basis wordt het systeem opgebouwd. Werkt dat stabiel, dan wordt het aantal fictieve gebruikers langzaam opgebouwd. “Idealiter heb ik aan het eind van de oefening 100 man aan het systeem hangen, die al hun applicaties kunnen gebruiken – dan is voor mij de oefening geslaagd”, wijst Kevin naar een van de serverkasten. Juist dat pionieren en naar oplossingen zoeken is de reden dat hij voor een militaire loopbaan heeft gekozen. “In de burgermaatschappij weet je als systeembeheerder waar je werkplaats is, en die verandert nooit. Hier sta je bijna dagelijks voor verschillende werkomstandigheden. Het is eigenlijk een soort werken op projectbasis.”
‘Cyberveiligheid is een van de aandachtspunten’
Cyberveiligheid
Het netwerk mag dan draaien, het gevaar voor cyberaanvallen is meer dan ooit aanwezig weet majoor Ed: “Lopen alle systemen stabiel, bouwt het Defensie Cyber Security Center een verdediging op TITAAN. In een gesimuleerde cyberaanval kijken we of de verdediging adequaat is geweest.” Cyberveiligheid is een van de aandachtspunten tijdens Signal Challenge. Want je kunt een netwerk nog zo goed afsluiten, de gebruikers moeten bewust zijn over de gevaren en beperkingen om de veiligheid te waarborgen.
Voorlopig zorgen alleen de sneeuw en ijs buiten voor risico’s. Netwerkbeheerder Kevin pakt zijn neventaak weer op: zout strooien.