03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

Mijn Uitrusting – Interceptor

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Deze keer interceptor sergeant-1 Martin*.

102 EOV-compagnie levert de hele krijgsmacht grondgebonden elektronische oorlogvoeringscapaciteit. Om vijandelijke communicatie te kunnen peilen, onderscheppen en verstoren, vertrouwen de verbindelaars op modern, robuust materieel.

DDF007

Geavanceerd systeem om vijandelijk radioverkeer te onderscheppen én te bepalen waar het signaal vandaan komt. Het handheld systeem heeft interfaces voor USB, Local Area Network en een SD Memory Card… en uiteraard de mogelijkheid een koptelefoon in te pluggen om uit te luisteren.

Drone

De eenheid beschikt sinds kort over een drone aan een kabel, die verschillende EOV-payloads langdurig in de lucht kan houden. 102 EOV-cie innoveert en leert, onder meer door gebruik te maken van nieuwe technieken en systemen als drones, software defined radio’s en mini-laptops.

Peil- en interceptiesysteem

De interceptor gebruikt dit handige apparaat om radiocommunicatie van de tegenstander te detecteren. Dit kan uiteraard prima – en comfortabel – vanuit de Bushmaster. Ook uitgestegen kan het systeem echter degelijke resultaten overleggen. Het geheel (dat met batterijen en laptop zo’n 90 kilo weegt) moet dan wel naar het dak van een gebouw of een heuveltop worden gesjouwd.

Stoorzender

Slimme stoorzender voor het onderdrukken van vijandelijk radio- en dataverkeer. De verbindelaars gebruiken hem zowel op de Bushmaster als te voet. Als ze vanaf de bak werken, knallen ze eerst een mast de lucht in.

Ruggedized laptop

Dit item is uitgerust met slimme software voor bijvoorbeeld het analyseren van vijandelijke communicatie en het opmaken van inlichtingenrapportages. De beveiligde USB-stick is zowel voor opslag als data-overdracht tussen verschillende EOV-systemen.

BGAN

Communicatiesysteem dat de specialist gebruikt om onder meer – in combinatie met de dataradio en de cryptoapparatuur – opdrachten te ontvangen en rapportages te versturen. Handzaam en eenvoudig in gebruik.

Sergeant-1 Martin

Interceptor

102 EOV-compagnie, JISTARC, OOCL

“Net die halve seconde dat het vijandelijke radiosignaal ‘opkomt’ te pakken krijgen, gevolgd door een peiling die loodrecht over de commandopost van de tegenstander loopt: dát zorgt voor euforie binnen mijn team. Als door diezelfde peiling dan ook nog eens onze eigen stoorzender of zelfs de artillerie wordt ingeschakeld, voelt dat voor ons als een overwinning.

Ik ben als doorstromer naar de KMS gegaan en wilde als manschap altijd al naar de EOV. Toen ik jaren geleden de VTO Verbindingsdienst afrondde waren er geen startfuncties beschikbaar bij de EOV en ik heb dus even moeten wachten. Tegenwoordig zijn die er trouwens wel, dus de startend onderofficier I&V en Verbindingsdienst kan meteen bij ons aan de slag.

Onze taken tijdens oefeningen en missies zijn heel divers. Zo vragen collega’s ons om advies over hun eigen zichtbaarheid in het EMS (elektromagnetisch spectrum, red.) of verzoeken commandanten ons hun eenheid op te sporen en op te jagen. Nog steeds denken sommige militairen dat ze door middel van frequency-hopping niet kunnen worden uitgepeild. Geloof me, ons fop je niet…

Dat de krijgsmacht steeds bewuster wordt van elektronische oorlogsvoering is goed te merken. Er komt bij ons veel nieuw EOV-materiaal binnen waarmee we weer jaren vooruit kunnen. Ook is al ons personeel inmiddels uitgerust met dubbele bewapening, nachtzicht en zowel het manoeuvre als luchtmobiele PGU-pakket.”

* Gefingeerde naam