11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

CLAS-Infodagen dit jaar online

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KPL-1 Shane Winser

Landmachters zijn gewend om 1 keer per jaar met de complete eenheid in een grote ruimte plaats te nemen terwijl C-LAS uitlegt wat het afgelopen jaar gebracht heeft, wat er op de planning staat en waar de focus ligt. COVID-19 maakt dat onmogelijk en daarom zijn de CLAS-Infodagen dit jaar digitaal. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen is inmiddels al – samen met Landmachtadjudant Ad Koevoets – met meerdere eenheden in gesprek geweest. De redactie van de Landmacht peilde de meningen.

De opzet van de Infodagen is in 2021 als volgt. Militairen kijken eerst naar een vooraf opgenomen video waarin C-LAS het grotere plaatje schetst. Die clip is hieronder te zien. 3 waarden komen daarin duidelijk naar voren: een landmacht die levert, die samenwerkt en waar mensen prettig werken. Daarna zoomt de generaal in op de eenheid die hij op dat moment ‘digitaal bezoekt’. Er is ruimte voor interactie zodat niemand hoeft te blijven rondlopen met vragen.

Check de clip!

De reacties op de CLAS-Infodagen zijn heel divers:

Sergeant-1 Marco, 13 Geneeskundige Compagnie

“Voor mij goed te horen dat de generaal benoemde supertrots te zijn op de flexibiliteit die het geneeskundige personeel heeft laten zien afgelopen periode, zeker omdat ik zelf ook heb deelgenomen aan een van deze inzetten in een verzorgingstehuis in Amsterdam. Met betrekking tot onze compagnie staat komende jaren met name het ‘excelleren in het optreden met de Boxer’ centraal, door onder meer de langverwachte verbetering van de luiken en nachtzichtapparatuur. Ik ben benieuwd wanneer de daadwerkelijke uitvoering van de plannen te merken is door de krijgers aan de frontlinie.”

Soldaat-1 Vincent, 11 Infanteriebataljon

“Ik moet nog zien of al die mooie plannen van de grond komen. Er lijkt veel af te hangen van het nieuwe kabinet.”

Sergeant-majoor Daniël, 41 Pantsergeniebataljon 

“Goed dat er een mogelijkheid is om contact te hebben met C-LAS en de Landmachtadjudant. Er is een goed beeld geschetst waar C-LAS naartoe wil en waar de focus op ligt. Ik werd getriggerd door een aantal uitspraken en extra aan het denken gezet. Ik heb eigenlijk wel behoefte aan meer diepgang op bepaalde onderwerpen.”

Majoor Albert, Staf OOCL

“Veel relevante informatie in een open setting. De antwoorden op de gestelde vragen gaven nog meer duidelijkheid over de toekomst.”

Sergeant-majoor Kevin, 13 Geneeskundige Compagnie

“Een eerlijke en duidelijke sessie waarin goed wordt beargumenteerd waaraan gewerkt moet worden binnen de landmacht. Wel veel algemene inhoud en minder specifiek voor 13 Lichte Brigade. De generaal is eerlijk in zijn verhaal en spreekt alle collega’s in mijn ogen ook terecht aan op de individuele verantwoordelijkheden. De collega’s die niet waren ingelogd raad ik aan om het toch even terug te kijken.”

Sergeant-1 Guus, 41 Pantsergeniebataljon

“Wat ik me afvraag: hoe is het mogelijk dat door alle bureaucratie en papieren rompslomp een interim-oplossing makkelijker en sneller (en misschien zelfs beter?) geregeld is dan het originele wat we eigenlijk willen hebben. Wat dan ook nog eens extra geld kost dat we toch al tekort hebben? En dit is nog maar 1 voorbeeld. ‘Als we vooraan willen staan als het erop aan komt, moeten we achteraan verbeteren’. Daar bedoel ik mee dat dat als we een innovatief en vooraanstaand leger willen zijn we af moeten van oude, lompe, trage en stroperige processen die de voortgang tegenhouden of frustreren.”

Soldaat-1 Hilbert, 13 Infanteriebataljon

“De generaal heeft mooie plannen. Maar zoals ieder jaar is het altijd even afwachten hoe en wat er van terechtkomt.”

Sergeant-1 Denise, 13 Geneeskundige Compagnie

“Al met al was er maar weinig nieuws dat was gericht op geneeskundig gebied. Het enige dat naar voren kwam is de realisatie van het Medical Skillslab, dat vertraging heeft opgelopen. Ik vond het een zeer algemene CLAS-Infodag en had graag meer diepgang gezien op de specifieke onderdelen van 13 Lichte Brigade.”

Kapitein Evert, Staf OOCL

“Ik vond het een duidelijk verhaal en heb het gevoel dat het eerlijk en oprecht was.”