03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Mijn Uitrusting – Fennekcommandant

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Deze keer Fennekcommandant wachtmeester Max.

Verkenners worden niet gezien óf ze verhullen hun intenties. Als groep opereren ze zelfstandig, als het moet in afgelegen gebied zonder de steun van collega’s van de moedereenheid. Bij nacht en ontij voeren ze hun opdracht heimelijk uit. Mits ze de juiste – deels technologisch zeer geavanceerde – spullen hebben natuurlijk. En dat zijn er een hoop.

Mono

In de basis treedt de verkenner bij nacht op, dus deze kijker is een absolute must. De verkenner klikt hem eenvoudig op zijn helm, waardoor hij beide handen vrij heeft. De mono versterkt al het aanwezige licht, waardoor het qua zicht lekker is als er een beetje maanlicht is. Die informatie wordt vooraf meegenomen in de analyse van de opdracht.

MOSKITO TI

Warmtebeeldkijker van het Zwitserse Safran Vectronix. Een compacte, lichte kijker met een zeer lichtgevoelige beeldsensor die de verkenner in combinatie met warmtebeeld kan gebruiken. Dit nieuwe Thermal Handheld Imaging System is de opvolger van de oude Lion die zijn beste tijd toch echt wel had gehad. De Moskito kan doelen met laser aanstralen en coördinaten, kaarthoek en afstand bepalen.

FAV-set

Slimme afko voor foto-, audio-, videoset. Bestaat uit een serie apparaten waar zelfs een paparazzifotograaf warm van wordt. Met behulp van een GoPro, compactcamera en spiegelreflexcamera legt de verkenner – eventueel op grote afstand – voor het hogere dek relevante informatie vast. Dat kan van alles zijn, van verdachte personen tot details van te nemen gebouwen. De telelens van de spiegelreflex heeft een enorm zoomvermogen en stelt op 600 meter nog lachend scherp op de kentekenplaat van een vijandelijk voertuig.

Black Hornet

Een piepkleine drone, lichter dan een pakje sigaretten. Heeft een bereik van bijna 2 kilometer. De Black Hornet kan op zicht, per videoverbinding, worden bestuurd maar vliegt eventueel ook zelfstandig op de programmeerbare automatische piloot en het GPS-systeem. Voor de verkenner ideaal om bijvoorbeeld even onder een brug te spieken. Hij komt in een dag- en nachtvariant, waarbij de laatste dan uiteraard gebruik maakt van infrarood.

Medische rugzak

Omdat verkenners vaak op grote afstand van eigen troepen opereren, is het van groot belang dat er een specialist op medisch gebied in de groep zit. Deze SF-medic draagt qua apparatuur een complete eerstehulppost met zich mee, inclusief botboor, spalken en zeer zware pijnmedicatie.

Kaart

Al zijn de moderne middelen van de verkenner legio, hij moet en zal altijd een goede stafkaart bij zich hebben. Natuurlijk zit de digitale variant ervan ook in het Battlefield Management System in de Fennek, maar waar systemen uit kunnen vallen kan de verkenner altijd en overal vertrouwen op het ‘opgevouwen tafellaken’ in z’n binnenzak – soms zo groot dat je er met de hele groep op kunt klaverjassen.

Raven

Een onbemand vliegtuig dat vanaf grote hoogte informatie kan doorspelen aan z’n eigenaar op de grond. Veel robuuster dan de Black Hornet, waardoor hij ook kan vliegen als er wat meer wind staat. De Raven kan zowel overdag als ’s nachts opereren, want deze UAV heeft dag- en nachtzicht. De verkenner kan hem de lucht insturen met een vooraf bepaalde route, maar hij kan te allen tijde zelf letterlijk de controle in handen nemen. Heel erg handig aan de Raven is dat je hem automatisch kunt laten landen.

Swarovski

Wederom een kijker die uitmuntende prestaties kan overleggen. De verkenner stelt hem bijvoorbeeld op als hij statisch is in een observatiepost en een bepaald object onder waarneming wil houden. Hij zet de Swarovski dan op een statief en richt op een vast punt als een T-splitsing, wachttoren of toegangspoort.

Wachtmeester Max

Plaatsvervangend groepscommandant

42 Brigade Verkenningseskadron

“Kruipen, sluipen en anderen beter maken vind ik allemaal mooi en dat mag ik bij 13 Lichte Brigade allemaal. Wat ik hier in Oirschot zo gaaf vind is dat je relatief vrij wordt gelaten als het gaat om je kadersetting. Zolang het doel maar behaald wordt.

Ik ben als spijkerbroek opgekomen op de Koninklijke Militaire School en heb dus nog niet veel ervaring. Corona gooit wat dat betreft natuurlijk ook roet in het eten, want al zit ik al vanaf juli op deze stoel, ik heb welgeteld 1 bereden oefening meegepakt.

Gelukkig zit er als het goed is een heel mooi jaar aan te komen. Over een paar weken vliegen we naar de Antillen voor de oefening Carribean Poucher. En momenteel zijn we aan het opwerken voor onze uitzending naar Erbil, Irak. Coalitietroepen zijn daar de Iraakse partners aan het trainen en mijn eenheid gaat zorg dragen voor de beveiliging van de internationale luchthaven van Erbil.

In ‘de burger’ heb ik MBO-4 Sport en Bewegen gedaan. Ik kwam er echter achter dat ik het leuker vind om zelf te sporten dan om anderen te laten sporten. Toen ik klaar was met school en over vervolgstappen moest gaan nadenken, zag ik mooie advertenties voor deze functie en was ik gelijk verkocht.”