Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, privéarchief I video: SM Robbert Harteveld

Herinneringsmedaille voor eFP

Defensie reikt met terugwerkende kracht de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit aan militairen en oud-militairen die tijdens de enhanced Forward Presence in Litouwen zijn ingezet. 

Het besluit werd genomen omdat de aanwezigheid aan de NAVO-grens veel kenmerken van een militaire missie heeft. Zo krijgt het personeel een aanvullende missiegerichte opleiding en werkt het in Litouwen onder primitieve omstandigheden en met afwijkende roosters. Vergelijkbaar met reguliere missies wordt aandacht besteed aan het thuisfront. Daarnaast ervaren militairen in Litouwen een voortdurende (hybride) dreiging.

Ruim 1.800 militairen krijgen het eremetaal en daarmee ook de erkenning en waardering die ze verdienen. Door de coronacrisis vinden de uitreikingen decentraal plaats, georganiseerd door de huidige moedereenheden. Dit kan fysiek zijn in kleine groepen, maar ook digitaal. Defensie stelt ‘bakkersbonnen’ beschikbaar zodat de militairen er na de ceremonie samen met hun thuisfront een mooi moment van kunnen maken. 

Verstrekking nieuwe gevechtsuitrusting gestart

Militairen van 12 Infanteriebataljon in Schaarsbergen hebben als eerste de nieuwe gevechtsvesten, rugzakken en helm gekregen.

Meteen daarna ging ze er met behulp van hun eigen kerninstructeurs mee aan de slag, te zien in onderstaande clip. Nu krijgen wekelijks tientallen tot honderden militairen de langverwachte spullen. Later volgen nieuwe laarzen en het interimpak.

42BLJ jaagt in Tirol succesvol op drones

Het RAS-peloton (Robotica en Autonome Systemen) van 13 Lichte Brigade verruilde in januari de Nederlandse regen voor Oostenrijkse sneeuw. In het militaire oefenterrein Wattener Lizum trainde – ter voorbereiding op inzet in Litouwen – de eenheid het optreden in onoverzichtelijk terrein.

Kou is meedogenloos en daarom besteedden de instructeurs van 13 Lichte Brigade veel aandacht aan het overleven onder winterse omstandigheden. Waar moet je allemaal rekening mee houden voor je de nacht in gaat, hoe bouw je een sneeuwonderkomen, welke uitrustingsstukken zijn een must, hoe voorkom ik koudeletsel bij mezelf en m’n collega’s? Allemaal zaken die op het to-do lijstje van het RAS-peloton stonden. Naast het leren van basic survival skills deden de Limburgse Jagers diverse schietoefeningen en voerden ze tijdens een Live Fire Exercise tactische scenario’s uit. Ook besteedde het peloton veel aandacht aan de hagelnieuwe Smart Shooter– een hulpmiddel om kleine drones mee uit te schakelen doordat je een ‘gelocked’ schot kunt afgeven. In de digitale Landmacht van volgende maand meer details over deze innovatie!

Nederlandse TACP in Mazar-e-Sharif

De Tactical Air Control Party op MeS, bestaande uit rode baretten van 11 BVE en 12 Infbat, trainde vorige maand de deconflictie tussen grond en lucht. Het veilig inzetten van het luchtwapen in de buurt van eigen troepen blijft een tak van sport die regelmatig geoefend moet worden. 

Camp Marmal ligt aan de voet van de Hindu Kush-bergen. Een prachtige, uitdagende locatie om met een Tactical Air Control Party, in dit geval een Joint Terminal Attack Controller en een laseroperator, je skills en drills bij te houden. Als er dan ook nog eens Amerikaanse Apaches in het gebied zijn die mee willen werken, is aan alle randvoorwaarden voor een solide training voldaan. 

In dit geval onderkende de TACP meerdere vijandelijke voertuigen. Dankzij de juiste aanwijzingen van het team op de grond zagen de Amerikaanse vliegers kans de doelen te bestoken. De TACP is formeel aangeklikt bij het multinationale Force Protection-bataljon in MeS. Een van deze compagnieën – 2 Nederlandse pelotons, 1 Duits peloton, 1 Belgisch peloton – staat onder Nederlandse leiding.

Nieuwe schietfaciliteiten voor Special Forces

De Nederlandse Special Forces krijgen de beschikking over 2 nieuwe schietfaciliteiten in Soesterberg en Ossendrecht. De voorzieningen zorgen ervoor dat de SF hiermee oefenmogelijkheden krijgen die aan alle moderne eisen voldoen. 

“Voor de commando’s heel belangrijk”, aldus kapitein Bart de Graaff van het Korps Commandotroepen. “In operaties wil je niet op situaties stuiten die je nog nooit hebt meegemaakt. Trainen zoals je in het echt ook zou vechten, helpt in missiegebieden om het aantal slachtoffers naar beneden te brengen.” 

De locaties worden met dezelfde faciliteiten ingericht. Zo komt er een close quarter battle live fire-schiethuis, waar zowel met scherp als oefenmunitie kan worden geschoten in een bebouwde omgeving. Ook komt er op de locaties een snipertoren en een 100 meter 270-graden-binnenschietbaan.

Met het oog op de veiligheid komen er mobiele kogelvangers en een videovolgsysteem met intercom, dat vanuit de regiekamer wordt bediend. Daarnaast worden beide banen voorzien van mechanische ventilatie. De faciliteit in Soesterberg zou op zijn laatst in 2023 klaar moeten zijn, terwijl die in Ossendrecht op zijn vroegst 2024 in gebruik wordt genomen.