11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Ready, set…. click!

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, SM (r) Heidie Stoffer-Mulder, Dominik Fischer/Bundeswehr

Je bladert door de laatste Landmacht van 2020. Ook in het afgelopen jaar maakten we weer foto’s van unieke momenten op bijzondere plekken. Op deze pagina een greep uit dat brede assortiment. Een ‘ode aan de kiek’.

Een rode baret plakt tegen een bergwand aan in het Duitse Sauerland, als onderdeel van ‘Vormen Trainen Luchtmobiel’.

Eenheden van 13 Lichte Brigade beoefenen in Oostenrijk het schieten met de Browning M2. Het zware machinegeweer verschiet munitie van 12.7mm, oftewel .50 inch. Iedere landmachter kent deze Browning dus ook als de .50.

Om goed voorbereid naar Afghanistan te vliegen traint de A-cie van 45 Pantserinfanteriebataljon onder meer in oefendorp Oostdorp.

Het nieuwe Stinger Manpad-peloton laat z’n meerwaarde zien op Zr.Ms. Johan de Witt.

In de Marnewaard kijken ze nergens meer van op, dus ook oprukkende Deense infanterie kan daar gewoon z’n gang gaan.

In 2020 stuurde het VuursteunCommando voor het eerst zijn zwaarste wapen naar de enhanced Forward Presence in Litouwen. De Pantserhouwitser 2000NL was er in z’n element.

Het KCT in Roosendaal werkt met een Total Body Program, waarbij alle aspecten van fysiek trainen tot de mogelijkheden behoren. Het gaat er niet om domweg een gewicht op te tillen, maar vaardigheden als mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Tijdens oefening Zebra Sword halen landmachters alles uit de kast om materieel zo snel mogelijk naar de overkant te krijgen.

Infanteristen van de B-cie van 17 Pantserinfanteriebataljon leren tijdens oefening ‘Snow Eagle II’ in Tirol opereren in onoverzichtelijk terrein.

Nederlandse luchtverdedigers van het DGLC namen samen met Amerikanen, Duitsers en Grieken in november deel aan een schietserie met het Patriot-wapensysteem op Kreta.