Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, privéarchief

Opnieuw militairen naar Erbil

100 tot 150 militairen gaan in Noord-Irak de internationale luchthaven van Erbil beveiligen. Na trainingen aan Koerdische strijdkrachten schakelt de anti-ISIS-coalitie over op het adviseren van regionale militaire autoriteiten. 

Die taak staat vanaf volgend jaar onder Nederlandse leiding. Het is de bedoeling dat Irak terreurorganisatie ISIS op termijn zelf bestrijdt. De coalitie opereert voor een belangrijk deel vanaf Erbil. De Nederlandse force protection beschermt daar samen met de Verenigde Staten personeel en materieel. 13 Lichte Brigade is de formerende eenheid voor 3 rotaties. De eerste militairen (42 Bataljon Limburgse Jagers, 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en 13 GNK-compagnie) vertrekken al in januari 2021.

Ereteken voor Verdienste in brons

Luitenant-generaal Martin Wijnen heeft op 27 november het Ereteken voor Verdienste in Brons, gecombineerd met de Sculptuur Operationeel Optreden (SOO), uitgereikt aan sergeant der eerste klasse Ronald Huijs van 42 Bataljon Limburgse Jagers.

Op 22 mei 2010 werd de eenheid van Huijs tijdens een verplaatsing getroffen door een bermbom. 3 personen lieten daarbij het leven, 7 mensen raakten gewond. Na de aanslag was de OPC die op dat moment de eenheid leidde niet langer in staat het bevel te voeren. Sergeant Huijs nam zeer professioneel de coördinatie met de andere eenheden op zich en speelde daarmee een grote rol bij het aansturen van de eenheid na de aanslag. Huijs toonde aan onder moeilijke omstandigheden zeer professioneel te werk te gaan.

Het Ereteken voor Verdienste in Brons wordt toegekend aan diegenen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd, dan wel zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maakten voor de Nederlandse krijgsmacht. De SOO wordt toegekend aan landmachters die zich tijdens operationeel optreden door buitengewone toewijding en loffelijk optreden hebben onderscheiden.

Meer vuurkracht voor CV90

De modernisering van 122 CV90’s is weer een stapje dichterbij. Staatssecretaris Visser informeerde de Kamer medio november over de voortgang. Het doel van de midlife update (MLU) is zorgen voor operationeel relevante, onderhoudbare en toekomstbestendige infanteriegevechtsvoertuigen.

De MLU bestaat onder meer uit de integratie van actieve beschermingssystemen die inkomende projectielen detecteren en verstoren. De vuurkracht verbetert door de toevoeging van het anti-tankraketsysteem Spike. Voor de commandant en schutter zijn er nieuwe waarnemingsmiddelen, terwijl de chauffeur de beschikking krijgt over een warmtebeeldkijker. Daarnaast krijgen de pantservoertuigen een toekomstbestendige IT-infrastructuur en een geïntegreerd battlefield management system. Betere detectie– en identificatiemogelijkheden maken Informatiegestuurd Optreden beter mogelijk. 

Defensieinzet COVID-19

Nu het aantal coronabesmettingen weer is toegenomen, heeft de krijgsmacht opnieuw verzoeken om bijstand gekregen. In de infographic hierboven zie je wat Defensie momenteel doet.

De krijgsmacht ondersteunde de civiele autoriteiten ook in de periode van 11 maart tot en met 1 juli. Toen stopte de vaste inzet.

Nieuwe boogtenten voor krijgsmacht

Defensie vervangt een groot deel van de 2.250 boogtenten omdat ze niet meer voldoen aan de eisen.De bedoeling is 1.295 stuks, inclusief verwarmers, binnen 3 jaar te vervangen. 

Het gaat om de exemplaren die onder meer worden gebruikt voor commandovoering en legering. De huidige boogtenten zijn meer dan 40 jaar oud en bieden geen optimale bescherming meer, mede doordat de bijbehorende kachels hun operationele levensduur hebben bereikt. Het nieuwe materiaal dient te voldoen aan de geldende NAVO-standaarden. Daarnaast moeten de tenten koppelbaar zijn met exemplaren die Defensie aanschaft voor inzet in missiegebieden.

Resten militairen uit WO II geborgen

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft in november op 2 verschillende locaties de stoffelijke overschotten geborgen van een Britse soldaat en een Duitse vlieger.

Het skelet van de Brit werd aangetroffen in Bemmel, tijdens de opsporing van niet-ontplofte explosieven nabij de A15. De resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg, waar de dienst probeert zijn identiteit te achterhalen. De soldaat is vermoedelijk tijdens gevechten in september-oktober 1944 om het leven gekomen. Hij is daarna met onder meer zijn geweer begraven. 

Begin november werden in Dalfsen de resten van de Duitse vlieger Unteroffizier Otto Tillack geborgen. Hij stortte in januari 1944 neer met zijn Messerschmitt Bf 109. Het was de eerste keer dat in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma een Duits wrak werd opgegraven. Dankzij een herkenningsplaatje wist de BIDKL de identiteit van de gesneuvelde piloot vast te stellen.

Litouwse eer voor Nederlandse hulp

3 Nederlandse militairen hebben de prestigieuze Litouwse ‘Warrior of the Year award’ ontvangen. Femke, Maarten en Jeroen kregen de onderscheiding voor hun heldhaftige en levensreddende optreden na een zwaar verkeersongeluk.

Het dappere drietal maakte deel uit van het Nederlandse contigent van NAVO’s enhanced Forward Presence (eFP) in de Baltische staat. “Toen ze het ongeluk zagen gebeuren, twijfelden ze niet. Ze verleenden direct eerste hulp aan de gewonde motorrijder en onderzochten de betrokken autobestuurder”, vertelt een trotse senior national representative luitenant-kolonel Rob Opmeer. Hij zei dit toen hij de prijs namens de militairen in ontvangst nam. “Daarnaast schermden ze de plek van het ongeluk af, regelden het drukke verkeer en vroegen omstanders de hulpdiensten te bellen. Ook toen die gearriveerd waren, bleven ze helpen. De hulp van de manschappen ging echt veel verder dan wat je van hen mag verwachten.” De award is een hoge onderscheiding die jaarlijks naar militairen gaat die laten zien de onderscheidende strijdersmentaliteit te hebben. Het is bijzonder dat deze prijs aan buitenlandse militairen is uitgereikt. 

EU promoot defensiesamenwerking

Landen die geen lid zijn van de Europese Unie mogen voortaan toch deelnemen aan defensieprojecten die vallen onder PESCO (permanent gestructureerde samenwerking). Hierdoor kan Nederland samenwerken met belangrijke partners als Noorwegen, Canada, Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Binnen PESCO werken nu al 25 EU-lidstaten nauw samen op onder meer het gebied van defensiecapaciteiten en operationele gereedheid. Nederland neemt deel aan veel projecten, zoals die van militaire mobiliteit. Dit project is gericht op het vereenvoudigen van grensoverschrijdend militair vervoer in Europa. Het kunnen bieden van snelle, effectieve militaire ondersteuning draagt direct bij aan een weerbaarder en stabieler Europa.