Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal korporaal Kevin Jansen, werkzaam met de zwaarste mortier van de landmacht.
De uitwerking van een enkel schot is zo imposant dat alleen al de aanwezigheid van de 120 mm Rayé, Tracté (getrokken schietbuis, gesleept affuit, red.) bijna iedere vijand angst inboezemt. Voor de troepen in het voorterrein is het dus een lekker idee om te weten dat ze kunnen rekenen op deze zware wapens die achter een MB het terrein in worden getrokken. Het 600 kilo wegende stuk van Franse makelij heeft een bereik van meer dan 8 kilometer. De schietbuis is voorzien van trekken en velden om de bommen de voor de stabilisatie nodige rotatie te geven.
Korporaal Kevin Jansen
Mortierist 120 mm
C-batterij, 41 Afdeling Artillerie, VustCo, OOCL
“Ik zat vroeger bij 44 Pantserinfanteriebataljon maar de 120 mm mortieren vond ik altijd al geweldig. De eerste keer dat ik in de buurt van een stuk stond toen er daadwerkelijk een bom het voorterrein in ging zal ik nooit meer vergeten. Een enorme klap en een sensationeel gevoel.
Tijdens een fire mission zit ik vaak achter het stuur van de MB. Ik heb dan contact met zowel het vuurleidingscentrum als de waarnemer. De gegevens over richting en elevatie moeten precies overeenkomen dus het is dan zaak superscherp te zijn. En allemaal in het Engels hè.
Al is de aanvangssnelheid van een granaat enorm hoog, je bent toch vaak in staat om met het blote oog z’n baan een stuk te volgen. Echt gaaf om te zien. Wat ik het mooiste vind aan het werken bij deze batterij? Ervaren hoe het is om allemaal perfect op elkaar ingespeeld te zijn. Waarnemer, richter, stukscommandant, vuurleidingscentrum, iedereen speelt zijn rol om er samen voor te zorgen dat je met je stukken het maximale effect bereikt.”