Tekst RITM Jessica Bode
Foto SGT Cristiaan Schrik

Waar zitten de verschillen?

De EOD heeft nieuwe bompakken. De eerste exemplaren van de in totaal 53 stuks zijn afgeleverd en de ruimers krijgen training om ermee te leren werken. Zoals een kritisch ruimer betaamt zijn de eerste reacties voorzichtig, maar ‘model 10’ lijkt hoe dan ook een stap voorwaarts. Maar waar zitten die verbeteringen ‘m in? 

1. Voice control

Het paradepaardje van bompak nr. 10 is voice control. “Alsof je van een Nokia 3310 naar een iPhone X gaat”, benadrukt EOD’er sergeant-majoor Maarten. ‘Licht aan’, ‘licht rood’, ‘ventilatie uit’: het zijn zomaar een paar commando’s die het pak laten werken. “Handmatige bediening is prima, behalve als je je handen vol hebt. En laten wij nu vooral met onze handen werken.” 

2. Manuele bediening

Uiteraard kan ‘ie nog wel handmatig bediend worden. Ideaal voor hen die voice control maar niets vinden, of als de techniek je in de steek laat. De manuele bediening heeft nu wel een groter control panel, dat het gebruik gemakkelijker maakt. 

Het oude- en nieuwe systeem. EOD’ers kunnen het pak manueel bedienen, en op het schermpje zien wat ze doen.

3. Het pak

De tiende versie van het door het KPU aangekochte bompak bestaat alleen nog uit een verhoogde broek en een jas. De welbekende losse ‘luier’ is geïntegreerd. Daarnaast wordt frisse lucht (niet te verwarren met koeling) vanuit de helm het rugpand ingeblazen. Zodoende wordt de lichaamstemperatuur beter gereguleerd. Niet geheel onbelangrijk aangezien het binnenin snikheet kan worden.   

4. De helm

Naast de voice activated helm is ook de pasvorm aangepakt. De binnenvoering van de voorganger bestaat uit foam. De vernieuwde helm is binnenin voorzien van opblaasbare luchtkussentjes. Daardoor past de helm altijd, welke vorm hoofd de ruimer ook heeft.

5. Gewicht en flexibiliteit!

Een van de prettigste veranderingen voor de ruimer is ongetwijfeld het gewicht; van 40 naar 32 kilo. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar werk maar eens een uur lang met een kind van 10 jaar op je rug. Dat is net zo zwaar. En niet alleen door het gewicht, maar ook door de betere pasvorm kunnen de EOD’ers zich veel makkelijker verplaatsen. Zelfs fietsen!  

6. De rits

Het lijkt iets onbenulligs, maar het zal je verbazen hoe belangrijk de ritsen zijn. Voorheen zaten de ritsen van het pak aan de achterkant. Als een ruimer na een explosie op zijn rug terecht kwam, kon hij vaak niet z’n pak uitdoen. Nu zitten de ritsen aan de zijkant en kan de ruimer er wél bij. Ook het frontpaneel kan in 1 handeling worden losgetrokken. 

In de nieuwste jas zit bovendien een rits bij de onderarm. Handig als er een infuus moet worden aangelegd. De voorganger moest worden opengeknipt, maar met kevlar is dat geen sinecure. 

7. Beschermde voeten

‘One size fits all’. Of je nu maat 39 of 46 hebt, iedereen past de nieuwe schoenen die uit 2 delen bestaan en naar elkaar toegetrokken worden met een snelsluitsysteem. En waar de EOD’ers voorheen schoeisel droegen met alleen protectie in de neus en bovenkant, beschermen de nieuwe exemplaren de hele voet. Wel zo’n geruststellend idee. “En ze lopen beter dan die oude flapschoenen”, reageert Maarten. 

Links op de foto het nieuwe model, rechts de oude ‘klompen’.

8. De ruggengraat

In de achterkant van de jas zit een flexibelere rugbeschermer. Bij het oude pak zat deze vast aan de galgen (soort bretels, red.) van de broek. Opzich prima, maar nu het 1 geheel is is de pasvorm veel beter.  

Links op de foto de nieuwe jas met de flexibele bescherming van de rug, rechts het oude model.

9. Speakertje

Elkaar goed verstaan is wel zo handig als je in het heetst van de strijd explosieven onschadelijk maakt. In het oude pak kon de ruimer zijn collega’s meestal wel horen maar was hij zelf moeilijk te verstaan. ‘Model 10’ heeft daarom een krachtig speakertje op de bovenarm, waardoor de collega’s elkaar op zeker 50 meter afstand nog kunnen verstaan. “Je kunt bovendien constant met elkaar praten zonder eerst een knopje in te hoeven drukken.” Het zendvermogen is zó laag, dat ze geen invloed hebben op IED’s.

10. Nieuw stofje

Zweten in het oude kevlar stond garant voor een nat en glad pak. Het nieuwe materiaal trekt veel minder lichaamsvocht aan waardoor ‘ie in 10 minuten weer helemaal droog is. Z’n voorganger deed daar uren over. Zeker in een missiegebied waarin de ruimers veel opdrachten uitvoeren, is die korte droogtijd ideaal.