Tekst André Twigt
Foto SGT Jasper Verolme

Het team achter het team

De taakstelling van het Korps Commandotroepen wijkt in veel opzichten af van andere eenheden binnen de landmacht. Zo ook de behoeftes om de inzetbaarheid op peil te houden. Met een nieuwe sportzaal voegen de groene baretten een stukje toe aan de puzzel die Human Performance heet.

De luxe uitgevoerde apparatuur biedt mogelijkheden om kruip-door-sluip-doortechnieken te beoefenen en hindernissen te nemen die in de natuurlijke omgeving van de commando ook voorkomen.

Hoofdsportinstructeur sergeant-majoor Daniël is blij. Vertoonde de oude opzet van de sportruimte veel gelijkenis met die van een klassieke sportschool, de nieuwe indeling stelt operators in staat om bewegingen te beoefenen waarvan zij bij het uitvoeren van operaties meer profijt hebben. Dus aan de kant met die oude rugtrainmachine en buikspierplank, waarmee je veelal een beperkt aantal spiergroepen traint. En welkom multifunctioneel wandrek. De luxe uitgevoerde apparatuur biedt mogelijkheden om kruip-door-sluip-doortechnieken te beoefenen en hindernissen te nemen die in de natuurlijke omgeving van de commando ook voorkomen. Direct herkenbaar is verder een installatie om het fastropen uit een helikopter te beoefenen. “We houden klassiekers als bankdrukken er wel in”, begint Daniël. Die oefening bewijst al jaren zijn nut. Het grote voordeel van de nieuwe inrichting is volgens de oppersportspier dat je er specifieke alledaagse bewegingen mee kan trainen. “Zeker in de aanloop naar een operatie is dat een pre. Dit is dan ook de plek waar teams zich op hun aanstaande specifieke werkomgeving voorbereiden.”

Het nieuwe wandrek stelt commando’s in staat om meer natuurlijke bewegingen te beoefenen.

Prettige omgeving

“Het credo dat veel sportaccommodaties van de landmacht hetzelfde zijn, wordt met deze ruimte teniet gedaan”, vertelt inspanningsfysioloog dr. Gerard Rietjens, ook bekend als staflid van de wielerploeg van Jumbo-Visma. De ruimte is specifiek ingericht voor de commando, maar ook alle militairen en burgers die bij het KCT zijn ingedeeld en op of rond de kazerne werken zijn welkom. “Sowieso is het een prettige omgeving, waarin sporters hun eigen muziek over de speakers mogen spelen. Maar in essentie draait alles om trainen in de beroepscontext”, formuleert Rietjens het wat deftig. “Wat we hier hebben is een Total Body Program, waarbij alle aspecten van fysiek trainen tot de mogelijkheden behoren. Het gaat niet om domweg een gewicht op te tillen, maar om vaardigheden als mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Dat doe je nog beter door een massa voor te trekken, te slepen, of onder obstakels door te kruipen. Het mooie van deze variatie is dat de commando vrijwel alle spiergroepen traint in plaats van een of meerdere specifieke. Bijkomend voordeel van die opzet is dat de kans op blessures tijdens het trainen afneemt. Ook commando’s worden steeds ouder en zoals vrijwel iedere militair hebben ook zij vaak een blessurehistorie.”

De filosofie achter de trainingsmethode is in samenwerking met de Afdeling Trainingsgeneeskunde Trainingsfysiologie van de landmacht opgezet.

NOC/NSF

Commando’s die van de sportruimte gebruik maken, worden bij al hun trainingen gecoacht door ervaren docenten. Zij hebben er sinds vorige week een hulpje bij. Om een analyse van de training te maken, nemen camera’s die bewegingen zowel real-time als vertraagd op. “Heel handig bij het corrigeren van een knietje dat wat naar binnen staat”, aldus Daniël. “We hebben dit systeem nog maar net, maar bij de sportkoepel NOC/NSF-werken ze er al langer mee. Ook commandant KCT wil uiteindelijk het beste voor zijn mensen.”

Camera’s worden gebruikt om een analyse van lichaamsbewegingen te kunnen maken.

Achterban

Majoor Jacco deelt die mening. De sportspecialist maakt deel uit van de LO/Sportorganisatie en is tevens toegevoegd aan het Human Performance Team. Deze club specialisten is gedetacheerd op het thuishonk van de commando’s in Roosendaal en waakt over de inzetbaarheid van het personeel. Dat is niet zomaar wat. Door de jaren heen is de taakstelling bij het korps nogal gegroeid met contra-terreur-operaties en een variatie aan infiltratiemethoden. “Die vergen van de operator naast andere manieren van bewegen ook explosieve kracht, beweeglijkheid en sprintvermogen. De vraag naar wat het lichaam kan, is enorm toegenomen.”

Voor de opening gaven volledig omgehangen commando’s een demo met de nieuwe apparatuur.

Jacco vertelt dat het Human Performance Team daarop probeert in te spelen. Met praktische sport-, en voedingsadviezen, maar ook door geleerde lessen in opleidingen en trainingen te verwerken. “Human performance betekent optimaal presteren. Om dat te ondersteunen, bestaat het team momenteel uit specialisten met verschillende achtergrond. Onder hen een data-analist, een inspanningsfysioloog, een field lab manager, maar ook geestelijke verzorgers, een voedingsdeskundige en leden van de Family Readiness Group. Zij richt zich op de achterban van de commando wanneer hij op missie is en vader, moeder, echtgenote of kinderen met vragen achterblijven.”

Toegepaste apparatuur die je in gymzalen elders binnen de landmacht niet snel tegenkomt.

Oude dag

“Ook willen we meer doen op het gebied van cognitief gedrag”, gaat Rietjens verder. “Oftewel: kan ik ook onder hoogspanning nog nadenken? Je denkvermogen aanspreken onder stress is geen vanzelfsprekendheid. Toch moet een commando dat kunnen. En daarbij willen we ook nog dat wanneer hij aan zijn FLO toe is, hij gezond van zijn oude dag kan genieten. Op dat gebied is er nog een hoop te verbeteren. Het duurt nog wel even voordat we toe zijn aan het laatste stukje van de puzzel die Human Performance heet.”