04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Mijn uitrusting: de Forward Observer

Tekst RITM Arthur van Beveren
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de Forward Observer.

Iedere infanteriecompagnie beschikt over een Fire Support Team. Zo'n FST kan zowel ingestegen in de Fennek als uitgestegen opereren en wordt aangestuurd door een commandant (kapitein) die tegelijkertijd de vuursteunadviseur van de compagniescommandant is. Het FST bestaat uit een Forward Observer (FO) Groep die zorgt voor doelopsporing, planning, inzet en eindgeleiding van grondgebonden vuursteun zoals artillerie. Een Tactical Air Control Party (TACP) doet hetzelfde voor luchtsteun, ook wel close air support. Juiste uitrusting is essentieel. De Fennek is een allround middel met zijn krachtige BAA-sensorkop (Beobachtungs- und Aufklärungsausstattung, voor observatie en verkenningen). Opereert de waarnemer te voet, moet hij op andere middelen vertrouwen.

6 x 42 en kompas

Als alle technische hulpmiddelen uitvallen valt de waarnemer terug op de veldkijker 6 x 42 Ednar en het kompas. Het zijn de belangrijke basics voor een waarnemer waarmee hij ook een doel moet kunnen vinden en de locatie bepalen.

Vector en DAGR

Met de combinatie van deze elektronische kijker en militaire gps-ontvanger kan een waarnemer kaarthoek, afstand en hoogte van een object bepalen en precieze coördinaten doorgeven aan een stuk geschut. De DAGR (Defense Advanced GPS Receiver) past precies in een magazijn-pouch op het gevechtsvest. Het apparaatje kan gps-informatie ont- en versleutelen en werkt door wanneer de vijand het signaal verstoort. Met de Vector 21 zijn uit de hand objecten tot 12 kilometer te onderscheiden.

Adminpouch

Met de zelf aangeschafte admin-pouch op het gevechtsvest heeft de waarnemer zijn belangrijkste data en informatie binnen handbereik. Hij bewaart er zijn stiften en potloden, kaarthoekmeter, geplastificeerde kaart en ‘plastics’ met procedures en lijsten in. Munitietypen staan erin en er is ruimte voor schetsen en aantekeningen. Coördinaten van ingetekende ‘vuurtjes’ op doelen helpen bij een vijandelijke beweging snel actie ondernemen. Alle plastics zijn opgeschuurd zodat je er ook in de regen met potlood op kan schrijven.

9210 radio

‘No comms, no bombs’. Communicatiemiddelen zijn essentieel voor de waarnemer om zijn bevindingen met de commandant en de mortier of pantserhouwitser te delen. De 9210 radio kan zowel vast in de Fennek als in het veld meegenomen worden. Deze radio zendt zowel analoog als digitaal. Daarmee wissel je informatie uit via spraak met uitgestegen eenheden en via data over het gevechtssysteem ELIAS en het toegevoegde Advanced Fire Support Information System (AFSIS). Naast de telefoonhoorn (handtelemic) is de radio aangesloten op een accu en antenne.

Recon

Een dag sjouwen met dit zware apparaat is niet aan te raden; daar zijn alternatieven voor. Ga je voor extreme afstand en zicht bij een kleine streepje maanlicht, kies je voor de Recon. De meest nauwkeurige kijker van het geheel is vooral geschikt op een statief in een statische observatiepost in de verdediging. In Afghanistan zijn doelen tot 20 kilometer aangestraald. Hij geeft een uitgebreid warmtebeeld in verschillende kleuren en kan draaien op een accu, aangesloten op een voertuig of met een simpel stopcontact.

Moskito TI

Deze geavanceerde kijker met een prijskaartje van een nieuwe middenklasser auto wordt op dit moment uitgerold binnen de eenheden en combineert de functionaliteiten van meerdere voorgangers en weegt een handzame 1,5 kilo. Het is een verrekijker die ook bij weinig licht een warmtebeeld genereert. Hij kan doelen met laser aanstralen en coördinaten, kaarthoek en afstand bepalen. Alle informatie kan via verschillende verbindingsmogelijkheden worden doorgestuurd. Oefeningen moeten uitwijzen of dit de ultieme kijker voor een Forward Observer is.

‘Als Forward Observer moet je heel zelfstandig opereren’

Tweede luitenant Lennard Verbaas

Forward Observer

D (Zwarte Panter)-Cie 42 Painfbat Limburgse Jagers, 13 Lichte Brigade

“Ik heb een master film- en fotografiestudies maar eenmaal in de praktijk voelde ik me niet thuis in het filmwereldje. Ik stond op een punt in m’n leven waarop ik dacht, ga ik door met iets wat ik eigenlijk niet leuk vind? Ik zocht avontuur, afwisseling en een baan die de maatschappij wel diende. Zo kwam ik op mijn 26e bij Defensie.

Na de kortmodel officiersopleiding aan de KMA en vaktechnische opleiding kwam ik bij het FST van 42 BLJ Delta-compagnie in Oirschot. Als Forward Observer moet je heel zelfstandig opereren. Jij hebt het beeld en moet snel en secuur de juiste informatie verzamelen en terugsturen. Bij een pantserzware vijand kun je voor de 155 mm pantserhouwitser kiezen. Of je werkt bij kleinere doelen met je ‘Mikes’, de 81 mm mortiergroep binnen de compagnie. Het ligt puur aan het effect dat de commandant wil bereiken. Het werk doe je in een Fennek, maar je moet ook flexibel kunnen zijn en uitgestegen meelopen met een infanteriepeloton. Je bent dus volwaardig militair maar met een specialisme. Dat maakt mijn werk heel gaaf.

Ik werk samen in een buddypaar met een wachtmeester. Dat gaat op een laagdrempelige en gelijkwaardige manier omdat je heel erg op elkaar aangewezen bent. Samen beteken je veel in het grote plaatje van een compagnie of bataljon. We hebben de laatste maanden vooral elkaar getraind en de samenwerking met de mortiergroep. Door de coronamaatregelen zat een compagniesoefening op niveau 4 er niet in. Dat is jammer, maar je moet trainingsmomenten vinden, elkaar prikkelen. Zo wisselden we van FST-buddypaar en kregen we scenario’s voorgeschoteld. Uitstijgen, positie innemen, vuren en weer gaan. De procedures kennen is ok, maar je wordt beter als je weet waarom je die uitvoert.”