Tekst Leo de Rooij
Foto SGT Mike de Groot

Innoveren staat tegenwoordig met stip bovenaan in elk operationeel manifest. Defensie start het ene na het andere innovatieproject. Het Commando Landstrijdkrachten heeft er zelfs een speciale afdeling voor in het leven geroepen: Concept Development & Experimentation (CD&E). In deze rubriek belicht Landmacht bijzondere trajecten die deze sectie initieert of ondersteunt. Deze keer de schijnwerper op het Defensie Training & Coaching Systeem (DTCS).

Voor sportinstructeurs biedt werken met DTCS de nodige voordelen.

Meten is weten

Majoor Marnix de Jong is Projectofficier DTCS bij de afdeling Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie. Daar werken ze aan het verbeteren van de fysieke en mentale inzetbaarheid, fitheid en daaraan gerelateerde gezondheid van eenheden en individuen, gericht op het landoptreden. Samen met kapitein Bart Steenge van de LO&Sportorganisatie (LO/S) is hij verantwoordelijk voor de implementatie van het DTCS bij het CLAS. Majoor de Jong legt uit: “DTCS is in eerste instantie bedoeld voor CLAS militairen, maar komt daarna ook voor de militairen van de overige OPCO’s beschikbaar. Het product biedt LO/S meer mogelijkheden om militairen en sportinstructeurs te ondersteunen in alle fysieke training gerelateerde activiteiten. DTCS is een digitaal begeleidingsplatform dat de fysieke belastbaarheid van militairen meetbaar maakt. Zo kan LO/S onze militairen nog beter begeleiden op basis van data, worden we slimmer door techniek en effectiever door informatie.”

Het fysiek lesgeven blijft, maar het systeem kan de instructeur wel ondersteunen.

Zelf bijhouden

Zelf je vorderingen bijhouden via je smartphone, tablet of desktop, in een persoonlijke omgeving informatie over jouw trainingsprogramma’s opvragen en je testresultaten bekijken. Binnen de sportwereld worden deze ontwikkelingen al langer toegepast, maar nu kan het ook voor Defensiepersoneel. Jouw trainingsprogramma’s en -resultaten zijn gekoppeld aan de fitnessapparatuur op Defensielocaties, je Defensie-smartphone en een horloge met sensoren. Zo heb je dus altijd en overal toegang tot jouw trainingsopbouw en -resultaten.

DTCS koppelt jouw trainingsprogramma’s aan de fitnessapparatuur op Defensielocaties, je eigen smartphone en een horloge met sensoren.

‘Stimulans tot meer trainen’

Ondersteuning sportinstructie

Voor de sportinstructeur biedt werken met DTCS de nodige voordelen. Hun werk verandert wel, maar niet heel veel. Het fysiek lesgeven blijft, alleen het systeem kan de instructeur wel ondersteunen. “Het grootste voordeel is dat je veel beter individueel doelgericht kan trainen”, stelt sportinstructeur sergeant-1 Rik van Geffen in Oirschot. “Met behulp van dit concept kan iemand trainen in de juiste hartslagzones, met de juiste krachtvariabelen op iedere moment en op elke locatie ter wereld. Je bent niet gebonden aan een vaste kazerne waardoor de continuïteit beter gewaarborgd blijft. Ook kan iemand beter gecoacht worden op afstand door de sportinstructeur. Er is een bibliotheek vol met trainingen, dit maakt het voor de instructeur leuker omdat je makkelijker kan variëren in oefeningen. Virtueel kan je iets meer aanbieden, je kunt ook eigen video’s toevoegen die beter aansluiten bij een specifieke eenheid.”

Projectofficier Marnix de Jong: “Slimmer door techniek, effectiever door informatie”.

Toekomst

Volgens majoor De Jong past het nieuwe online platform uitstekend in het beter maken van onze militairen. “Een digitaal trainings- en coachingssysteem geeft op individueel niveau inzicht in trainingsprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van lifestyle/gezondheid, algemene militaire fitheid en operationele fysieke inzetbaarheid. DTCS zal ertoe leiden dat militairen worden gestimuleerd tot meer trainen, met gepersonaliseerde trainingsprogramma’s. Met als resultaat dat de fysieke inzetbaarheid toeneemt, de uitval in opleidingen en trainingen reduceert en de gezondheid duurzaam toeneemt. Dit systeem is van grote meerwaarde om onze militairen Fit for Life, Fit for Function en Fit for Action te krijgen. En dat is toch waar we met z'n allen naar streven!”

Het systeem is van grote meerwaarde om onze militairen Fit for Life, Fit for Function en Fit for Action te krijgen.

Wat is CD&E?

Concept Development & Experimentation: een hele mond vol. Simpel gezegd komt het erop neer dat deze afdeling innovaties ontwikkelt voor CLAS-eenheden. Dit doet ze onder meer samen met de kennisindustrie en -partners buiten Defensie. Innovaties worden versneld waargenomen en de organisatie ingebracht. Geen lange lijnen en niet dood-experimenteren. Dat is CD&E!