Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, secties Communicatie KL

Deense drills in Marnehuizen

In januari trainden behalve Nederlandse troepen ook Deense militairen in oefendorp Marnehuizen. De infanteristen van 1/I-GHR (Vidar-coy) van I Panserinfanteribataljon - Gardehusarregimentet gaven aan zeker terug te willen komen. 

Het was voor de Deense infanteristen de eerste keer dat ze het Optreden Verstedelijkt Gebied trainden in Nederland. Het enthousiasme was groot, ongetwijfeld omdat het Deense leger zelf niet over zo’n uitgebreid oefendorp beschikt. De commandant van de club vertelde ‘erg open te staan voor meer internationale samenwerking’. Zo gaat de eenheid in juli terug naar Estland om daar voor de tweede keer een rotatie enhanced Forward Presence te draaien.

Duitsers onder Nederlands pantser

Bij 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte is een unieke pilot gestart. Duitse militairen werken er met het Nederlandse CV90 pantserinfanterievoertuig. 

Als dit digitale magazine ‘live’ gaat, traint dit geïntegreerde binationale peloton nog steeds in het militair oefenterrein Hohenfels. De voorbereidingen op deze nieuwe Duits-Nederlandse samenwerking begonnen al in oktober. Militairen van Panzergrenadierbataillon 33 hebben hard gewerkt met de militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte om het geïntegreerd Duits-Nederlandse pantserinfanterie-gevechtsoptreden te beoefenen in binationaal verband. Het binationale peloton heeft al flinke stappen gemaakt in het beoefenen van het pantserinfanterie-gevechtsoptreden, bijvoorbeeld het aanvallend gevecht met de CV90.

x

Tarakan-executies herdacht

Op het Militair Ereveld in Loenen is vorige maand de executie van 215 militairen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger op 19 januari 1942 herdacht. 

Korpscommandant Luchtdoelartillerie luitenant-kolonel Jos Kuijpers: […] "De namen van de Nederlandse en Indonesische militairen staan op het monument, zodat wij deze militairen eer kunnen bewijzen, hen kunnen gedenken en nooit zullen vergeten."

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang reikte aan de nabestaanden van de omgekomen militair J. Kabbedijk postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uit.

Het eiland Tarakan vormde een gewild aanvalsdoel voor de Japanse troepen omdat er olie werd geproduceerd. Na hevige strijd legde garnizoenscommandant luitenant-kolonel De Waal op 12 januari 1942 de wapens neer, maar de bemanningen van de kustbatterijen Peningki en Karoengan waren daarvan niet op de hoogte. Zij vochten door en boorden 2 Japanse mijnenvegers de grond in. Uit wraak executeerde de Japanse marine de militairen op de plek waar de mijnenvegers tot zinken waren gebracht.

Maximaal ramen rammen

Militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon werkten vorige week aan een van de specialisaties van 13 Lichte Brigade; Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG). 

De pantserinfanteristen uit Oirschot oefenden het verplaatsen tussen, en het innemen van huizen. Deze keer was er echter speciale aandacht voor de ramen en trainden ze dus ook het kapotslaan van verschillende soorten glas. Wat is nu bijvoorbeeld het verschil tussen, enkel, dubbel en gelamineerd glas? Hoe houd je daar rekening mee in de voorbereiding op een actie? Met welk materiaal behaal je het beste resultaat? Voor de militairen is het voor maximaal succes tijdens operaties belangrijk te ervaren hoe makkelijk – of moeilijk – het inslaan van verschillende ramen is. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk er even op los te mogen rammen.

Back in time

In de periode 25 januari tot 4 februari 2020 is het 25 jaar geleden dat de Rijn, Maas, Waal, IJssel extreem hoge waterstanden kenden. In het rivierengebied en in Limburg was de dreiging zo groot dat een kwart miljoen mensen (en hun vee) huis en stal moesten verlaten. De grootste evacuatie in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. 

Duizenden militairen van de Koninklijke Landmacht, afkomstig van verschillende eenheden, verleenden hulp in de strijd tegen de watersnood in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Het was voor hen ‘alle hens aan dek’. Ze hielpen bij de evacuatie, vulden tienduizenden zandzakken voor het verstevigen van dijken en bouwden nooddijken en –bruggen. Ook losten ze de politie af bij bewakingstaken in ontruimde dorpen en bij wegafzettingen. Verder verzorgden ze de communicatie waar de normale verbindingen waren uitgevallen.

Nationale operaties behoren tot de taken van de krijgsmacht en bestaan vooral uit het ondersteunen van de civiele autoriteiten. Juist de krijgsmacht beschikt immers over kennis, menskracht en speciaal materieel. Militairen verlenen dan ook bijstand als civiele autoriteiten capaciteit of deskundigheid missen. Clip afkomstig van Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Check de site

Heimelijk in de strook

Verkenners van 43 Brigade Verkenningseskadron trainden vorige week hun skills en drills in de strook. Onopvallend optreden was het devies. 

Het eskadron is gespecialiseerd in het verzamelen van gegevens over sterkte, locatie, commandoposten, logistieke installaties en plannen van de tegenstander. Met de verzamelde gegevens kan de brigade (tegen)maatregelen nemen. Ze werken veel te voet, maar als er over lange afstand moet worden verplaatst maken ze gebruik van de Fennek. Dit gepantserde verkenningsvoertuig is relatief stil en laag, wat onopvallend optreden mogelijk maakt.