07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Mijn Uitrusting: de genie-duiker

Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto Jarno Kraayvanger

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de genie-duiker sergeant-1 Maik.

De genie-duiker komt in een verkenningsoperatie in waterrijk gebied uitstekend tot zijn recht. Maar eenmaal op de kade kunnen de genisten evengoed op land verkenningen uitvoeren. Onder water maken ze gebruik van spullen waar menig sportduiker jaloers op is. Binnenkort wordt daar de verkorte Heckler & Koch 416 aan toegevoegd. Dit handzame wapen heeft een andere gasrichting dan de Colt en kan eenmaal uit het water direct vuren. 

Duikpakken

Afhankelijk van de opdracht kiezen de duikers voor het groene kunststof pak of het zwarte, rubberen pak. Die laatste is geschikt voor het grovere werk. Hiermee kan de duiker onder water bijvoorbeeld veilig met een zaag werken. Het groene pak komt beschikbaar in april en is juist nuttig bij tactisch duiken. Hiermee blijf je langer onder water en het maakt minder geluid. Bovendien is het materiaal een stuk lichter en heeft de duiker meer bewegingsvrijheid.

Jetboots

Met deze elektrische motoren op de heupen halen de duikers gemakkelijk een snelheid van 5 kilometer per uur: loopsnelheid. Voordelig als verkenners langere afstanden moeten afleggen om het doel te bereiken. Bovendien verbruiken de duikers hiermee minder zuurstof. Een nadeel van de jetboots is dat de duiker het sneller koud krijgt omdat-ie minder beweegt.

Cameraset

Makkelijker dan onder water notities met potlood optekenen, is het nemen van een foto. Daarom zijn de verkenners uitgerust met een foto, audio- en videoset. Zo verzamelen de verkenners nauwkeurig informatie die ze boven water delen met de opdrachtgever. Een foto zegt immers meer dan 1.000 woorden.

Wapentas

In de waterdichte tas past naast de cameraset ook de MAG (machinegeweer). Om te voorkomen dat de duiker door de tas richting de bodem of naar de oppervlakte wordt getrokken, kan de duiker de tas trimmen. Door perslucht in de tas te pompen drijft duiker richting de oppervlakte. Met de deflater verlaat de perslucht de tas en zakt de duiker naar beneden. Als de duiker getrimd is, blijft hij in evenwicht gewichtloos op één punt hangen.

Heckler & Koch 416 A5

Dit aanvalsgeweer heeft een andere gasrichting dan de Colt C8 die na een duik onbruikbaar is. De Heckler & Koch 416 A5 kan eenmaal uit het water direct vuren en ook zand en modder zijn geen probleem. Bij tactische opdrachten wordt het wapen voorzien van een silencer.

Zuurstofset LAR 5010

Dankzij het gesloten systeem met rebreathers wordt de zuurstof hergebruikt. Zo zijn er geen luchtbellen aan de oppervlakte te zien en gaan de duikers heimelijk te werk. Bij elke uitademing wordt de zuurstof door het systeem gefilterd in CO2 absorberende korrels. 5% wordt opgenomen. Na verloop van tijd krijgt de duiker dus minder zuurstof.

Waistcoat en beenholster

Het lijkt op een OPS-vest en is helemaal ingericht op de duiker. De LAR 5010 zuurstofset is gemakkelijk aan het vest te klikken. In de kraag zit een reddingsvest en achterop de inflater die met een slang naar het duikpak loopt. Uit het beenholster is gemakkelijk de maritieme Glock te pakken, die direct uit het water kan vuren. Daarnaast zit het mes die elke duiker verplicht bij zich moet dragen. Wie bijvoorbeeld verstrikt raakt in visnetten kan zichzelf lossnijden.

Kompasplank met duikcomputer

Het kompas is niet modern maar werkt altijd, aldus de genie-duikers. Zonder goed kompas zwemmen de duikers al snel onwetend in rondjes in het donkere water. Daarom houden ze continu hun koers en computer in de gaten. Met een breaklight is de plank te verlichten. Op de dieptemeter op de computer is de maximale en gemiddelde diepte af te lezen. Ook ziet de duiker in één oogopslag de watertemperatuur en de tijd. Belangrijk, want elk uur moet hij zijn zuurstofsysteem schoonspoelen om stikstofvergiftiging te voorkomen. Daarbij draait hij het systeem kort helemaal dicht en erna weer open om er zeker van te zijn dat hij voldoende zuurstof inademt.

Sergeant-1 Maik 

Genie-duiker

11 Luchtmobiele Brigade, 11 Geniecompagnie, Verkenningspeloton

“Sinds mijn adjudant op de KMS over zijn werk als duiker vertelde, wil ik deze functie al. Maar als beginnend groepscommandant moest ik geduld hebben. Anderhalf jaar geleden was het eindelijk zover: alle toelatingstesten doorstaan, opleiding en takenboek afgerond en ook het certificaat als genieduiker gehaald. Het werk is alles wat ik me ervan had voorgesteld. Eenmaal onder water kom je in een andere wereld terecht. Je bent alleen of met je buddy, hebt amper zicht en bent gewichtloos. Alleen een duiker zal waarschijnlijk begrijpen welk gevoel dat geeft. Ik vind het in ieder geval geweldig.
Meestal hebben we maandelijks één duikweek. De maandag zijn we kwijt aan voorbereiden van het materiaal. Zo moeten alle uitrustingsstukken worden gecontroleerd op luchtdichtheid en werking tijdens prediven. Als het materiaal ons in de steek laat, is het einde oefening. Op vrijdag onderhouden we het materiaal dus ook heel nauwkeurig, vooral als we in zout water hebben gedoken. Zoutkristallen kunnen schade aan de uitrusting veroorzaken. Goed onderhoud kan je leven redden.

Tijdens acties gebruiken we verschillende middelen die nodig zijn om bij een object uit te komen. Zoals een schip, pier of brug. Wij maken foto’s en experts bekijken of de ijzerdikte van de brug zodanig is dat er bijvoorbeeld een Boxer overheen kan rijden. Of dat-ie eruit geblazen kan worden. De rest doen we op de tast, we gebruiken dus onze verbeelding veel. Laatst visten we een anker op die er heel anders uitzag dan ik had ingeschat. Terwijl ik ‘m onder water uitgebreid had bevoeld. Hoe meer duiken je maakt hoe beter je daarin wordt. Ervaring komt met het aantal uren onder water. Daarom hoop ik dat ik er nog veel bij komen.”