Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de genie-duiker sergeant-1 Maik.
De genie-duiker komt in een verkenningsoperatie in waterrijk gebied uitstekend tot zijn recht. Maar eenmaal op de kade kunnen de genisten evengoed op land verkenningen uitvoeren. Onder water maken ze gebruik van spullen waar menig sportduiker jaloers op is. Binnenkort wordt daar de verkorte Heckler & Koch 416 aan toegevoegd. Dit handzame wapen heeft een andere gasrichting dan de Colt en kan eenmaal uit het water direct vuren.
“Sinds mijn adjudant op de KMS over zijn werk als duiker vertelde, wil ik deze functie al. Maar als beginnend groepscommandant moest ik geduld hebben. Anderhalf jaar geleden was het eindelijk zover: alle toelatingstesten doorstaan, opleiding en takenboek afgerond en ook het certificaat als genieduiker gehaald. Het werk is alles wat ik me ervan had voorgesteld. Eenmaal onder water kom je in een andere wereld terecht. Je bent alleen of met je buddy, hebt amper zicht en bent gewichtloos. Alleen een duiker zal waarschijnlijk begrijpen welk gevoel dat geeft. Ik vind het in ieder geval geweldig.
Meestal hebben we maandelijks één duikweek. De maandag zijn we kwijt aan voorbereiden van het materiaal. Zo moeten alle uitrustingsstukken worden gecontroleerd op luchtdichtheid en werking tijdens prediven. Als het materiaal ons in de steek laat, is het einde oefening. Op vrijdag onderhouden we het materiaal dus ook heel nauwkeurig, vooral als we in zout water hebben gedoken. Zoutkristallen kunnen schade aan de uitrusting veroorzaken. Goed onderhoud kan je leven redden.
Tijdens acties gebruiken we verschillende middelen die nodig zijn om bij een object uit te komen. Zoals een schip, pier of brug. Wij maken foto’s en experts bekijken of de ijzerdikte van de brug zodanig is dat er bijvoorbeeld een Boxer overheen kan rijden. Of dat-ie eruit geblazen kan worden. De rest doen we op de tast, we gebruiken dus onze verbeelding veel. Laatst visten we een anker op die er heel anders uitzag dan ik had ingeschat. Terwijl ik ‘m onder water uitgebreid had bevoeld. Hoe meer duiken je maakt hoe beter je daarin wordt. Ervaring komt met het aantal uren onder water. Daarom hoop ik dat ik er nog veel bij komen.”