08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Mijn Uitrusting: Stinger Weapon Platform Fennek

Tekst RITM Saminna van den Bulk
Foto Herman Zonderland

Elke specialist heeft zijn eigen uitrusting. Weet jij wat je collega draagt in het veld? Welke ‘gereedschappen’ voor hem onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. In deze aflevering: ploegcommandant Roel met zijn Stinger Weapon Platform Fennek. 

Vijandige vliegtuigen of helikopters in de buurt? De ploeg van de Stinger Weapon Platform op pantserwielvoertuig Fennek beschermt eigen troepen en objecten dag en nacht. Ze staan verdekt opgesteld om de vijand neer te halen als dat nodig is. Na het vuren is het fire and forget. De lanceerbuis waar de raket in zat, is onbruikbaar. De ploeg neemt gelijk een volgend doel onder vuur of verbergt zichzelf.

Stinger

Het 15 kilo wegende luchtverdedigingswapen van 1,52 meter lang is uitgerust met een zoekkop. Daarmee speurt de Stinger de hemel af naar infrarood- en (de afwezigheid van) ultraviolette straling van een potentieel luchtdoel. Na de acquisitie en het inschakelen van de ontgrendelschakelaar volgt het ‘locken’. Tijd om te vuren. Met een snelheid van maximaal 2.400 kilometer per uur schiet de raket op het doel af, op een afstand tussen 0,5 en 5 kilometer. Fully combat loaded is de Fennek uitgerust met 4 Stingers en neemt het team er 4 extra mee.

Launcher Circuit Evaluator

De Launcher Circuit Evaluator (LCE) is cruciaal voor het optreden van de Stingerploeg. Zij sluiten de LCE voor elke inzet aan op het wapensysteem om te testen of er genoeg elektra en gas wordt aangevoerd om de Stinger af te vuren. Werkt alles naar behoren, toont de groene lamp dat het wapensysteem inzetbaar.

Coolant Reservoir Assembly

Zodra het speuren op de Stinger begint, start de zoekkop met draaien. Hitte is het gevolg. De CRA is gevuld met argongas, dat de kop van de Stinger afkoelt. In de CRA bevindt zich gas van -163 graden Celsius onder een druk van maximaal 600 bar.

Embedded Trainer

Met een wapensysteem als de Stinger kun je niet in het wilde weg gaan vuren om te oefenen. Daarom is er de Embedded Trainer (ET). Met het apparaat kun je allerlei scenario’s in het systeem laden en volledige bestrijdingsprocedures trainen. Met verschillende weersinvloeden, diverse luchtdoelen, mogelijke storingsreacties en wisselende hoogtes of snelheden.

Stinger Man Portable Air Defense System

De Stingerploeg neemt altijd een draagbare (Manpad) Stinger mee tijdens de inzet. In het geval van communication loss geldt het extra wapensysteem als een stok achter de deur. Het verschil met de Stinger op de Fennek: de Manpad vuur je af vanaf de schouder. Daarnaast is de draagbare versie uitgerust met een afvuurcomponent die je in de Weapon Platform-versie in de computer in het voertuig zal vinden.

Antenne

Bovenop de Fennek prijkt tot 6 meter hoogte de antenne. Een van de eerste onderdelen die wordt geïnstalleerd op de stelling, want de mast is onmisbaar voor het verkrijgen van een goed luchtbeeld. Bij de antenne komt een signaal binnen dat via de datakabel wordt doorgezet naar het computersysteem in het voertuig. Zo vindt de schutter het uit te schakelen target.

Korporaal-1 Roel

Ploegcommandant

13 Luchtverdedigingsbatterij, Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

“Ik wilde altijd bij Defensie, maar wist niet bij welke eenheid. Tot ik tijdens de VeVa kennismaakte met de Stingers van het DGLC in Vredepeel. Het wapensysteem trok me enorm. De eerste keer afvuren, het geluid… Het gaf me echt een voldaan gevoel. Maar dat is niet het enige mooie aan dit wapensysteem. Als ploegcommandant treedt je samen op met de schutter en de chauffeur. Je zit zo 8 uur lang met elkaar opgescheept in een kleine ruimte. Als team bouw je een goede band op met elkaar. 

Ploegcommandant ben ik nu 2 jaar. Hiervoor was ik 3 jaar schutter van de Stinger Manpad. Eerlijk gezegd vind ik de Manpad net iets vetter in beleving. Na het afvuren van de raket van je schouder zit je in de wolk met rook. Ook zit je dan net iets dichterbij de manoeuvre-eenheden dan met een voertuig. Maar optreden met de Fennek heeft zeker zijn pluspunten. Het opsporen en afvuren van de raket is net iets makkelijker met het wapensysteem op het voertuig. Daarnaast zijn de wisselwerking en de communicatie in het team veel belangrijker. Dat moet echt goed zijn. Wat ook niet onbelangrijk is: in de Fennek zit je lekker droog.”