Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, secties Communicatie KL

Minusma-monument krijgt plek op Oranjekazerne

Het gedenkteken ter nagedachtenis aan de 5 in Mali omgekomen Nederlandse militairen kreeg in november een plek voor het Stilte Centrum op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De nabestaanden waren daar bij aanwezig. 

In maart 2017 werd het monument op Kamp Castor in Gao onthuld. De namen van de overledenen (4 door noodlottige ongevallen, 1 door een natuurlijke oorzaak) zijn hier met metalen plaatjes aan bevestigd. Een marineofficier ontwierp het gedenkteken, lassers van het herstel- en het helikopterdetachement voerden het uitgewerkte ontwerp uit. Na afronding van de missie haalde Defensie het monument naar Nederland. 

Winterse uitdaging in Oostenrijk

42 Pantserinfanteriebataljon van 13 Lichte Brigade verbeterde zijn individuele vaardigheden in winterse omstandigheden. 2 weken lang trainde de eenheid keihard in Oostenrijk.

Naast het inrichten van een overnachtingsplek kregen de pantserinfanteristen lawinetraining en hielden ze meerdere schietoefeningen. Het afsluitende scenario was zeer uitdagend. Na het zuiveren van het gebied na een mortieraanval liepen de mannen in een hinderlaag. Daarbij vielen oefengewonden die ze moesten afvoeren. In de sneeuw geen eenvoudige opdracht.

x

Bronzen Schild voor EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontving in november op zijn 75e verjaardag het Bronzen Schild; de hoogste groepswaardering die de landmacht kent.

C-LAS luitenant-generaal Martin Wijnen reikte het eerbetoon uit op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. De EOD kreeg het Bronzen Schild voor de buitengewone toewijding en bijzonder lovenswaardig optreden tussen 2009 en 2019. Verderop in dit nummer een uitgebreid verhaal over de eenheid.

Gecombineerd optreden tijdens SOB

De A-cie van 44 Pantserinfanteriebataljon, aangevuld met een eigen mortiergroep en een tankpeloton van 414 Panzerbataillon, trainde de afgelopen weken in Bergen. 

De oefening van 43 Gemechaniseerde Brigade, waarbij er met scherp werd geschoten, stond in het teken van het gecombineerd optreden in een team. Hierbij voerden de militairen alle taken in het gevecht van de manoeuvre uit.

Genie bouwt op Antillen

Tijdens oefening Caribbean Pontonneer bouwde 105 Geniecompagnie Waterbouw van het OOCL verschillende constructies op Aruba en Curaçao. Vanwege de uitdagende omstandigheden op de eilanden investeert Defensie in het verbeteren van de oefenfaciliteiten. 

Op Wacawa (Curaçao) bouwde ‘105’ een dorp van honderden containers, ideaal om OVG-en te trainen. Op de marinierskazerne Savaneta (Aruba) construeerden de genisten een oefenhuis met een open constructie aan de bovenzijde, waardoor instructeurs van bovenaf kunnen meekijken. Naast militaire oefenfaciliteiten restaureerde de eenheid een vogeluitkijktoren in het Christoffelpark op Curaçao.

13 Luchtverdedigingsbatterij op de proef gesteld

Luchtverdedigers van ‘Ypenburg’ oefenden in november in Groningen. Naast CBRN-dreiging en strategische en tactische verplaatsingen lag de focus tijdens Egrit Challenge op het in stand houden van luchtverdediging.

13 Luchtverdedigingsbatterij nam met AMRAAM-launchers, Stinger Weapon Platform Fenneks, TRML-radars, commandoposten en het logistiek peloton met ondersteuning van 800 Squadron en eenheden van het OOCL deel aan de oefening. In 1 doorlopend scenario liet de oefenleiding van het DGLC diverse incidenten los op de luchtverdedigers.