Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, archief

Nieuwe commandant voor de landmacht

Luitenant-generaal Martin Wijnen heeft op 28 augustus het commando over de Koninklijke Landmacht overgenomen van ranggenoot Leo Beulen. De plechtigheid vond met traditioneel militair ceremonieel plaats op het Kasteel van Breda, waar de KMA is gevestigd en de militaire carrière van beide heren ooit begon. 

Defensieminister Ank Bijleveld roemde het grote, groene hart van Beulen. “Je hebt de afgelopen jaren alles gegeven om te zorgen dat de landmachters hun belangrijke werk zo goed mogelijk konden doen.” De minister bedankte hem voor zijn leiderschap, betrokkenheid en grenzeloze loyaliteit. 

Bijleveld wenste opvolger Wijnen veel succes. Ze benadrukte dat “daarbij telkens weer de afstand tussen Den Haag, Utrecht en de werkvloer overbrugd moet worden.” Hij zei op zijn beurt dat hij van commandanten op alle niveaus verwacht dat ze de ruimte zoeken om te innoveren, testen en beter te worden. “Ze mogen verwachten dat ik ze die ruimte geef. Om in gezamenlijkheid te werken aan die robuuste en wendbare landmacht die we willen zijn.”

Afzwaaiend generaal Beulen gaat nu niet alleen genieten van zijn FLO, maar gaat ook weer studeren: een master aan de Nederlandse Defensieacademie. In een afscheidsinterview in dit nummer blikt generaal Beulen terug op zijn tijd als C-LAS.

Iedere pax een nieuwe helm

Nederlandse militairen krijgen een nieuwe gevechtshelm. Het hoofddeksel weegt minder dan de huidige, biedt betere bescherming en stabiliteit en past beter bij uitrustingsstukken zoals ballistische vesten, optronica en communicatiemiddelen. Daarnaast is de pasvorm beter dan de oude helm (stammend uit de jaren ‘90) en gaat de militair er qua draagcomfort op vooruit.

De firma Revision Military produceert het hoofddeksel, dat als beste uit de testen kwam. Overtrekken in de nieuwe Nederlandse camouflagepatronen NFP Green en NFP Tan maken deel uit van de aanschaf. De uitgifte begint volgend jaar. In 2022 ontvangen de laatste militairen een nieuwe helm.

x

Moderne Patriot terug in Nederland

In minder dan 4 jaar tijd modificeert het Amerikaanse Letterkenny Army Depot alle Nederlandse Patriot-luchtverdedigingswapensystemen. Vuurleidingscentrales, radars, launchers en vuurverdelingscentrales: alles nemen ze onder de loep. De eerste van de 4 fire units van het DGLC is inmiddels weer op thuisbasis Vredepeel.

Na de uitgebreide revisie kan het wapensysteem tot 2040 mee om dreigingen vanuit de lucht het hoofd te bieden. De radar is volledig gedigitaliseerd en het identificatiesysteem om vriend en vijand te onderscheiden is gemoderniseerd. De vuurleidingscentrale en vuurverdelingscentrale zijn voorzien van Modern Man Stations en beschikken over kleuren touchscreens. Dit maakt het voor de operator mogelijk om eenvoudiger het onderscheid tussen doelen te maken en nog sneller te reageren op luchtdreigingen. In 2022 hebben alle Patriots het onderhoud gehad, en voldoen de luchtverdedigers aan de hoogste standaard binnen hun vakgebied. 

Apaches weer inzetbaar

De eerste Apache heeft op 12 augustus weer gevlogen. De gevechtshelikopters stonden sinds juni aan de grond vanwege een geconstateerde afwijking aan het oppervlak van een staartrotorblad. 

De afwijking zou mogelijk de luchtwaardigheid van de toestellen beïnvloeden. Dit vormde aanleiding voor de luchtmacht om de toestellen uit voorzorg aan de grond te houden, en de staartrotorbladen te vervangen. Dit is inmiddels bij de eerste Apache gebeurd, en daarom kon het toestel medio augustus de eerste testvluchten maken. De rest van de vloot wordt de komende tijd onder handen genomen en de hervatting van het volledige vliegprogramma wordt binnen enkele maanden verwacht. 

Libanese medailles voor gesneuvelde Unifil-militair

Landmachtsergeant Philip de Koning is bijna 40 jaar na zijn sneuvelen in Libanon geëerd met de War Medal en de Medal of Esteem in brons. IGK luitenant-generaal Hans van Griensven reikte in augustus de Libanese onderscheidingen uit aan de nabestaanden van De Koning.

Sergeant De Koning was in Zuid-Libanon commandant van post 17A van de Charliecompagnie. De onderofficier kwam op 9 november 1979 om het leven toen zijn voertuig op een landmijn reed. Sergeant De Koning rust op het ereveld in Loenen. 
De Libanese overheid kende begin juni de medailles toe, op verzoek van de nabestaanden. De War Medal wordt toegekend voor moedige daden tijdens oorlogsomstandigheden in Libanon. De Medal of Esteem is voor moedige daden en langdurige trouwe dienst van militairen. 

Korporaal schiet record in Afrika

Korporaal Jesse de Vries van 431 Hrstpel verbeterde tijdens de internationale schietwedstrijd South African Combat Rifle Association in Bloemfontein zijn eigen ‘overall record’. Waar hij vorig jaar in Zuid-Afrika al 1.129 punten behaalde, schoot hij deze zomer een puntentotaal van 1.210. Genoeg om niets heel te laten van de concurrentie en de eerste plaats in het eindklassement op te eisen.

De wedstrijd – waarin deelnemers met geweer schieten – bestond uit 25 oefeningen in verschillende schiethoudingen op afstanden tussen 25 en 400 meter. De Vries haalde in zijn eentje 4x goud, 10x zilver en 4x brons binnen voor het schietteam KL. Ook de overige Nederlanders pakten vele medailles. In totaal streden 306 schutters uit verschillende landen (waaronder Amerika, Nieuw-Zeeland en België) om de prijzen.

Canadese onderscheiding voor landmachter

Aan boord van het fregat HMCS St. John’s ontving kapitein Paul Schouten zaterdag in Vlissingen de Canadese Meritious Service Medal. Hij kreeg het eremetaal voor zijn werk als liaisonofficier in Mali. 

Nederlandse militairen van de verkenningseenheid van VN-missie MINUSMA werkten in 2018 intensief samen met een Canadese helikoptereenheid. Schouten zorgde voor een vlekkeloze samenwerking met zowel de Nederlandse militairen als andere internationale partners van de Canadezen. Hij legde daarbij grote scherpzinnigheid aan de dag en droeg in hoge mate bij aan de efficiency van die samenwerking.

Landmachter snelste Nederlander op Mont Blanc

Kapitein Arjan van Binsbergen heeft in september de Ultra Trail du Mont Blanc overwonnen. De landmachter overbrugde 171 kilometer en 11.000 hoogtemeters in 33:25 uur en 40 seconden. Hij finishte als 221van de 2.543 deelnemers en was de snelste Nederlander.

In 2015 werd Van Binsbergen nationaal kampioen op de ‘24 uur’ door 209 km af te leggen. Nog datzelfde jaar voltooide hij voor het eerst de Ultra Trail du Mont Blanc. Toen nog in 34 uur en 53 minuten. De Ultra Trail du Mont Blanc, die door zowel Frankrijk, Italië als Zwitserland loopt, wordt gezien als een van de moeilijkste hardloopwedstrijden in Europa. ‘Ultra Trail’ geeft aan dat de raceafstand langer is dan de 42.195 meter van een marathon en dat minimaal 92% van het traject onverhard is.