Tekst RITM Arthur van Beveren
Foto SGT Jasper Verolme

Nederlanders ondersteunen NAVO-adviseurs

De Dingo schudt hevig wanneer militairen van Bravocompagnie 42 Bataljon Limburgse Jagers de Duitse pantserwagen door de onverharde straten van Mazar-e-Sharif manoeuvreren. Vandaag verkent de eenheid onbekende stukken van de Noord-Afghaanse stad.

De tocht leidt van geasfalteerde straten in wijken met minipaleisjes tot gatenkazen waar het afval ligt opgestapeld en mensen in lemen ruïnes wonen. Kinderen rennen zwaaiend hun huizen uit, in de richting van het geronk. Een groepje tieners kijkt argwanend naar de militaire colonne. Het wordt spannend wanneer de motor van een van de Dingo’s afslaat, terwijl het voertuig keert in een doodlopende straat. Met een hort en een stoot komt het zwaargewicht na een paar minuten toch weer in beweging.

Een Dingo, Enok en Eagle in het chaotische straatbeeld van Mazar-e-Sharif. De Limburgse Jagers van Bravocompagnie rijden in Afghanistan in Duits materieel.

Bijna dagelijks buiten de poort

Force Protection

De Limburgse Jagers vormen samen met Duitse, Finse, Hongaarse, Kroatische en Montenegrijnse troepen de Multinational Force Protection Company van Train Advise Assist Command (TAAC) North, onderdeel van de NAVO-missie Resolute Support. Bijna dagelijks gaan zij de poort uit. Om niet telkens dezelfde route te rijden, zoeken ze naar alternatieven in het rommelige straatbeeld van Mazar.

De Multinational Force Protection Company waar Nederland troepen voor levert, beschermt adviseurs die advies, assistentie en training geven aan hun Afghaanse counterparts. Ze verblijven niet alleen op Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif maar zitten ook periodes op andere posten zoals deze in het Afghaanse legerkamp Shaheen.

Guardian Angels

Resolute Support gaat uiteindelijk om NAVO-adviseurs die lokale militaire leiders trainen, adviseren en assisteren zodat de Afghanen in de toekomst op eigen benen kunnen staan. Eerste luitenant Joep waarborgt met zijn Nederlandse peloton ‘Guardian Angels’ de veiligheid van deze adviseurs zowel tijdens de verplaatsing als op een Afghaanse legerbasis. “Vanwege de dreiging kan een adviseur niet onbegeleid de poort uit”, legt hij uit. Risico’s zijn vehicle born IED’s (auto’s of trucks vol explosieven) en de insider threat waarbij een Afghaanse militair zich tegen NAVO-troepen keert.

Pelotonscommandant eerste luitenant Joep met een aantal van zijn Guardian Angels. Bijna dagelijks gaan zij de poort uit om de veiligheid van adviseurs te waarborgen.

Vehicle born IED’s en insider threats zijn reële risico's

Vredesbesprekingen

Het is een bijzondere periode, niet alleen voor de FP maar ook voor de 50 militairen van het National Support Element (NSE). Op Dutch Mountain, binnen de muren van het Duitse Camp Marmal, zorgen zij voor de randvoorwaarden: logistiek, communicatiemiddelen, onderhoud en alles daar tussenin. Vredesbesprekingen tussen de Verenigde Staten en de Taliban in het Qatarese Doha en presidentsverkiezingen eind september zullen invloed hebben op de veiligheidssituatie in Afghanistan en de toekomst van de Nederlandse missie, die in ieder geval nog tot en met 2021 loopt.

Militairen van 414 CBRN verdedigingscompagnie begeleiden Afghaanse arbeiders die werken aan het nieuwe Camp Kevin. Over een paar maanden trekt het Nederlandse Special Operations Advisory Team, dat Afghaanse elitetroepen traint, hier in. Ze krijgen meer ruimte en zitten dicht bij hun Duitse SF-collega’s.

Uitbreiding

Voorlopig bouwt Nederland verder. Terwijl de patrouille zijn weg door Mazar vervolgt, bezoekt adjudant Rob van Communicatie en Informatie Systemen (CIS) op het kamp een Duitse Kabeltrupp die voor hem in de hitte glasvezelkabels trekt. De kabels lopen naar Camp Kevin, het nieuwe kamp van het Nederlandse Special Operations Advisory Team, dat Afghaanse elitetroepen traint. “Over een paar maanden verhuizen ze van Dutch Mountain naar hier”, wijst hij naar een terrein waar nu slechts nog funderingen liggen.

Adjudant Rob van Communicatie en Informatie Systemen bij een van ‘zijn’ schotelantennes die Dutch Mountain met Nederland verbindt.
Naast zijn reguliere taak als hersteller van jammers en radiosystemen werkt sergeant Patrick als fietsenmaker in een eigen container.

Fietsenmaker

Nog zo’n schakel in het geheel van ondersteunende diensten is sergeant Patrick van 432 Herstelpeloton. Hij herstelt jammers en radiosystemen, maar repareert daarnaast de 102 fietsen uit de inventaris – verplaatsen over het grote Camp Marmal gaat op de fiets nu eenmaal snel. Patrick heeft een kast vol reserveonderdelen. “De fietsen roesten en slijten veel in deze omgeving”, vertelt hij terwijl hij de voorremmen van een mountainbike demonteert. Een volleerd fietsenmaker was hij niet. Dat leerde hij hier. Er zijn er meer die zich aan het klussen wagen, om het hoofd leeg te maken na een dag achter de computer: “De Missie 1, verantwoordelijk voor het personeel, verving hier laatst een paar remblokjes.”

Korporaal-1 Mike (links) en andere militairen van de Nederlandse Medcoy zorgen voor de medische behandeling en afvoer van eventuele gewonden naar het Duitse ziekenhuis op Camp Marmal.

‘Als wij aan het werk moeten, is er iets met onze mensen’

Medische ondersteuning

De verkenningsroute buiten de poort nadert na 7 uur zonder kleurscheuren zijn eind. Voor het geval er iets gebeurt, rijdt er altijd een Mobile Medical Team (MMT) mee. “Gelukkig hebben we het rustig, want als wij aan het werk moeten, is er iets met onze mensen aan de hand”, vertelt korporaal-1 Mike van 13 Geneeskundige Compagnie. In Mazar-e-Sharif is hij commandant van zo’n MMT. Samen met een chauffeur en een Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV’er) is hij verantwoordelijk voor de geneeskundige ondersteuning van internationale eenheden. “Op het kamp is een Role-2 ziekenhuis waar meer Nederlandse medische collega’s zoals een chirurg en fysiotherapeut werken.”

Ook de behandeling van lokale werknemers op het kamp wordt soms door de Nederlandse medics gedaan.

Vervangers

Langzaam rijden de pantserwagens langs meerdere veiligheidsringen Camp Marmal binnen. De mannen ontladen hun boordwapens, trekken de scherfvesten uit en demonteren hun persoonlijke wapens voor een schoonmaakbeurt. Het fijne Afghaanse stof nestelt zich overal. In dezelfde week is een delegatie van de volgende ploeg Force Protection op verkenning. In november nemen zij het stokje over van hun collega’s uit Oirschot.

Op de terugweg van Mazar naar Camp Marmal. Ook de boordwapens zijn van Duitse makelij.