Dank jullie wel

In mijn laatste column wil ik het niet over mezelf hebben, maar over jullie. De talloze geweldige landmachters – soldaten, korporaals, onderofficieren, officieren en burgermedewerkers – die ik dagelijks ben tegengekomen. Jullie tomeloze inzet en passie vormden voor mij dé bron van inspiratie. Elke dag weer realiseerde ik mij hoe bijzonder dat is. Niks was mooier dan jullie te velde opzoeken en dan jullie eerlijke en open verhalen te horen. En het is inderdaad zo dat nog lang niet alles op orde is. Soms mis je collega’s op essentiële functies en heb je niet alle spullen die je nodig hebt. En toch vertellen jullie vol vuur over je vak. Daar wil ik jullie voor bedanken. We werken er keihard aan om ervoor te zorgen dat binnenkort die collega er weer staat en dat jullie met nieuwe uitrusting kunnen werken.

We kunnen als landmacht gelukkig weer vooruitkijken, maar we hebben ook moeilijke momenten gekend. De dieptepunten voor mij zijn de momenten dat we kameraden verloren door ziekte, ongeval of tijdens missies. Hun verlies raakte mij en de hele landmacht diep en ik ben in gedachten nog altijd bij hun nabestaanden.

Mannen en vrouwen van de landmacht. Ik dank jullie voor jullie enorme loyaliteit, voor jullie inzet, maar bovenal voor jullie kameraadschap. De Koninklijke Landmacht is de weg naar herstel ingeslagen, maar er is nog veel te doen om de organisatie op orde te krijgen. Ik wens mijn opvolger en jullie allemaal heel veel succes, wijsheid en plezier in jullie werk toe. Wees trots op wie je bent en wat je doet en blijf dat uitstralen. 

Het was een eer jullie Commandant te mogen zijn.

Luitenant-generaal Leo Beulen b.d.
Voormalig Commandant Landstrijdkrachten