Tekst Jack Oosthoek

Van der Laan weg, Mais komt

De Duitse luitenant-generaal Alfons Mais is sinds mei de nieuwe commandant van het Duits-Nederlandse Legerkorps. Hij is zijn Nederlandse ranggenoot Michiel van der Laan opgevolgd die in Brussel hoofd is geworden van de Nederlandse Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij de NAVO en de Europese Unie.  

Van der Laan leidde het Duits-Nederlandse Legerkorps sinds april 2016. De helikoptervlieger Mais keerde begin dit jaar terug van een uitzending naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij stond aan het hoofd van bataljons en brigades en vervulde meerdere functies bij de Duitse landmachtstaf.

Foto: Luitenant-generaal Van der Laan (links) geeft het vaandel af.

x

AMV’er voert levensreddende reanimatie uit

Een bebloede, onwel geworden wielrenner op een boerenlandweggetje in Enschede. Het is net gebeurd als Algemeen Militair Verpleegkundige sergeant-majoor Bart Drenth (45) van 400 Geneeskundig bataljon in zijn auto passeert. Wielrenmaten zijn gestart met eerste hulpverlening. Zonder twijfel schiet Drenth te hulp. Hij voelt geen hartslag en start met reanimeren. Het is zondagmiddag 19 mei en benauwd warm. Drenth: “Je vergeet alles om je heen. Mijn focus was: handelen. Het slachtoffer de beste kans geven.”

Het is Drenths 1e reanimatie in ‘the middle of nowhere’, zonder spullen en zonder medewerking van opgeleide collega’s. “Je doet wat je kunt.” Na zo’n 10 minuten arriveren de ambulances. Hij herkent één van de verpleegkundigen uit het ziekenhuis waar hij een aantal jaar geleden stage liep. “Mijn ex-collega wist wat hij aan me had en ik ken de werkwijze van het ambulancepersoneel. De samenwerking verliep daardoor heel vlot.”

Zodra het slachtoffer weer hartslag heeft en enigszins stabiel is, vervoert een ambulance hem naar het ziekenhuis. Drenth: “Een paar dagen later kreeg ik via de politie te horen dat het slachtoffer het gehaald heeft, maar met complicaties. Dat is naar, maar heel fijn om te horen dat hij nog leeft!”

(Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk)

Boekentips!

‘Nooit verslagen’

De zomervakantie komt eraan, tijd om boeken in te slaan. Onder de titel ‘Nooit Verslagen’ is van de hand van majoor Ron Deelen een boek verschenen over de voedseltransporten in de jaren 90 in het oorlogsgebied Bosnië-Herzegovina. Tijdens een beschieting van het konvooi waarin hij zich bevindt, raakt Deelen zwaargewond. In ‘Nooit Verslagen’ pleit hij voor een aanpak waarin zorg op fysiek, mentaal en arbeidsrechtelijk gebied centraal staat.
‘Nooit Verslagen’ biedt een kijkje achter de schermen van de (gevaarlijke) missie in Bosnië-Herzegovina. Volgens Deelen lijken de oorsprong van de gruwelijkheden soms beangstigend veel op de ervaringen rondom een vechtscheiding, jeugdzorg en onterechte vooroordelen. Deelen schrijft dit niet zomaar. Tussen de missies door voert hij een gevecht in zijn privéleven en toont daarbij aan dat nooit opgeven veel kan opleveren. Deelen (1964) kwam ooit als dienstplichtig militair onder de wapenen. In 1984 stapt hij over in beroepsdienst en schopt het tot majoor. ‘Nooit Verslagen’ is geschreven door de journalist en Neerlandicus Frank van der Meijden.

Vrij!

Vrij! Dat is de titel van een boek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) over de viering van 55 jaar bevrijding. Aan bod komen zowel het leed als de vreugde die daarmee gepaard gingen. Behalve grote gebeurtenissen zoals D-Day, de operatie Market Garden, de strijd om Zeeland en de bevrijding van Noord-Nederland, bevat het boek persoonlijke verhalen van (Nederlandse) militairen en burgers. Ook staat het stil bij de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in ons land en in de overzeese gebiedsdelen. Het boek bevat onder meer (ingekleurde) foto's, chronologieën, columns, landkaarten. ISBN 9789024419821 | 160 blz. | 21x29cm | Paperback | € 15,-.

Militaire helm

Binnenkort verschijnt een boek over de Nederlandse militaire helm in de periode 1916-1992. De auteurs beschrijven onder meer de achtergronden van de verschillende modellen en welke er binnen de Nederlandse krijgsmacht bestonden. Ook beantwoorden ze vragen als: welke invloed hadden nationale en internationale ontwikkelingen op beslissingen over de helm? Hoe verliep de zoektocht naar een eigen exemplaar? Welk personeel van niet-militaire organisaties droeg een helm? Aan welke details herken je de verschillende exemplaren? Het boek is verkrijgbaar vanaf 8 juni, na de presentatie in het Oorlogsmuseum in Overloon. Daar gaat die dag ook een expositie over de stalen helm open. De Nederlandse stalen helm 1916-1992. Hardcover, 348 pagina's, beperkte oplage. ISBN: 9789090317779. Zie ook www.dutchhelmets.nl.