05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Zweten in Schotland

Tekst RITM Charlotte Snel
Foto SM Gerben van Es, SGT Cinthia Nijssen | SM Jord Verheij

Limburgse Jagers terug naar ‘af’

42 Bataljon Limburgse Jagers verruilde afgelopen maand Boxer en Bushmaster voor de ouderwetse benenwagen. In de oefening Highland Hunter in het Schotse Garelochhead trainde de eenheid diverse infanterievaardigheden. Gaaf, maar stiekem ook best even schakelen.

De rode konen van Sjors steken fel af tegen de haast on-Schotse, strakblauwe lucht. Zweetdruppels glijden een ongecontroleerd spoor door het restje overgebleven camouflageschmink op zijn voorhoofd. Ja, het is heerlijk weer, maar ‘bést warm’. In de schaduw van een puntige rotswand zakt de korporaal naast zijn maten neer. Even rust. Afgelopen uren stonden in het teken van grensverleggende activiteiten. Zo’n beetje alles wat op hoogte kan, is gedaan: klimmen, tokkelen, abseilen. Niet íedereen liep in eerste instantie een polonaise bij het idee. Maar de genisten van 412 Pantsergeniecompagnie staan allemaal weer veilig met beide benen op de grond.

Op bergtop ‘Little Africa’ werden onder leiding van L&O-instructeurs diverse grensverleggende activiteiten uitgevoerd. Zo’n beetje alles wat op hoogte kan, is gedaan...

Groen optreden

Activiteiten als deze zijn niet nieuw voor de club uit Oirschot. Maar de omgeving, rondom de Gare Loch in het Schotse Argyll and Bute, wel. Highland Hunter 2019 bracht hen hier. De genisten draaien 3 weken lang mee met het tactische trainingsprogrammaprogramma van 42 Pantserinfanteriebataljon, beter bekend als 42 BLJ (42 Bataljon Limburgse Jagers). Doel: allemaal weer vertrouwd raken met het ‘groene’ optreden. Dus niet alleen de pantserinfanteristen zelf, maar ook de partners van 13 Lichte Brigade als 412 Pantsergeniecompagnie, 13 Geneeskundige Dienst (GNK) en 132 Herstelpeloton.

Activiteiten als deze zijn niet nieuw voor de club uit Oirschot

Vermoeiend

En dat valt niet altijd mee, beaamt Sjors. “We trainen normaal in Duitsland, België of Nederland. Tactisch optreden in de bergen is voor ons helemaal nieuw. En echt, we hebben ons er allemaal op verkeken. De procedures zijn weliswaar hetzelfde, maar het terrein is veel vermoeiender. Heuvel op, af, hoogtes. Je bent continu aan het corrigeren met je benen. Zak je weer tot je knieën in de natte mos. Het is echt wel pittig hoor. En dan is het nu nog mooi weer…”

Heuvel op, heuvel af. Verplaatsen door het Schotse terrein valt niet mee.

‘Echt, we hebben ons er allemaal op verkeken’

Onderuitgaan

Dit letterlijk en figuurlijk onderuitgaan; het opfrissen van de verschillende niveau 1 en 2 drills (individueel en groep; red.) is precies de reden dat Highland Hunter in het leven is geroepen, benadrukt kapitein Starmans. Als medewerker Operationele Personeelszorg van 42 BLJ was hij betrokken bij de voorbereiding van de oefening. Compagnieën hebben de vrijheid om aan hun eigen trainingsdoelen te werken. Maar aan het eind van de 3 weken moeten na een overkoepelend slotscenario alle groene basisvaardigheden zijn afgevinkt.

Heuvels op klauteren, bivakkeren, vuur maken, patrouilles lopen, gevechtsacties: that’s the spirit

Groen, groener, groenst

Het woord ‘groen’ valt opvallend vaak, deze dagen. ‘Groen optreden’, ‘groene focus’, zelfs ‘dónkergroene mindset’. Heuvels op klauteren, bivakkeren, vuur maken, patrouilles lopen, gevechtsacties; that’s the spirit. Het waarom laat zich makkelijk verklaren.

42 Bataljon Limburgse Jagers is een aantal jaren geleden van gemechaniseerde eenheid omgeklapt naar gemotoriseerde brigade. De Boxer en Bushmaster vervingen de rupsvoertuigen. Starmans: “Prima, met deze voertuigen heb je een groter bereik en ben je sneller over verharde wegen. Maar het grote nadeel: minder vuurkracht. Dat betekent dat je je optreden moet aanpassen. We kunnen met de wielvoertuigen minder dicht bij het aanvalsdoel komen. Dus: eerder stoppen en meer lopen.”

Met de omslag van gemechaniseerde naar gemotoriseerde brigade is het belang van optreden te voet toegenomen.

Nieuwe mogelijkheden

Om vol te focussen op dit voetoptreden, liet 42 BLJ voor de Schotse manoeuvres alle zware voertuigen thuis. Noodzakelijk kwaad, volgens Starmans. “Hierdoor zijn we niet gebonden aan een oefenlocatie waar je alleen met een trein of vrachtwagens naartoe kunt. Dat biedt weer nieuwe trainingsmogelijkheid op onbekend terrein, zoals hier. Houdt het spannend!”

Met ruim 300 man trainde 42 BLJ 3 weken lang op onder andere tactische inzet, gevechtsacties en optreden in verstedelijkt gebied. Benieuwd hoe dat eraan toe ging? Check de clip en de foto's!