Landmachtdagen 2019: zichtbaar zijn

Met de Landmachtdagen bereiken we Nederlanders voor wie het leger normaalgesproken een ‘ver-van-hun-bed-show’ is. Bezoekers zeggen na afloop steevast dat wij meer zouden moeten laten zien van wat wij allemaal doen en wat we meemaken. Daarom pakken we de Landmachtdagen dit jaar anders aan. Niet meer alles in 2 weken, maar verspreid over het hele jaar. Niet weggestopt op legerplaatsen en kazernes, maar in steden door het hele land. Midden in de samenleving dus, net als onze inzet.

Zo namen collega’s van 13 Lichte Brigade al het Statenplein in Dordrecht over om te laten zien wat hun werk inhoudt. De zware voertuigen van 41 Pantsergeniebataljon oogstten veel bewondering. In Almere presenteerden we ons samen met de veiligheidsdiensten. Dit gaf een veelzijdig beeld aan de 50.000 bezoekers. Zij zagen met eigen ogen wat de gezamenlijke dagelijkse inzet voor binnenlandse veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing inhoudt. In Venlo liet DGLC op het internationale hulpverleningsevent 112 On Wheels zien wat we in huis hebben.

Uiteraard zal de landmacht ook niet te missen zijn bij de Nijmeegse Vierdaagse. En op festival Zwarte Cross in de Achterhoek geven we de 220.000 bezoekers een voorproefje van werken bij de landmacht. Het zou mooi zijn als we daar nieuwe collega’s aan overhouden. Verder combineren we Landmachtdagen met de herdenking van operatie Market Garden, in september 75 jaar geleden. En doen we nog steden als Zeewolde, Nijmegen en Assen aan.

Tot slot: inmiddels hebben de vakbonden en Defensie elkaar weer gevonden om de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden te hervatten. Ik ben hoopvol dat Defensie en de vakbonden naar elkaar toe bewegen. U verdient immers goede arbeidsvoorwaarden.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten