Jongens uit trein op Schiphol gehaald na vuurwapenmelding

De Marechaussee heeft 7 jongens uit een trein op station Schiphol gehaald. Dat gebeurde nadat er een wapen was gezien door een treinreiziger. Een woordvoerder van de Marechaussee spreekt van een 'verontrustende melding'. De trein heeft daarna op het station enige tijd met gesloten deuren stilgestaan, waarna leden van de Marechaussee volgens protocol een fouilleeractie hebben gedaan. Het bleek uiteindelijk om een speelgoedpistool te gaan. De jongens zijn meegenomen naar de post op Schiphol Plaza. Daar vond een gesprek met hen plaats.

Afbeelding van een instagrambericht.

Vlijmscherp scheermesdraad moet de vluchteling buiten Europa houden

In Bulgarije moeten metershoge hekken met vlijmscherp scheermesdraad migranten ervan weerhouden om Europa binnen te komen. Maar velen blijven de gevaarlijke oversteek wagen. Een reportage langs de grimmige buitengrens van de EU.

8 keer probeerde Farhad uit Syrië ongezien Europa binnen te komen. 7 keer mislukte dat. Dan stonden hij en zijn medevluchtelingen voor het 3 meter hoge hek op de grens tussen Turkije en Bulgarije, maar hadden de Bulgaarse grenswachten hen in de gaten. Of ze klommen wel over het hek, maar werden aan de andere kant alsnog gepakt. “De Bulgaren sloegen ons dan, best hard. En duwden ons door een poort in het hek terug naar Turkije.”

De Bulgaren krijgen bij hun controles ook steun vanuit Nederland. Al 12 jaar helpt de Koninklijke Marechaussee via Frontex (de Europese organisatie voor grens- en kustbewaking) bij het controleren van de grens. Op dit moment zijn er 5 Nederlandse marechaussees in het land. 2 van hen rijden samen met de Bulgaar Bahchevanoy patrouilles.

“Als je in dit gebied een bosje inloopt, zie je bijna altijd wel achtergelaten spullen van migranten: slaapzakken, kleren, lege waterflessen”, zegt marechaussee Joël, die voor 2 maanden is uitgezonden naar Bulgarije. “Afgelopen zomer stuitten we op een hele groep migranten, die zaten al dagen verscholen, te wachten tot hun tussenpersoon ze zou komen ophalen. Maar die kwam niet. Het was bloedheet, ze hadden amper water of eten. Waren ze toch wel blij dat wij ze vonden.”

Reguleren en registreren
De Marechaussee ‘is er niet om mensen tegen te houden,’ zegt een woordvoerder, maar helpt reguleren en registreren. “Zodat we weten wie hier de EU in komen.”

(Dit is een verkorte versie van het artikel)

Afbeelding van een Facebook-bericht.

Marechaussee treft messen aan bij wapencontrole op Rotterdam The Hague Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft een grote wapen- en munitiecontrole gehouden rondom vliegveld Rotterdam The Hague Airport (RTHA). De controle werd gedaan in samenwerking met de politie.

De Marechaussee en politie leidden de voertuigen binnen waarna de personen gefouilleerd werden en de auto doorzocht. Bij de controle zijn onder andere (kleine) messen in beslag genomen.

Afbeelding van een instagrambericht.

Amerikaanse militair overlijdt bij motorongeluk op A50

Bij een ernstig ongeluk op de A50 van Arnhem richting knooppunt Valburg is een Amerikaanse militair omgekomen tijdens een motorrit. Een tweede militair, die ook op een motor reed en bij het ongeval betrokken was, raakte niet gewond. Hij is eveneens Amerikaan. Omdat de Marechaussee nog geen duidelijkheid heeft over de oorzaak van het ongeluk, is hij formeel aangehouden. Een woordvoerder benadrukt dat dat nog niets zegt over de schuldvraag.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het tankstation bij Heteren. De snelweg werd daar volledig afgesloten. Het duurde uren voordat alle rijstroken weer open waren. De familie van het dodelijke slachtoffer is inmiddels ingelicht.

De melding van het ongeluk kwam binnen bij de meldkamer van de politie. Hulpdiensten, waaronder meerdere brandweereenheden en een traumahelikopter, werden met spoed opgeroepen. Vanwege het ongeluk werd de snelweg in de richting van knooppunt Valburg afgesloten en ontstonden er files.

Afbeelding van een twitter-bericht.

Automobilist (81) rijdt bijna 200 km/u bij achtervolging

De Marechaussee reed over de snelweg A12 bij Arnhem toen ze werden ingehaald door een auto die met hoge snelheid reed. Ze gaven de bestuurder een volgteken, maar de man negeerde dit en ging er met hoge snelheid vandoor. De bestuurder vertoonde gevaarlijk rijgedrag, waaronder rijden over de vluchtstrook, rijden met 190 km per uur en rijden over het verdrijvingsvlak.

Samen met politie Rivierenland, politie Doetinchem en het Grensoverschrijdend Politie Team hebben ze de auto uiteindelijk in Duitsland bij Rees kunnen stoppen. De bestuurder, een 81-jarige man uit Delft, bleek geen geldig rijbewijs te hebben omdat het ongeldig was verklaard. De man is overgedragen aan de Autobahnpolizei in Hunxe. In Nederland wordt er een proces-verbaal opgemaakt tegen de bestuurder vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag en het rijden zonder geldig rijbewijs.

Afbeelding van een instagrambericht.

Amstelvener vast voor smokkel honderden kilo's cocaïne

De Koninklijke Marechaussee heeft een 36-jarige man uit Amstelveen opgepakt op verdenking van grootschalige cocaïnesmokkel en -handel. De Zuid-Amerikaanse handelswaar kwam via de Rotterdamse haven en via Schiphol het land binnen. De Amstelvener wordt ervan verdacht dat hij tussen 2019 en 2021 harddrugs in bezit had en die ook verhandelde.

Het rechercheteam van de Marechaussee kwam de man enkele jaren geleden op het spoor, nadat de politie erin was geslaagd om SKY ECC te kraken. Via die app was het lange tijd mogelijk om versleutelde berichten te versturen, wat het voor criminelen een aantrekkelijke dienst maakte.

Uit de SKY ECC-berichten zou blijken dat het om in totaal honderden kilo's cocaïne ging, die niet alleen over zee, maar ook door de lucht naar Europa werden vervoerd.

Om de smokkel mogelijk te maken, werd gebruik gemaakt van meerdere legale bedrijven in binnen- en buitenland. De recherche van de Marechaussee zet het onderzoek voort, en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Afbeelding van een linkedin-bericht.

Meerdere aanhoudingen door Marechaussee tijdens GPT-patrouilles

De Koninklijke Marechaussee heeft meerdere aanhoudingen verricht tijdens zogenoemde GPT-patrouilles. GPT Staat voor Grensoverschrijdend Politieteam. Ze controleren voornamelijk op de A7 tussen Bad Nieuweschans en Zuidbroek en de Duitse grens. Dit gebeurde in een onopvallend voertuig.

Het Grensoverschrijdend Politieteam in Bad Nieuweschans is een samenwerking tussen Koninklijke Marechaussee (NL), het directoraat Federale Politie Hannover en het directoraat Politie Osnabrück (Nedersaksen).

Het team voert gezamenlijke patrouilles uit in het Duits-Nederlandse grensgebied ter bestrijding van grensoverschrijdende misdrijven zoals mensensmokkel, mensenhandel, documentcriminaliteit, drugshandel, witwassen van geld en motorvoertuigencriminaliteit. Het team is gevestigd in het federale politiedistrict Bunde.

Resultaten:

- een vals Nederlands rijbewijs, man aangehouden.
- bestuurder die reed met een ongeldig verklaard rijbewijs, ZSM zaak (Zorgvuldig, Snel en Maatwerk politie).
- bestuurder die nog gesignaleerd stond voor afstaan DNA, aangehouden.
- bestuurder in het bezit van 90 gram marihuana, aangehouden.