Nieuwsflits van de maand

Voortaan beginnen we deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe nieuwsfotograaf.

Deze keer: Vertrekhal 3 Schiphol ontruimd

Op de laatste dag van het jaar dreigt een man op Schiphol dat hij een bom bij zich heeft. Uit voorzorg ontruimt de Marechaussee vertrekhal 3. Een 51-jarige Canadees wordt aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek. Hij heeft geen explosieven bij zich.

Credit: ANP | Nico Garstman

Politie en Marechaussee achtervolgen gestolen taxibusje bij Schiphol

De Marechaussee en de politie hebben de bestuurder van een taxibusje aangehouden. Dit gebeurde nadat het busje was klemgereden na een korte achtervolging. De bestuurder was een 30-jarige Duitser.

De taxibus werd door de Marechaussee opgemerkt bij de opstapplek voor taxi’s op Schiphol. Toen zij het busje benaderde, ging de chauffeur er met hoge snelheid vandoor. Vervolgens zijn auto’s van de politie en Marechaussee achter het busje aangegaan. Na een korte achtervolging kon de bus worden aangehouden.

Hotel bij vliegveld Rotterdam enkele uren ontruimd na bommelding

Een hotel op Rotterdam The Hague Airport is enkele uren ontruimd geweest vanwege een bommelding. In het Hotel Wings werd een modeshow gehouden bij de Black Fashion Week toen er een bommelding binnenkwam. De hotelgasten en de bezoekers van de modeshow werden in veiligheid gebracht in een gebouw van de Marechaussee en in een nabijgelegen hotel. Rond 21.15 uur gaf de Marechaussee de omgeving weer vrij.

Bus glijdt door hek heen bij Schiphol

Een bus van R-net is door een hek gereden en in de berm beland bij een weg langs Schiphol. Volgens de Koninklijke Marechaussee was de sneeuw op de weg vermoedelijk de oorzaak van het ongeluk. Enkele passagiers zijn door ambulancepersoneel nagekeken, maar niemand hoefde mee naar het ziekenhuis, aldus een woordvoerder van de Marechaussee.

Marechaussee controleert treinen in Twente: 2 arrestaties, 7 illegale reizigers

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 mensen aangehouden na een treincontrole in de regio. De 2 treinreizigers zijn gearresteerd op basis van de Opiumwet, wat betekent dat ze drugs bij zich hadden. In totaal werden 7 personen aangetroffen die illegaal Nederland in reisden per trein. De Marechaussee maakt niet bekend waar de aanhoudingen precies zijn verricht, alleen dat de controles zijn uitgevoerd in de regio Enschede.

Turkije zet FD correspondent uit

FD-correspondent Ans Boersma is  Turkije uitgezet en ernstig vermoeid, maar in goede gezondheid geland op Schiphol. Ze is daar opgevangen door een FD-delegatie. De reden van haar uitzetting is haar niet verteld. Concreet heeft de Turkse politie haar in Istanboel bevraagd over haar journalistieke activiteiten in Turkije. Zij heeft de nacht in detentie doorgebracht. Op Schiphol bleek dat Boersma stond gesignaleerd bij de Marechaussee. Er bleek echter geen sprake van een uitleverings- of opsporingsverzoek. De Marechaussee heeft haar enkele vragen gesteld, maar zij is geen verdachte, niet aangehouden en kan vrij gaan en staan waar ze wil, zo werd Boersma verteld.