01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Nieuw digitaal gereedschap

Uitbreiding van Hit no hit-app

De Koninklijke Marechaussee is een digitaal hulpmiddel rijker. Het zogenoemde Mobile Capture Device is een apparaat waarmee marechaussees met een grenspolitietaak identiteitsdocumenten kunnen scannen en zo controleren. Hiermee wordt het werk makkelijker gemaakt, maar gaat het vooral ook sneller.

Collega’s van de brigade Scheldestromen namen eind januari als eersten de nieuwe tool in gebruik. Minder tikken, meer scannen.

Via bluetooth koppel je het Mobile Capture Device eenvoudig aan de Hit no hit-app op je smartphone.

Wat kun je ermee?

 • De pasfoto op de chip van het document kan nu digitaal worden uitgelezen via de Hit no hit (HNH)-app, die iedere marechaussee tegenwoordig op zijn smartphone van de baas heeft. Dat is fijn, want die chip is lastig te vervalsen.
   
 • Om de chip uit te lezen is het noodzakelijk de MRZ (Machine Readable Zone), oftewel de strook onderaan het paspoort, te scannen via de HNH-app.  Die scan-functionaliteit is dan ook toegevoegd aan de app. Met deze gegevens (die je voorheen handmatig moest intypen) kun je via de app direct de registers checken en een bevraging starten.
   
 • Een greep uit de extra functionaliteiten die er de komende tijd nog bijkomen: vingerafdrukcontrole, kentekens scannen en het uitlezen van digitale persoonsgegevens van de chip.
Voor het uitlezen van de chip hoef je het paspoort niet (altijd) open te slaan.
Een uur na ontvangst, nemen de marechaussees van brigade Scheldestromen het MCD in gebruik tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid-controle op de A4. Developers van het Mobiel Applicatieteam KMar (MAK) kijken direct mee of er zaken zijn die beter kunnen.

We vroegen 3 collega’s naar hun eerste indruk.

Opperwachtmeester Ruud Verweij

“De MRZ scannen en digitaal uitlezen is heel handig. Zeker bij buitenlandse namen die we in ons werk veel tegenkomen. Het voorkomt typefouten en je bent sneller. Bijkomend voordeel is dat je meer in contact blijft met mensen en minder met je schermpje bezig bent. Dit apparaat vergroot onze professionele uitstraling. Ik kijk uit naar de extra functies, maar ik denk dat het goed is dat die stap voor stap worden toegevoegd. Dingen die nu niet prettig blijken te werken, kan JIVC mogelijk verbeteren en gelijk doorvoeren in toekomstige functies. Dat is in ieder geval het idee van de JIVC product owner.”

Wachtmeester Nine van de Wijer

“Het MCD is niet zwaar, ligt goed in de hand en is heel makkelijk te bedienen. Je hebt geen uitgebreide handleiding nodig. Het is een kwestie van verbinding maken met je telefoon en je kunt aan de slag. Wat dat betreft heel gebruiksvriendelijk. Maar ik twijfel wel of ik hem aan mijn koppel ga hangen, daaraan hangt al zoveel. In mijn broekzak of de binnenzak van mijn jas vind ik prettiger, denk ik. Met een magneetsticker kunnen we het apparaat straks aan onze smartphone vastplakken, dat is ideaal. Nu is het nog wat onhandig om tegelijkertijd een document, smartphone en het MCD vast te houden.”

Eerste luitenant Jaap Hengsdijk

"Het is fijn dat we met de Hit no hit-app en het MCD nu steeds meer zaken direct zelf op locatie kunnen checken. We controleren mensen en hun documenten op schepen, luchthavens, de weg en het spoor. Met dit apparaat hoeven we minder vaak naar speciale controleposten of dingen te raadplegen via de meldkamer. Ik ben blij dat wij zijn gevraagd om de eerste exemplaren in ontvangst te nemen. We zijn daarmee wel een soort van proefkonijnen, maar we denken ook graag mee over verbeteringen. Innovaties als deze kunnen in ons werk enorm helpen. Zeker omdat deze brigade zo’n groot werk- en taakgebied heeft.”

Wie krijgt ‘m en wanneer?

 • Alle collega's werkzaam op één van de 11 brigades met een grenspolitietaak krijgen een MCD. Vanaf dat moment hoort het apparaat tot hun persoonlijke uitrusting. 
   
 • Het streven is om iedereen eind april/begin mei, maar in elk geval vóór de zomer, van de nieuwe apparatuur en functionaliteiten te voorzien.
   
 • Powerbanks om de apparatuur op locatie op te kunnen laden, zijn besteld.

IGO

Het Mobile Capture Device maakt onderdeel uit van de IGO-ontwikkeling, ofwel: Informatie Gestuurd Optreden. Door invoering van onder andere digitale technologie kan de KMar steeds beter daar zijn waar het er op aan komt.

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk | Foto’s: John van Helvert