01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

'Laat voelen wie hier de baas is'

HRB geeft les aan en traint met Nederlandse en Belgische politie

"Er zijn te allen tijde vuurwapens op u gericht, bij een verdachte beweging wordt meteen geschoten." Daar zit geen woord Chinees bij. "Loop naar achteren tot ik 'stop' zeg." Welkom bij de eerste training aan Belgische en Nederlandse agenten, verzorgd door het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) van de Koninklijke Marechaussee.

Vaker trainen sleutel tot succes

Timide zit de verdachte op zijn knieën, handen op het hoofd, de vingers verstrengeld. Adjudant Eric staat achter hem, controleert de handen van de verdachte en plant zijn bovenbeen in zijn rug. "Je hoeft niet te bijten of te slaan", legt de oefenleider uit. "Maar je mag best laten voelen wie hier de baas is."

Zijn 'publiek' bestaat deze trainingsdag uit enkele Belgische politie-instructeurs en agenten van de eenheid Zeeland-West-Brabant aangevuld met wat operators van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB). De Nederlandse agenten maken deel uit van de Bewakingseenheid (BE), collega's van de Nationale Politie die in veel opzichten hetzelfde werk doen als de HRB.

Het schild en de bijthond waren 2 bijzondere momenten op het lesrooster. De manier waarop deze werden gebruikt, was nieuw voor de meeste deelnemers.

Snelkookpan

De 2-daagse training die vorige week plaatsvond op Kamp Nieuw-Milligen was een snelkookpan vol kennis en procedures. Van het tactisch gebruik van een 22 kilo zwaar schild, tot de inzet van een hond tijdens de overmeestering van een verdachte. Van het gebruik van een gepantserde Mercedes als dekking, tot de meest effectieve manier om in een zogeheten treintje door een hot zone te sluipen.

De deelnemers kregen ook les in een confrontatie op zeer korte afstand. Hierbij vooral aandacht voor snelheid en effectiviteit.

'Dan lenen we 'm, voor een paar jaar of zo'

Zwarte pantserbak populair

"De HRB’ers werken in grotere teams. Dat is nieuw voor ons, onze patrouilles bestaan uit 2 man. Dat is een andere manier van werken", merkt inspecteur Kevin (politie Gent) op. Een ander verschil is het gebruik van de zwarte, gepantserde Mercedes als beschutting om een gevaarlijke verdachte aan te houden. Een stuk veiliger mocht de verdachte een bomgordel laten exploderen. De zwarte ‘harde bak’ is populair bij de zuiderburen. "We rijden wel terug in zo’n wagen", grapt een collega van Kevin. "Dan lenen we 'm, voor een paar jaar of zo."

Belangrijke tip tijdens de training: focus niet alleen op de verdachte, want er kan meer gevaar zijn. Houd altijd de hele omgeving in de gaten, want er kunnen meer aanvallers zijn.

6 weken vs. 60 uur trainen

De Nederlandse BE-sectiecommandant Eric, niet te verwarren met de eerdergenoemde naamgenoot van de HRB, ziet na 2 dagen vooral veel nut in het tactisch gebruik van het schild. Ook het samenspel in het team is een leerpunt. Maar het is niet te doen om alle behandelde technieken tot in de puntjes over te nemen, schetst politieman Eric. "De HRB kan 6 weken per jaar trainen op procedures, de agenten slechts 60 uur. Voor ons is het een neventaak naast het normale politiewerk."

Politieagenten waren blij met de tips van de HRB-instructeurs. Er viel veel te leren, ook al was de tijd kort.

'Het gaat om de mindset'

HRB-senior instructeur Eric is zich bewust van dat verschil. "Het is goed dat we samen trainen. Want als er wat in Nederland aan de hand is, komen we elkaar zeker tegen", zegt de adjudant. "Ik zie dat ze het snel oppikken. Je kunt 100 verschillende procedures trainen, maar het gaat om mindset. Als die goed is, dan heb je iets aan elkaar. Het is geen club die denkt: 'Oeh, er wordt geschoten, we gaan terug'. Nee, ze gaan ervoor, dat is het allerbelangrijkste."

Tekst: kapitein Arjen de Boer   |   Foto's: Mark van Stokkom, Studio 38C