Istanbul, Turkije

"Wij zijn Amir Moestadja en Pascal Overgaag en we werken allebei op Schiphol bij de afdeling Asiel en Artikel 4 van de brigade Vreemdelingenzaken. Op deze afdeling zijn wij verantwoordelijk voor de eerste intake van vreemdelingen die een asielverzoek op de luchthaven indienen. Naast de administratieve afhandeling van een asielverzoek starten wij indien nodig ook een onderzoek naar de identiteit en vliegroute van de vreemdeling. Dit onderzoek is in de meeste gevallen noodzakelijk, omdat een meerderheid van de asielzoekers bij aankomst op Schiphol niet meer in het bezit is van een reisdocument en/of vliegticket.

Groeten uit_KMar

Een onderzoek neemt de nodige tijd en capaciteit in beslag. Hierdoor is het van belang om in een zo vroeg mogelijk stadium te voorkomen dat een vreemdeling zonder enige vorm van documentatie op Schiphol aankomt. Afgezien van het feit dat dit onderzoek tijdrovend voor ons kan zijn, is een ander gevolg dat de luchtvaartmaatschappij een boete kan worden opgelegd op grond van artikel 4 van de Vreemdelingenwet 2000 van circa € 4.100,- per foutief aangevoerde vreemdeling. Dit artikel schrijft namelijk voor dat een vervoerder de nodige maatregelen dient te nemen om een passagier op de voorgeschreven wijze te vervoeren. Eén van de maatregelen is het maken van afschriften van de reisbescheiden van passagiers van voorgeschreven luchthavens, de zogenoemde afschriftplicht.

Groeten uit_KMar

In de praktijk is gebleken dat verschillende luchtvaartmaatschappijen nog onvoldoende weten hoe ze op een goede wijze de maatregelen moeten uitvoeren. Daarom hebben wij aan Garuda Indonesia, Turkish Airlines en Pegasus Airlines een training aangeboden aan het personeel. Het doel van deze awareness-training is onder meer om het personeel aan te leren een passagier door middel van 'tactic profiling' te beoordelen op mogelijke onjuiste documentatie. 

Groeten uit_KMar

Zodoende zijn wij in maart naar Istanbul afgereisd om op het hoofdkantoor van Pegasus Airlines deze training te verzorgen. Naast de intensieve trainingsdagen was er gelukkig ook nog wat tijd over om het schitterende Istanbul met al zijn historie te bezoeken. Een bezoekje aan de blauwe moskee en de Bosporus mocht natuurlijk niet ontbreken."

Wachtmeesters-1 Amir Moestadja en Pascal Overgaag
Brigade Vreemdelingenzaken Schiphol