Tekst Arjen de Boer
Foto Phil Nijhuis
Een kijkje in het nieuwe onderkomen van Staf CKMar
Langzaam maar zeker komt de verhuizing van de staf van de Koninklijke Marechaussee, eind mei, dichterbij. Intussen boren en schroeven bouwvakkers het nieuwe 'thuis' in orde.
Alle huisraad inpakken, of in de vuilcontainer gooien wat niet langer nodig is. Dan de oude kamers vol herinneringen gedag zeggen, de deuren sluiten en achter de verhuiswagen aan naar een nieuw thuis. Daar alles uitpakken en wennen. Maar óók nieuwe herinneringen maken.
Een verhuizing is geen sinecure. Dat is zo wanneer een gezin vertrekt, laat staan een organisatieonderdeel binnen Defensie. Dat laatste gebeurt eind mei wanneer ongeveer 250 medewerkers van de staf van de Koninklijke Marechaussee (KMar) de Koningin Beatrixkazerne (KBK) in Den Haag verruilen voor een nieuw onderkomen binnen de muren van het ministerie van Defensie, het Plein-Kalvermarktcomplex (PKC). Enkele andere organisatieonderdelen van de Marechaussee blijven nog even in de KBK.
Een digitale rondleiding door het PKC-gebouw? Bekijk hier de video.
Loopafstand
Het afscheid ligt voor sommigen gevoelig. De in 1998 geopende KBK was voor marechaussees op het lijf gesneden als een maatpak. Alles was aanwezig om de KMar-taken goed te vervullen. Maar de bezuinigingen die Defensie in 2011 hard raakten, gingen ook niet aan de KMar voorbij. "Defensie keek toen kritisch naar huisvesting. Een van de gevolgen daarvan is dat de staf van de Marechaussee verhuist", zegt Chef Staf en Hoofd Diensteenheid generaal-majoor Harry van den Brink. "Anders reizen en op een andere manier werken; het is mogelijk eerst nog even wennen voor iedereen. Maar de verhuizing geeft de staf een positieve 'boost' op het gebied van samenwerken. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere defensieonderdelen en bijvoorbeeld met Veiligheid en Justitie. We zitten straks op loopafstand van elkaar."
Vlak na de bekendmaking van de verhuizing waren er veel zaken onduidelijk, weet Bob Swinkels, voorzitter van de medezeggenschapscommissie (mc) van de KMar-staf. Want zouden de voorzieningen op het PKC wel voldoen? Hoe zit het met dienstauto's, de eetzaal, beveiliging, bereikbaarheid, sportfaciliteiten en werkplekken? "Allemaal zaken die de emoties logischerwijs beïnvloedden", blikt Swinkels terug. "Daar moeten we goed mee omgaan. Gaandeweg blijkt dat veel zorgen kunnen worden weggenomen."
Gerenoveerd
Het PKC is van 2009 tot 2012 geheel gerenoveerd om te voldoen aan de moderne tijd. Zo zijn er open en gesloten werkplekken, locaties waar koffiemachines en kopieerapparaten bij elkaar staan, ook is er een groot restaurant en een uitgebreide fitnesszaal. Het D-gebouw waar de staf komt te werken, wordt aangepast aan de wensen en eisen van de KMar.
De verhuizing is gepland als een militaire operatie, tot in elk detail. Iedere stap van de verhuizing wordt volgens een plan naar het personeel gecommuniceerd. "Tot aan het uur U waarop mensen hun verhuisdoos uitpakken", zegt de mc-voorzitter. Hij benadrukt ook de zelfredzaamheid. "Ik raad aan dat ieder zijn eigen verhuislijstje op orde houdt. Wat heb ik nodig, wat is echt noodzakelijk om mee te nemen?" Verder benadrukt Swinkels dat alle prangende vragen van medewerkers aandacht krijgen. "Maar we hebben niet meteen antwoord op álle vragen. Het proces gaat stap voor stap en soms moeten we geduld hebben."
Verhuizing in cijfers
- Ongeveer 250 medewerkers van de staf van de Koninklijke Marechaussee verhuizen.
- De KMar krijgt 3 verdiepingen op het Plein-Kalvermarktcomplex (PKC).
- Er komen 1.200 blauwe langwerpige verhuisbakken voor het persoonlijke archief. Elke medewerker krijgt 1,5 tot 2 planken kastruimte op het PKC.
- Het aantal werkplekken is berekend volgens de 0,8-norm. Voor iedere 10 werknemers zijn er 8 bureaus met computer.
- Op de Frederikkazerne in Den Haag komen minimaal 250 kasten voor de persoonsgebonden uitrusting van militaire collega's van de Marechaussee. Voor het dagelijks tenue en kleine, persoonlijke spullen komen er lockers op het PKC.