Tekst Ingmar Kooman
Nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme
De Koninklijke Marechaussee, politie, reisorganisaties en kinderrechtenorganisaties slaan internationaal de handen ineen om kindermisbruik over de grens aan te pakken. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie lanceerde op 26 maart samen met plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Harry van den Brink een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme.
Zon, zee, strand en… kindersekstoerisme? Vraag je niet af of je het wel goed hebt gezien, maar meld signalen van kindermisbruik. Dat is het appel dat de campagne 'Don't look away' doet op de reiziger. Want het kan zich overal voordoen. Op het strand, in een bar, of in een hotel. "En dus echt niet alleen in Thailand of op de Filipijnen", benadrukt eerste luitenant Greet Weering. Zij is binnen de Marechaussee de drijvende kracht achter de campagne. "Uitbuiting van kinderen gebeurt overal. In daarom bekende landen in Zuidoost-Azië, Gambia en Bulgarije, maar ook gewoon hier in West-Europa."
Onderbuikgevoel
De reiziger is een bondgenoot in de strijd tegen kindermisbruik. Weering: "We willen mensen ervan bewust maken dat het gebeurt, soms zelfs onder je neus. Maar ook dat wij er met hun hulp tegen kunnen optreden. Kindermisbruikers mogen hier niet mee wegkomen."
"Kindersekstoerisme kan namelijk ook in Nederland worden vervolgd", vertelt stafadviseur majoor Claire Voncken. "Vandaar onze oproep, aan zowel de reiziger als de collega's: meld het als je een bepaalde situatie je een raar onderbuikgevoel geeft. Dan kunnen wij er iets aan doen."
Grensoverschrijdend
16 EU-lidstaten delen hun informatie over kindermisbruik. Grensoverschrijdende criminaliteit krijgt zo dus ook echt een grensoverschrijdende aanpak. En niet alleen vanuit justitiële hoek. In de nieuwe campagne werken handhavers, de reisbranche en organisaties als Defence for Children, Terre des Hommes en Free a Girl samen om kindersekstoerisme tegen te gaan. En om reizigers aan te zetten melding te maken van kindermisbruik.
Ogen en oren
"Informatie is de basis van opsporingsonderzoek", legt Voncken uit. "Kleine feiten kunnen ons al een beter beeld geven. Zie je iets dat niet klopt? Meld het dan." Voor 16 landen is inmiddels een website online waar reizigers terecht kunnen. Voor Nederlandse reizigers is dat de website www.meldkindersekstoerisme.nl.
Meer en betere meldingen genereren, daar gaat het om. "Je kan dit probleem niet alleen aan", zegt Weering. "Schiphol alleen al verwerkt jaarlijks zo'n 40 tot 50 miljoen reizigers. Dat zijn allemaal ogen en oren die ons kunnen helpen om kindersekstoerisme aan te pakken."