08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

KMarKort

KMar paraat bij Future Force Conference

De Koninklijke Marechaussee heeft bijgedragen aan het veilige en onverstoorde verloop van de Future Force Conference (FFC) in het Nationaal Militair Museum. Een deel van het conferentieterrein in Soesterberg was voor de duur van de FFC aangewezen als militair terrein. De KMar was daarom verantwoordelijk voor de politieprocessen en veiligheidsbegeleidingen. Buiten het militaire terrein trad de KMar op op grond van artikel 4 van de Politiewet en ondersteunden ze de Nationale Politie.

De Commandant der Strijdkrachten (CDS) organiseerde van 23 tot en met 25 maart de FFC. Ook Koning Willem Alexander bezocht de conferentie. Tijdens de FFC spraken internationale militaire boegbeelden, het bedrijfsleven en kennisinstituten over de uitdagingen van de toekomst van de krijgsmacht. Een goede relatie met alle partners in het veiligheidsdomein is belangrijk om de onzekerheden van toekomst aan te kunnen.

lijntje

KMar laat van zich horen tijdens Nacht van de Militaire Muziek

Meer dan 1.700 bezoekers bezochten de succesvolle eerste editie van de 'Nacht van de Militaire Muziek' in Soesterberg. Op het in het Nationaal Militair Museum georganiseerde muziekfestival traden 200 muzikanten op. Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee trad op met de big band. Daarnaast nam het deel aan een krijgsmachtbreed hoorn-, trombone-, en saxofoonensemble.

Tijdens de 'Nacht van de Militaire Muziek' traden muzikanten van alle krijgsmachtdelen op in 30 verschillende ensembles op 8 podia. De 30 minuten durende optredens varieerden van tromsignaal tot jazz, van regimentsmarsen tot pop en van barok- tot big bandmuziek. Het doel van de Nacht van de Militaire Muziek was het publiek kennis te laten maken met de veelzijdigheid van militaire muziek.

kortnws
lijntje

Kamer geïnformeerd over LTC

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de toekomstplannen van het Landelijk Tactisch Commando (LTC) van de Koninklijke Marechaussee. De minister stelde de Tweede Kamer onder andere op de hoogte dat het LTC straks de eenheid is die informatie verzamelt en analyseert, plannen ontwikkelt en op basis daarvan mensen en middelen inzet. Een operatie die over 5 jaar moet zijn afgerond.

In de Kamerbrief schrijft de minister ook dat de districtsstaven op gaan in het LTC. Die verandering betekent dat Defensie de districtslocaties op kamp Nieuw Milligen, in Zwolle en in Den Bosch afstoot. Ook verdwijnen 4 brigadelocaties: in Baarn, Fort De Bilt en 2 in Nieuw Milligen. Zij gaan ook naar Soesterberg. Door de komst van het nieuwe commando verdwijnen 120 functies. Personeel dat boven de sterkte wordt geplaatst kan naar verwachting op andere plekken bij de Marechaussee werken. Om het plan uit te voeren steekt Defensie de komende 5 jaar 51 miljoen euro in nieuwe ict en 30 miljoen euro in infrastructuur, zoals nieuwbouw.

kortnws
lijntje

BSTC verhuisd naar Koningin Máximakazerne

Het Border Security Training Centre (BSTC) is verhuisd van de Snipweg naar de Koningin Máximakazerne.  Het BSTC op de Máximakazerne heeft de beschikking over een nieuw lesgebouw met 11 leslokalen, een auditorium en een mock-up van een vliegtuig om scenario's te oefenen.

Het BSTC is van Team Grenspolitietaken (GPT) van de Sector Vaktechnische Opleidingen van het OTCKMar. Team GPT geeft op het BSTC opleidingen aan gewapende beveiligers en escorts, die vreemdelingen moeten begeleiden naar het land van herkomst. Ook geeft Team GPT trainingen in aviation security aan personeel van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en regionale opleidingscentra. Het BSTC is daarnaast ook een Frontex Partnership Academy en verzorgt trainingen voor border guards uit de Frontex-lidstaten. De onlangs geaccrediteerde Joint Master’s in Strategic Border Management wordt ook voor een deel op het BSTC gegeven.

lijntje