09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Achter de schermen

'Brussel' komt weer thuis

Het marechausseedetachement dat vanaf 1952 werkzaam is bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Staat der Nederlanden bij de Noord-Atlantische Raad wordt opgeheven. De eenheid, die startte in 1952 in Parijs 'voor de bewaking en beveiliging der archieven' en in 1967 meeverhuisde naar Brussel, sluit vanwege bezuinigingen op 1 april 2015 voorgoed haar deuren. Op de valreep nog 'een kijkje achter de schermen' in 5 foto's.

Over de geboorte van het KMar-detachement bij de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel is de volgende tekst geschreven: 'In verband met de verplaatsing van de zetel van de Nederlandse Delegatie bij de N.A.T.O. van Londen naar Parijs in april 1952, moest een regeling worden getroffen voor de bewaking en beveiliging der archieven. Op 10 april 1952 werd een detachement van het Wapen uitgezonden.' De eenheid telde in haar hoogtijdagen 9 KMar-collega's, in 2015 nog 3.

Foto's: sergeant-majoor Gerben van Es

Bewaken Nederlandse delegatie

Het werk van het KMar-detachement bestond onder meer uit het bewaken van de Nederlandse delegatie, het begeleiden van diplomatieke post, het beveiligen van documenten en het escorteren van gasten. Ook verliepen alle aanvragen voor vernieuwing van paspoorten voor in België geplaatste militairen via het detachement. De laatste jaren was het KMar-detachement hét Nederlandse visitekaartje voor bezoekers van het NAVO-gebouw aan de Boulevard Leopold III en waren zij met name verantwoordelijk voor het aanvragen van NAVO-passen voor Nederlandse bezoekers.

's Nachts de ambassadeur beschermen

Naast de 'standaard'-taken van het detachement, kwamen er af en toe speciale opdrachten binnen. Zo bewaakte in 1974 en 1977 1 marechaussee tijdens de nachtelijke uren de woning van de ambassadeur. En verkeer regelen, fungeren als erepost of koerier; het detachement draaide er zijn hand niet voor om. De laatste jaren zijn de bewakings- en beveiligingstaken verdwenen. Ondersteunen bij evacuatie, aanvragen van NAVO-passen, bezetting van de receptie, begeleiden van bezoekers en buiten kantooruren bereikbaar zijn bij calamiteiten op de Nederlandse delegatie, waren de belangrijkste taken. 

Standplaats = woonplaats

De marechaussees woonden voorheen in een appartement in Evere, zeer dicht bij het NAVO-hoofdkwartier. Sinds 2007 woonden zij in een ruimere woning in Everberg waar ze gezamenlijk maar zelfstandig de verantwoordelijkheid hadden voor alle huishoudelijke taken. De woning waar de militairen in hun vrije tijd konden ontspannen werd gehuurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet alle voorgangers hadden de luxe van een eigen appartement. Toen het marechausseedetachement nog in Parijs gehuisvest was, sliep het in één- en tweepersoonskamers in hotel 'Du Trocadero'. 

Weer de grens over

Het visitekaartje van de KMar in Brussel houdt op te bestaan. De 3 marechaussees, die het laatste detachement vormden bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Staat der Nederlanden bij de Noord-Atlantische Raad te Brussel, gaan in Nederland aan de slag. Marechaussee-1 Daan gaat werken als beveiliger. Marechaussee-1 Danique Zuurhout gaat als plaatsvervangend wachtcommandant aan de slag bij de brigade Veluwe en marechaussee-1 Djim Oomes gaat beveiligingstaken uitvoeren op luchthaven Schiphol.