04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Reservist als ambassadeur

Reservist als ambassadeur

De reservist heeft een dubbelrol. De reservist zorgt voor extra kennis en expertise en is ook een ambassadeur voor de Koninklijke Marechaussee in de burgermaatschappij. Binnen de KMar zijn momenteel ongeveer 150 reservisten werkzaam, verdeeld over 4 verschillende groepen:

  • De projectofficieren. Zij vervullen werkzaamheden op projectbasis binnen de organisatie, waarbij gelet wordt op hun werkervaring in de burgermaatschappij.
  • De Landelijke ondersteuningsgroep, bestaat uit gecertificeerde opsporingsambtenaren die de brigades in het gehele land bijna dagelijks ondersteunen bij hun werkzaamheden.
  • Het Trompetterkorps bestaat voor 70% uit reservisten. Zij treden op bij diverse militaire- en burgerceremonies.
  • Het Bereden Ere Escorte KMar. Ook treden zij op bij diverse militaire- en burgerceremonies, bijvoorbeeld Prinsjesdag.

Van iedere groep vroegen we een reservist naar diens ervaring.

Geïnteresseerd om reservist te worden? Neem contact op met het bureau Reservistenpersoneel KMar: 0577-455923, e-mailadres: reservisten.02@mindef.nl.

Kapitein Miriam Weimar, officier van justitie

“Na mijn rechtenstudie kwam ik in dienst als militair jurist. Dat heb ik drie jaar gedaan, maar heb er toen toch voor gekozen om carrière te maken in de burgermaatschappij. Nu werk ik als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie regio Oost-Nederland, en ben voor de politie het aanspreekpunt voor woninginbraken. Dat is binnen het OM een speerpunt vanwege de impact die het heeft op de persoonlijke levenssfeer van mensen.

Bij mijn overstap heb ik mezelf wel direct aangemeld als reservist bij de KMar: de cultuur sprak me erg aan, ik had er veel maatjes en voelde mezelf daar thuis. Een paar jaar geleden ben ik als reservist op uitzending geweest naar Burundi. Ik heb daar bijgedragen aan het op poten zetten en structureren van een politiemacht en een goed werkend rechtssysteem. Inmiddels ben ik er enkele malen terug geweest en dan geeft het voldoening om met eigen ogen de vooruitgang te zien.

Ik denk wel dat er binnen de KMar nog meer gedaan kan worden met de expertise die de reservisten inbrengen. Dat geluid hoor ik vaker bij de collega’s van de Ondersteuningsgroep Projectofficieren. De KMar-organisatie weet nog niet altijd wat er allemaal in huis is, en het bureau Reservisten zou wat actiever mogen zijn in het ‘uitventen’ van de mogelijkheden. Dat geldt overigens ook voor de reservisten zelf. Binnen die pool van reservisten is nog meer te halen!”

Opperwachtmeester Gellius Kaars Sijpesteijn, dirigent

“Ik heb eigenlijk altijd al wat met muziek gehad. Na mijn opleiding aan het conservatorium belandde ik als fulltime muzikant bij de Koninklijke Landmacht. Met het aflopen van mijn BBT-contract stapte ik in 2004 over naar de KMar en werd hoornblazer bij het Trompetterkorps. Je kunt ons het muzikale visitekaartje van de Marechaussee noemen. Overal waar nodig dragen we ons steentje bij aan de ceremoniële taken van de krijgsmacht, of het nou is op Prinsjesdag, bij een koninklijk huwelijk of een staatsbegrafenis. Wat dat betreft is muziek voor de krijgsmacht toch de link naar de buitenwereld toe; heel veel mensen houden van militaire muziek.

Als reservist ben ik eigenlijk een buitenbeentje: ik ben wel specialist, maar ga niet op uitzending. Wel ben ik 70 tot 90 dagen per jaar op pad voor Defensie. Daar haal ik veel voldoening uit, het sluit mooi aan bij mijn dagelijks werk. Mijn dagelijks brood verdien ik namelijk met dirigeren, ik sta voor meerdere orkesten. Op de foto zwaai ik het stokje tijdens de repetitie van een samengesteld orkest, het Maarssens Blaasorkest en de Vriendenkring Westbroek.”

Adjudant Eduard Franken, zorgcoördinator

“Ik heb het blauwe virus van huis uit mee gekregen, mijn vader werkte al bij de KMar. Ben zelf beroeps geweest, maar heb de Marechaussee uiteindelijk toch vaarwel gezegd omdat het onderwijs lokte. Ik ben begonnen als docent in een jeugdgevangenis. Daarna kwam een justitieel jongereninternaat en momenteel ben ik werkzaam als teamleider zorgcoördinator voortgezet onderwijs. Dan ben je een soort van spin in het web met problematische jongeren. Je neemt als het ware een stuk opvoeding over van de ouders. Niet teveel pamperen, maar aanpakken. Dat motto heb ik nog meegekregen uit mijn tijd bij de KMar en dat komt in dit werk uitstekend van pas.

Als reservist ben ik tweede teamleider bij de Ondersteuningsgroep Noord-Oost. Ik zorg er onder andere voor dat onze mensen goed geschoold en op niveau blijven. In nauw contact met de planning van het district springen we bij waar er gaten vallen. We leveren extra ‘handjes’ en expertise bij grote acties, zoals controles, open dagen, op de luchthaven Eelde of aan de grens. Ik heb het ontzettend naar mijn zin in het onderwijs, maar die dagen als reservist koester ik: af en toe weer omgaan met de oude maten, het groepsgevoel, deel uitmaken van die hechte familie...ja, dat spreekt me nog steeds erg aan.”

Opperwachtmeester Ida Wansink, burgerambtenaar Recherche

“In het dagelijks leven werk ik als burgerambtenaar bij de KMar als vakspecialist bij de brigade Recherche, bureau Financieel Economische Criminaliteit. Ik ben sinds 2004 reservist ruiter bij de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee. Ik rijd al vanaf mijn 12de paard en heb zelf twee paarden thuis. Op het moment dat ze reservisten zochten in verband met de uitbreiding van de Bereden Brigade heb ik me direct aangemeld. Wat is er mooier dan van je hobby je werk te maken?

Iedere keer ben ik vervuld met trots als we met 34 ruiters in ceremonieel tenue meerijden in de stoet tijdens Prinsjesdag. Als reservist ruiter voer je voornamelijk ceremoniële taken uit en ben je samen met je paard een visitekaartje voor de KMar. Ik hou van de teamgeest binnen de brigade en de vele contacten die je opdoet als reservist. Ik zou het reservist-zijn dan ook niet willen missen.”