11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De groeten uit...

Kabul, Afghanistan

"Wij zijn namens de KMar werkzaam in het International Military Police-team op het hoofdkwartier van ISAF (International Security Assistance Force) in Kabul. De plaatsing duurt 6 maanden. Wij werken samen met 4 Italiaanse Carabinieri, een Roemeense MP en 1 Amerikaan. Samen zorgen wij voor de veiligheid op het kamp. Het ISAF-kamp heeft een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer en wordt bevolkt door een kleine 2.400 medewerkers.

x

Als IMP zijn wij voornamelijk bezig met het handhaven van de veiligheid op het kamp. We doen patrouilles te voet of rijden in een voertuig over het kamp. We controleren bijvoorbeeld of alle kantoren zijn afgesloten als niemand meer aanwezig is. Daarnaast houden wij een oogje in het zeil bij de verkeersregulatie op het kamp.

Omdat wij als internationaal team zijn aangesteld rapporteren wij aan de Senior National Representive van het desbetreffende land als er iets aan de hand is. Wij mogen dus niet als Nederlandse opsporingsambtenaar optreden. In ons geval is het zo dat als wij iets willen laten onderzoeken er een collega vanuit Mazar-e-Sharif moet worden ingevlogen.

Kabul ligt op ongeveer 1.800 meter hoogte en is omringd door het Hindoekoesjgebergte. De stad heeft een geschat inwoneraantal van 2,5 tot 3 miljoen mensen. De stad kent een lange geschiedenis van oorlog. Wij komen voor ons werk niet van het kamp af. In verband met de afgelopen verkiezingen en de bijkomende onrust hebben we niet veel van de cultuur, Kabul of Afghanistan gezien. Wel hebben we kennis gemaakt met de 450 lokale Afghanen die hier op het kamp werken.

Onze missie liep vorige week af, maar Nederland blijft vertegenwoordigd binnen de IMP door 2 nieuwe collega's van de Marechaussee."

Wachtmeesters-1 Randy en Kevin

International Military Police-team
ISAF HQ Kabul