01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

BSB zorgt voor spektakel op de Waal

Tekst | tweede luitenant Rosalien van Damme
Foto | Evert-Jan Daniels, sergeant-majoor Gerben van Es, korporaal-1 Hille Hillinga

Fotoreportage en videoclip

x

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee hield op 18 april een grootschalige oefening rondom Nijmegen en op de rivier de Waal. Centraal stond de persoonsbeveiliging van een buitenlandse VIP. In totaal namen 35 BSB’ers deel aan de oefening. De oefening stond in het teken van het geïntegreerd optreden en samenwerking. Niet alleen tussen de verschillende BSB-afdelingen (Beveiliging, Arrestatie en Ondersteuning en de afdeling Observatie en Techniek), maar ook met civiele partners, zoals Rijkswaterstaat en de luchtmacht. Het doel: Train as you fight. Voor de BSB betekent dit oefenen tussen het publiek.

Scenario

Het scenario start met de aankomst van een VIP op vliegveld Malden. De VIP volgt een normaal programma. Het team van de BSB beveiligt de VIP tijdens de helikoptervlucht. Vanaf de landing op het vliegveld vervoert de BSB de VIP met speciale voertuigen via Rijkswaterstaat naar de Pannenkoekenboot in Nijmegen. Dan gaat er iets mis en grijpt de BSB in. De brigade trekt alle registers open.

Een VIP brengt een bezoek aan Nederland. De Nederlandse overheid beschikt over informatie waaruit blijkt dat de dame in gevaar is en besluit om haar persoonsbeveiliging te geven.

De VIP reist met een Cougar-transporthelikopter naar vliegveld Malden. De afdeling Beveiliging van de BSB rijdt haar in een konvooi naar Nijmegen.

Na een bezoek aan Rijkswaterstaat vertrekt de VIP naar de Pannenkoekenboot. Tijdens de lunch maken de VIP en haar gezelschap een tocht over de Waal.

Tijdens de vaartocht zien zwaar gewapende criminelen hun kans om aan boord te komen via rubberbootjes. Ze gaan meteen op zoek naar de VIP.

De beveiligers slaan alarm. Er komt hulp vanaf het water. Terwijl de beveiliging bij de VIP blijft, wordt de afdeling Aanhouding en Ondersteuning ingeschakeld om de gijzelingsactie af te slaan.

Wanneer de twee snelle RHIB’s hebben aangelegd gaan de BSB´ers aan boord van de Pannenkoekenboot. Ze gaan zorgvuldig op zoek naar de zwaar gewapende criminelen.

Ook komt er hulp vanuit de lucht. Een touw wordt uit een helikopter naar beneden gegooid en binnen enkele seconden is ook het bovendek van de Pannenkoekenboot in bezit.

De BSB speelt dreigingen zo realistisch mogelijk na. Maar omdat het een oefening is, wordt de scheepvaart vanwege economische redenen niet stilgelegd.

De VIP is naar een zogenoemde saferoom gebracht. Ondertussen doorzoekt het arrestatieteam de boot. De zwaar gewapende criminelen worden 1 voor 1 ingerekend.

Als de boot helemaal is doorzocht en alle zwaar gewapende criminelen zijn opgepakt, worden ze met een RHIB afgevoerd. De beveiligers brengen de VIP naar een veilige locatie.

In een RHIB is plaats voor 10 BSB’ers. De bootpiloot en bijzitter blijven bij een actie altijd aan boord van de RHIB om het vaartuig te besturen en te bewaken.

De VIP is met de RHIB afgezet bij het landingspunt van de helikopter. De VIP stapt - geschrokken maar veilig - weer aan boord van de Cougar en vertrekt.