Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer| Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Voor in het vliegtuig

Voor in het vliegtuig zitten tijdens de landing, wie wil dat nu niet? De geluksvogel die deze foto mocht schieten, is sergeant-majoor Hille Hillinga. Onze defensiefotograaf verbleef enkele weken bij het Nederlands detachement op Cyprus, waar ook Nederlandse C-130 Hercules-transporttoestellen zijn gestationeerd. Op Cyprus hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie zo’n tweehonderd militairen en burgermedewerkers gestationeerd in verband met de veiligheidssituatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Hier schreven we eerder een reportage over in deze Defensiekrant.

Boxer van Brian

Bij het zien van deze foto dachten we even aan een variatie op de eerste zin van ‘Jimmy’ van Boudewijn de Groot: ‘Hoe sterk is de eenzame Boxer’?

Dit nummer schreef de zanger ooit, samen met Ruud Engelander, voor zijn pasgeboren zoon. De maker van de foto, de eeuwig vijftienjarige scholier Brian van den Heuvel, voelt inmiddels ook een beetje als ons kind. Niet helemaal tevreden over zijn inzending meldt hij: “Volgende week heb ik misschien ook nog meer foto’s, want dan heb ik drie dagen toetsen, en donderdag en vrijdag vrij.”

Brian heeft in ieder geval goed naar ons ‘ouderlijk’ advies geluisterd: school komt op de eerste plaats! Hij doet niet aan een ‘zesjescultuur’, want de eerste cijfers van zijn toetsweek zitten daar ruim boven. Hij geeft deze foto zelf trouwens een mager vijfje. De herkansing komt er vast snel aan.

Goed gesprek

Defensiefotograaf sergeant-majoor Aaron Zwaal maakt met één foto duidelijk wat een sociale patrouille inhoudt. De plaat is geschoten in Bosnië, waar sinds kort zo’n honderdvijftig mariniers, militaire inlichtingenexperts en ondersteunende eenheden in aan het werk zijn voor de missie EUFOR Althea. 

Al enkele jaren lopen de spanningen tussen de verschillende etnische groepen daar op, onder meer door de etnisch-nationalistische retoriek van politici. Rellen en onrust zijn het gevolg. Daarbij probeert Rusland zijn invloed in het gebied te versterken en de instabiliteit van het gebied te vergroten. En dat terwijl Bosnië zich juist opmaakt voor het EU-lidmaatschap.

De Nederlandse militairen zorgen daar nu voor wat meer rust, onder meer door sociale patrouilles uit te voeren. Dat betekent dat ze veelal te voet kennismaken met het gebied en de inwoners. Zoals tijdens een gesprek met de bestuurder van deze auto.

Schaduwgevecht

Bij het fotograferen van militairen krijgen fotografen regelmatig te maken met personen die uit veiligheidsoverwegingen of om andere redenen niet herkenbaar in beeld willen. Probeer dan maar eens een leuke plaat te schieten. Rob ter Bekke had daar geen enkele moeite mee, zo tegen de schemering. Op de foto ziet u korporaals-in-opleiding van de Koninklijke Marine die de voortgezette vakopleiding willen volbrengen. En dat is dan weer beslist geen makkie.

Als ’t maar ijs- en ijskoud is

Parachutisten van 11 Airborne Division ‘Arctic Angels’ dalen af boven de staat Alaska ​​na een sprong uit een C-17 Globemaster III. Arctic Aloha heet deze gezamenlijke oefening van land- en luchtmacht. De para’s bereiden zich hiermee voor op operaties op en rond Amerikaans grondgebied, vaak onder zeer extreme omstandigheden. De grondtemperatuur in de noordelijkste staat, grenzend aan Rusland, is op dit moment al dik onder de nul graden celsius, hoog in de lucht nog veel lager. Julia Lebens van de US Air Force heeft het tafereel vereeuwigd.

Slopen maar!

Wie de schrijver van deze rubriek vraagt om te helpen klussen, krijgt steevast de vraag terug of er iets kapot moet of dat je juist langer over de verbouwing wil doen… Ze kunnen maar beter een genist vragen, die vaak alles kan maken wat zijn of haar ogen zien. En dat onder de meest bizarre omstandigheden.

Bij het zien van deze foto was de eerste reactie dan ook: Sodeju! Wat gebeurt daar? Wordt de Van Brederodekazerne in Vught gesloopt? De maker van het beeld, sergeant Sander van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie aldaar, stelde ons snel gerust. De kazerne staat nog steeds overeind. “Deze militaire machinist volgt de omscholing voor het bedienen van grondverzetmachines. De opleiding duurt vijf weken. Daarin leren ze alles wat nodig is om zo’n machine veilig te kunnen bedienen”, laat Sander weten.

Over de lijn?

Vroeger had je het gewoon over zaalvoetbal, maar opeens moest het om een of andere reden op z’n Brazilaans ‘futsal’ heten. Vooruit dan maar. Tijdens het defensiekampioenschap in Den Helder maalden de deelnemers niet om de naam van het toernooi. Het gaat hun om de punten! Doelpunten welteverstaan, maar het is de vraag of er op deze foto wordt gescoord tegen het vijftal van de luchtmacht.

Een mooie opsteker van het Bureau Internationale Militaire Sport bij dit kampioenschap: alle krijgsmachtdelen kwamen met minimaal één team op de proppen. En dat is wel eens anders geweest. Bij de mannen zegevierde de thuisploeg van het Commando Zeestrijdkrachten, bij de vrouwen was het team van de Koninklijke Marechaussee het sterkst. Ook deze foto is van sergeant-majoor Aaron Zwaal.

Tijgers op Curaçao

Tijdens een korte ceremonie heeft de zogenoemde Compagnie in de West de taken overgedragen aan rotatie 44. Dat gebeurt traditioneel met het overhandigen van een peddel. De Alfa ‘Koningscompagnie’ nam afscheid van haar periode op het tropische eiland. De Charlie ‘Tijgercompagnie’, ook van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel, neemt de taken nu waar.

De Charliecompagnie is een eenheid van 11 Infanteriebataljon en maakt deel uit van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. De compagnie heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 7 juli 1829. Toen werden de Jagersbataljons opgericht, die dienen ‘onder het oog des Konings’, zoals dat zo mooi heet. De foto komt van de eenheid zelf.

Herexamen

Dat scholieren vaak alles op het laatste moment doen, dat komt niemand onbekend voor. Ontevreden over zijn foto van de Boxer ergens hierboven, fietste Brian van den Heuvel gisteren in de namiddag toch met zijn camera naar zijn favoriete oefenterrein. Het herexamen is zeer geslaagd, mogen we wel zeggen, en dat vindt de scholier zelf ook. Met een flinke dosis humor: “Dit is een betere score dan mijn proefwerk Engels van vandaag.”

FoTex

Een vlooteskader levert altijd mooie beelden op. Fotograaf Keith Nowak van de US Navy voerde deze FoTex uit, zoals een operatie heet om de schepen fraai op de plaat te zetten. Vooraan is het commandoschip van de Zesde Vloot USS Mount Whitney (LCC20) te zien, met daarachter de Italiaanse fregatten Carlo Margottini (F592) and Virginio Fasan (F591). In de achtervolging zijn Amerikaanse schepen te zien van de Gerald R. Ford en Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Groups.

Feiten over de Falcon

We hebben al een boek. Ook over de F-16… Maar LENS! maakt graag plaats in de kast voor dit schrijfwerk. Terwijl het 312 squadron op Volkel nog tot halverwege volgend jaar met de F-16 vliegt, verscheen afgelopen zaterdag ‘GOODBYE F-16’.

De voormalige Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal buiten dienst Dennis Luyt, ontving het eerste exemplaar uit handen van auteur Dick van Wageningen. “Alles over dit jachtvliegtuig komt aan bod: van het ontwerp en de ontwikkeling van de F-16, tot aan de mensen die ermee werken, en tot slot de missies”, laat inzender en fotograaf Arnoud de Vries weten. Het boek is gemaakt in samenwerking met het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Dan weet je dat het goed zit.