Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een ongekend groot fotoarchief. Het gros daarvan is vanzelfsprekend in zwart-wit. Die beelden zijn indrukwekkend, máár door kleur toe te voegen ontstaat er een geheel nieuwe dimensie. Het brengt detail en beleving, waardoor je je nog beter kunt verplaatsen in vroeger tijden. 
 

Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto’s: NIMH, Menno Bausch (headerfoto)

Reden voor het NIMH om tientallen foto’s door bouwkundig modelleur Erwin Zeemering in te laten kleuren. Dat levert bijzondere beelden op, die we de komende weken graag met u delen.

Deze week tijd voor een iets vrolijker foto-onderwerp, waarvoor we teruggaan naar 22 maart 1942. Het moment waarop het Korps Commandotroepen werd opgericht. Destijds als no. 2 (Dutch) Troop, een onderdeel van het de Britse no. 10 (Inter-Allied) Commando.' Al gebeurde er die dag eigenlijk weinig bijzonders: geen ceremonie, geen fanfare en zelfs geen Koninklijk Besluit. Sterker nog, destijds was niemand zich ervan bewust dat het de geboortedag van het KCT was.

Al hadden de 48 vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’ wel een vermoeden. Zij doorstonden een strenge selectie en op die 22e maart begonnen zij aan de vooropleiding voor het Commando Basic Training Centre in het kasteel van het Schotse Achnacarry. Het is die gebeurtenis die later het ontstaan van de Nederlandse commandotroepen markeert en 22 maart is nog steeds de 'verjaardag' van het KCT.

Sindsdien bestaat de opleiding van iedere (aspirant) commando uit een zware mentale en fysieke vorming, waarbij discipline en karaktervorming centraal staan. Op de foto uit 1955 beoefenen landmachtofficieren onder toeziend oog van een instructeur, het onderdeel horizontaal touwklimmen op de oude touwbaan bij het KCT in Roosendaal.