Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Koninklijke Marechaussee rolt mensensmokkelnetwerk op in Twente

De Koninklijke Marechaussee heeft in de regio Twente vijf mannen aangehouden die betrokken zouden zijn bij een Syrisch mensensmokkelnetwerk, dat vanuit Nederland opereerde. Er zouden tientallen migranten vanuit Syrië naar Europa zijn gesmokkeld.

Onder de verdachten die dinsdag zijn aangehouden zijn een 36-jarige, 40-jarige en 49-jarige man uit Hengelo, en een 33-jarige en 37-jarige man uit Enschede.

Uit onderzoek blijkt dat het netwerk kwetsbare individuen smokkelden onder mensonterende omstandigheden. Voor hun reis naar Europa werden valse documenten gebruikt en betaalden de gesmokkelde personen bedragen tot wel 25.000 euro, vaak via underground banking. Dat zijn niet-gereguleerde financiële transactiesystemen die buiten de officiële bankkanalen opereren. Dit wordt soms ingezet voor het omzeilen van reguliere bankprocedures en worden vaak geassocieerd met illegale activiteiten zoals geldwitwassen en het financieren van criminele netwerken.

Na de aanhoudingen deze week, waarbij ongeveer honderd marechaussees betrokken waren met ondersteuning van de politie, zijn er doorzoekingen uitgevoerd in de woningen van de verdachten en in twee bedrijfspanden. Het onderzoek dat tot de aanhoudingen leidde, startte enkele maanden geleden na het aantreffen van een vreemdeling tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid in de grensregio. Dit incident bracht de marechaussee op het spoor van het netwerk. Het onderzoek wordt voortgezet onder leiding van het Landelijk Parket. Meer aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Aangepaste voeding voor nachtdienstmedewerkers radarstation

Bij het Air Operations Control Station (AOCS) Nieuw Milligen krijgen ‘nachtwerkers’ sinds kort aangepaste maaltijden om de alertheid te vergroten. Het initiatief is zo succesvol, dat het concept verder wordt uitgerold.

De medewerkers van AOCS werken in de luchtruimbewaking. Niet alleen overdag, maar ook in de avond en nacht. In die functie is het belangrijk dat de mensen gefocust blijven. Het verzoek aan Paresto was dan ook om de voeding zo aan te passen dat de alertheid ook in de nachtelijke uren behouden blijft.

Een voedingsdeskundige ging met die opdracht aan de slag en dat resulteerde in gezondere en gebalanceerde maaltijden. De ervaringen zijn na een aantal maanden erg succesvol; er worden minder pieken en dalen in de status van alertheid waargenomen, de focus van de nachtwerkers is meer in balans. Ook blijkt er een afname in darmklachten te zijn. Het is een bekend fenomeen dat onregelmatige werktijden en het eten op ongezette tijden kan leiden tot verstoring van het spijsverteringsproces.

Inmiddels zijn ook nachtdienstmedewerkers van andere eenheden enthousiast geraakt door de goede resultaten, zoals op Vliegbasis Leeuwarden. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat dit ‘avondetenconcept’ krijgsmachtbreed wordt uitgerold.

Bron: Defensie

x
leestijd: >60 seconden

Toekomstige vliegers voor het eerst elektrisch de lucht in

Twee aspirant-cadetten van de luchtmacht gingen begin deze maand voor het eerst met een elektrisch vliegtuigje de lucht in. De toekomstige vliegers hadden op vliegveld Teuge een zogenoemde ‘ervaringsvlucht’ van ruim drie kwartier om alvast te proeven van het werk dat ze later gaan doen.

Alle toekomstige vliegers brengen een klein uur door in de lucht voordat ze aan hun opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) beginnen. Dat is niet nieuw, maar wel nieuw is dat die vluchten nu elektrisch plaatsvinden. Na het aflopen van het contract met de vorige leverancier was de nadrukkelijke wens vanuit de luchtmachttop om deze kennismaking met het vliegen zo duurzaam mogelijk te laten zijn. In de vorm van E-Flight Academy vond Defensie een geschikte partij.

De aspirant-cadetten die de ervaringsvlucht maken, zijn al verzekerd van een plek op de opleiding. Het vliegen zelf is tegenwoordig geen onderdeel meer van het selectieproces, omdat uit eigen onderzoek van de luchtmacht is gebleken dat dat geen invloed heeft op de snelheid waarmee iemand leert. Maar, daardoor is het wel denkbaar dat de studenten in de lucht toch last blijken te hebben van bijvoorbeeld hoogteziekte of claustrofobie in de kleine cockpit. Daar zijn meestal behandelingen voor, maar het op tijd signaleren daarvan is dan wel belangrijk.

Ook worden de kleine elektrische vliegtuigjes van het type Pipistrel Velis Electro straks gebruikt voor ‘motivatievluchten’. Cadetten op de KMA die in opleiding zijn om uiteindelijk vlieger te worden, krijgen de mogelijkheid om tweemaal per jaar te oefenen om zo hun motivatie hoog te houden.

Meer lezen? Dat kan in de Vliegende Hollander editie 11, die vanaf 28 november in onze kiosk staat.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Mariniersmuseum wordt stemlocatie

Wie volgende week in Rotterdam gaat stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen kan terecht op een wel hele bijzondere locatie; het Mariniersmuseum. En wie zijn of haar stem hier uitbrengt mag het museum gratis bezoeken en maximaal drie kinderen meenemen.

“In tijden van oorlog staat een democratie onder druk en is niets meer vanzelfsprekend. Het Korps Mariniers zet zich in voor vrede en veiligheid om te voorkomen dat wij onze democratie niet verliezen”, laat een woordvoerder weten. Een bezoek aan het museum laat de bezoeker ervaren waarom het uitbrengen van een stem zo belangrijk is. “Wij vinden het dus belangrijk dat iedereen gebruik maakt van zijn stemrecht en zo bijdraagt aan het democratisch bestel van Nederland.”

Op de verkiezingsdag is het museum langer geopend dan normaal. Bezoekers kunnen er terecht van 07:30 tot 21:00 uur.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Europees F-16 trainingscentrum in Roemenië open

Met Nederland als initiatiefnemer van het project is begin deze week op de vliegbasis Feteṣti in Roemenië het European F-16 Training Center geopend. In dit EFTC worden Roemeense en Oekraïense vliegers en technici opgeleid.

Aanleiding voor de oprichting van het lescentrum is de invoering van het gevechtsvliegtuig in Roemenië. De levering van de kisten door Europese landen heeft bovendien te maken met de oorlog in Oekraine.

Defensieminister Kajsa Ollongren en haar Roemeense ambtgenoot Angel Tilvǎr openden het EFTC. Volgens Ollongren kunnen de Roemeense F-16 ‘s een cruciale bijdrage leveren aan de bescherming van de Europese oostflank. Daarnaast is de training van de vliegers en de levering van F-16 ‘s aan Oekraïne een belangrijke stap in de verdediging van het land tegen de Russische agressie. De levering wordt gecoördineerd door een samenwerkingsverband van landen. Daarin hebben Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten het voortouw.

De EFTC-opleidingen worden gegeven door instructeurs van F-16-fabrikant Lockheed Martin. Als eersten zijn de Roemenen aan de beurt, zoals het er nu uitziet begin 2024 gevolgd door de Oekraïners. De in de trainingen te gebruiken F-16 ‘s komen uit Nederland. Van de twaalf tot achttien toestellen die ons land beschikbaar stelt, zijn er intussen vijf in Roemenië gearriveerd. De Nederlandse luchtmacht heeft op dit moment nog 42 F-16 ’s in de gelederen, waarvan 24 operationeel. Zoals bekend wordt de Fighting Falcon vervangen door de F-35 Ligthning. In september 2024 moet dat rond zijn en verdwijnen de laatste F-16’ s uit de luchtmacht.


Bron: Defensie. Foto: Gerben Zevenbergen

x
Leestijd: >60 seconden

Crisisoefening bij de Hollandse IJssel

Defensie en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden houden van maandag 27 tot en met donderdag 30 november een meerdaagse crisisoefening bij de Hollandsche IJssel.

Er wordt een realistisch scenario getraind waarbij het extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken. In en rond Oudewater en in delen van Lopik, IJsselstein, Vlist, Haastrecht en Gouda zijn op maandag, dinsdag en woensdag in totaal ruim dertig militairen en tweehonderd waterschapmedewerkers actief.

Dijkwachten en militairen inspecteren de dijken rond Oudewater en in delen van Lopik, Montfoort, IJsselstein, Vlist en Haastrecht te voet in meerdere rondes, zowel overdag als 's avonds. Zij zoeken naar (gefingeerde) zwakke plekken en scheuren in de dijken. Ze zijn herkenbaar aan hun felgekleurde hesjes en ze inspecteren regionale waterkeringen zoals de Oost-Vlisterdijk in Vlist, de Damweg in Oudewater en Lopik en de Zuid-IJsseldijk in IJsselstein.

Daarnaast oefenen waterschapmedewerkers en militairen met het nemen van maatregelen op plekken waar water de dijk (zogenaamd) dreigt te ondermijnen. Ook wordt geoefend met het plaatsen van tijdelijke pompen, het sluiten van sluizen en het leggen van zandzakken op dijken die (zogenaamd) verzwakt zijn.

Het waterschap kan in crisissituaties een beroep doen op Defensie voor ondersteuning. Het waterschap vindt het belangrijk om te oefenen met partners om in het geval van een echte crisis goed samen te kunnen werken. Dit kan zijn tijdens periodes van hoogwater, bij wateroverlast, maar ook tijdens droogte, aldus organisator De Stichtse Rijnlanden.

Bron: Defensie

x
leestijd: >60 seconden

Nieuwe trucks voor militaire muziek landmacht

De vier muziekkorpsen van de Koninklijke Landmacht gaan in het nieuw op pad. De commandant van de militaire muziek bij het Commando Landstrijdkrachten, majoor Pieter Kusters, nam deze week de sleutels symbolisch in ontvangst tijdens een ceremonie in Ermelo .

“De vrachtwagens die we hadden, dateren van 2001 en waren nodig aan vervanging toe”, meldt majoor Kusters. Dat worden drie trucks van het type DAF XF en twee DAF XG’s, waarvan een met aanhangwagen. Die is speciaal voor de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. “Niet alle plekken waar de KMKJWF optreedt zijn berekend op de komst van grote trucks met apparatuur. Dit is echt een topvinding, waardoor we heel gemakkelijk kunnen in- en uitladen.”

De trucks zijn geheel toegerust op het transport van de instrumenten. Dat is niet de enige winst. “Ik heb zelf veel gereden op de oude auto’s, maar deze zijn wel heel wat anders.” De DAF’s zijn bekroond met de titel ‘International Truck of the Year 2022’, de meest prestigieuze erkenning in deze tak. “Qua veiligheid zijn ze ongeëvenaard”, aldus majoor Kusters. Ze voldoen ook aan de strengste milieueisen wat de uitstoot van CO2 betreft. De vrachtwagens mogen dan van hetzelfde type zijn, aan de buitenzijde is de identiteit van de orkesten – De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, de Fanfare ‘Bereden Wapens’ en de Fanfare van het Korps Nationale Reserve - gewaarborgd.

Bron: Defensie. Foto: Rob Gieling

x
Leestijd: +/- 20 seconden

EOD opnieuw opgetrommeld voor explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst is woensdag in actie gekomen in Amstelveen, waar vijf woningen werden ontruimd na de vondst van explosieven in een appartement.

De politie deed rond 07:30 uur een inval in een woning aan de Fideliolaan, vanwege een lopend onderzoek naar plofkraken. Daar werd een verdachte aangehouden en werden explosieven gevonden die door de EOD zijn veiliggesteld. Vijf omliggende appartementen werden uit voorzorg ontruimd.

Bron: ANP