Duitse Bergen-Hohne decor voor FINEX

Nederland stuurt begin volgend jaar 145 militairen naar de NAVO-missie in Irak (NMI). Het gaat om militairen van 13C-compagnie van 11 Luchtmobiele Brigade. Ter voorbereiding op deze inzet volgden ze deze week een laatste training, de final exercise (FINEX), op het Duitse oefenterrein van Bergen-Hohne.


Tekst: Kirsten de Vries | Foto: korporaal Hilbert Buter

Wat houdt de FINEX precies in?

De eindoefening bestaat uit acht scenario’s: vier op de schietbaan en vier in het veld. Al die scenario’s draaien om het vervoeren van belangrijke adviseurs oftewel vips. Zo wordt er geoefend op het gebied van crowd control: wat te doen als de vip een bespreking heeft, locals zich met de situatie bemoeien en er een verhitte sfeer ontstaat? Ook wordt er geoefend met de inzet van tolken.

Er werden acht scenario’s geoefend in Bergen-Hohne

Want hoe moet je handelen als er bijvoorbeeld een aanrijding is en de andere bestuurder een scène schopt? Op de schietbaan staat mogelijk vuurcontact in een drukke hoofdstad als Bagdad centraal en hoe te handelen als er een gewonde valt. Er wordt getraind aan de hand van worstcasescenario’s, zodat de militairen goed voorbereid zijn mocht een situatie escaleren.

Eén van de worstcasescenario’s die geoefend werd, is een aanval op Nederlandse militairen waarbij geprobeerd wordt om in de voertuigen bij de vip te komen en de militairen wapens afhandig te maken.

Hoe worden die scenario’s zo realistisch mogelijk gemaakt?

Bergen-Hohne is natuurlijk geen Irak, maar de onderwerpen zijn wel degelijk zeer realistisch met de actualiteit als uitgangspunt. Zo is de onrust in het land gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas in een van de scenario’s verwerkt; als de hooggeplaatste persoon een belangrijke meeting heeft en boze omstanders verhaal komen halen, krijgen de Nederlandse militairen vragen als ‘steunen jullie Israël?’ en ‘bent u Amerikaans?’.

De actualiteit is het uitgangspunt voor de oefening

Tijdens de scenario’s waren er acht Deense militairen, die dit jaar enkele maanden in Irak waren, continu aanwezig om tips en aanwijzingen te geven. Een van de mensen die tijdens de oefening een vip speelde, is brigadegeneraal Cas Schreurs. Hij wordt de troepencommandant van de NMI.

Brigadegeneraal Cas Schreurs kwam een kijkje nemen in Bergen-Hohne. Tijdens een van de scenario’s speelde hij een vip die bij een aanval gewond raakt aan zijn hand.

Wat gaan de Nederlandse militairen precies doen in Irak?

De NMI draagt bij aan de versterking van de Iraakse veiligheidssector, zodat het land weerstand kan bieden aan terreurorganisatie ISIS en andere dreigingen. Daarnaast wordt gewerkt aan het succesvol aansturen en toekomstbestendig maken van de veiligheidssector. 13C-compagnie zal worden ingezet voor het vervoeren en beveiligen van vips. Dat kunnen militaire of burgeradviseurs zijn, of medewerkers van bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De hoofdtaak van de Nederlanders in Irak is het vervoeren van adviseurs.

Hoe is de veiligheidssituatie op dit moment in Irak?

De sfeer is gespannen en uit het verleden blijkt dat er weinig voor nodig is om de vlam in de pan te laten slaan. Zo speelt de oorlog tussen Israël en Hamas ook in Irak een grote rol. In oktober gingen tienduizenden mensen in Bagdad de straat op om hun solidariteit met de Palestijnen te tonen. Inmiddels hebben de Amerikanen niet-essentieel personeel uit het land weggehaald, nadat hun militairen en bases bestookt werden.

Gespannen sfeer in Irak door oorlog tussen Israël en Hamas

Eerder dit jaar liep de spanning ook al flink op na de koranverbranding in Zweden. Toen werd de Zweedse ambassade in Bagdad bestormd. Buurland Iran mengt zich nadrukkelijk in het conflict in het Midden-Oosten. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken liet vorige maand weten dat “er van alles mogelijk is als de VS en zijn bondgenoot Israël niet onmiddellijk stoppen met hun misdaad tegen de menselijkheid en genocide in Gaza.

Militairen brengen een ‘gewonde’ collega op de schietbaan in veiligheid.

Hoe heeft 13C-compagnie zich voorbereid op de missie?

De compagnie is afgelopen jaar opgeleid door de Brigade Speciale Beveiliging (BSB) van de Koninklijke Marechaussee. Er werden diverse scenario’s geoefend. Van een bandenwissel en motorpech in een risicovol gebied, tot vragen van journalisten en het zo snel mogelijk in veiligheid brengen van een gewonde adviseur.

Missie Oriëntatie leert militairen meer over Irak

Ook volgden de militairen de Missie Oriëntatie (MO) waarbij ze leerden over de cultuur, de gebruiken, de geschiedenis en het klimaat van Irak. Ook waren er verschillende trainingen, zoals die op het militaire oefenterrein op de Marnewaard half oktober. Acht burgemeesters uit de provincie Groningen speelden toen de vips. Ook de Deense adviseurs waren daarbij aanwezig.

Op de schietbaan werden vier scenario’s geoefend, waarbij met scherp werd geschoten.

C-compagnie is er dus klaar voor! Wanneer gaan ze precies weg?

Met het afronden van de FINEX zijn alle voorbereidingen getroffen en de Rode Baretten zijn nu klaar voor inzet. In januari zal 13C-compagnie naar Irak vertrekken. Ze zullen daar 4,5 maand blijven. De Nederlandse militairen lossen dan hun Deense collega’s af.

Deense militairen waren aanwezig in Bergen-Hohne om de Nederlanders aanwijzingen te geven.