Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een ongekend groot fotoarchief. Het gros daarvan is vanzelfsprekend in zwart-wit. Die beelden zijn indrukwekkend, máár door kleur toe te voegen ontstaat er een geheel nieuwe dimensie. Het brengt detail en beleving, waardoor je je nog beter kunt verplaatsen in vroeger tijden.
 

Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto’s: NIMH, Menno Bausch (headerfoto)

Reden voor het NIMH om tientallen foto’s door bouwkundig modelleur Erwin Zeemering in te laten kleuren. Dat levert bijzondere beelden op, die we de komende weken graag met u delen.

Na een reeks beelden uit de Tweede Wereldoorlog vervolgen we deze fotoreis met de Koreaanse Oorlog, waar fotograaf Wim Dussel in 1950 onderstaande foto maakte.  

Tussen 25 juni 1950 en 27 juli 1953 was het Koreaans Schiereiland het toneel van een grootschalig gewapend conflict tussen Noord- en Zuid-Korea. Bij deze oorlog kwamen zeker vier miljoen mensen om het leven. In het conflict werd Noord-Korea gesteund door de communistische Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea kreeg steun van de Verenigde Naties. Onder meer Nederland leverde een bijdrage aan deze VN-missie.  

Er werden in totaal 4.748 Nederlandse militairen ingezet van zowel de Koninklijke Landmacht als de Koninklijke Marine, plus specialisten van het Korps Mariniers. Op de foto die u hier ziet, zijn vijf van die militairen zichtbaar gelukkig met een kerstpakket, dat zij destijds ontvingen van Nederlanders in Japan. De foto, die met kleur is ingevuld, lijkt daardoor ineens geënsceneerd. Alsof het decennia later in scene is gezet. Maar niets is minder waar.  

Uiteindelijk sneuvelden er 122 Nederlandse militairen bij het Koreaanse conflict. Drie van hen worden nog altijd vermist. De andere overledenen werden begraven op het Ereveld van de Verenigde Naties in Busan.