Tekst kapitein Jessica Bode

Paraoefening Falcon Leap nadert einde

De tijd rond de herdenking van operatie Market Garden in september 1944 is sinds een aantal jaren ook het moment waarop 11 Luchtmobiele Brigade de internationale oefening Falcon Leap organiseert. Zo ook dit jaar, met een recordaantal deelnemers.

Tijdens Falcon Leap staat de samenwerking tussen parachutisten centraal en worden processen binnen de parawereld op elkaar afgestemd. Uiteraard is het ook een gelegenheid om kennis te maken met elkaars materiaal. Het gaat om duizend parachutisten en andere specialisten uit dit jaar liefst elf verschillende landen: Nederland Frankrijk, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Polen, Tsjechië, Groot-Brittannië en België. Nieuwkomers waren Griekenland en Portugal.

De eerste week werd vooral geoefend in het afwerpen van vracht en goederen. Bijvoorbeeld tachtig afgesloten container delivery systems waarin kwetsbare goederen kunnen worden afgeworpen. Denk aan voeding, hulpgoederen of munitie. Voor het eerst werd een lading van ruim duizend kilo afgeworpen.

Ook voor het eerst werd een crosslading gedaan, waarbij Nederlandse ladingen werden afgeworpen door een Pools transportvliegtuig.

In de tweede week van Falcon Leap draaide het met name om het droppen van parachutisten. Dat gebeurde op verschillende locaties zoals de Ginkelse Heide, Heteren, Houtdorperveld, Renkum, de Marnewaard en over de grens in België op de Hechtelse Heide. De militairen sprongen daarbij zowel uit vliegtuigen als, en dat is bijzonder, uit helikopters. De oefenweken worden morgen afgerond met de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden, met onder meer een paradropping op de Ginkelse Heide.

Bron: Defensie

Gouden vondst voor marechaussee

De marechaussee heeft deze maand in totaal circa 56 kilo goud in beslaggenomen, met een waarde van ruim twee miljoen euro. Daarnaast werd er 150.000 euro aan contanten aangetroffen. Vier mensen zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

Op 3 september vond de douane op Schiphol negen goudstaven met een totaalgewicht van 25 kilo en 8.500 euro in de bagage van een Nederlandse man. Hij was op weg naar Dubai en kon geen goede verklaring geven over de herkomst van het goud en geld. Hij is aangehouden op verdenking van witwassen.

Vervolgens werd in een bedrijfspand in Enschede nog eens 29 kilo goud aangetroffen en ruim 42.000 euro. Ook dit werd in beslag genomen. Nog eens een paar dagen later werd twee kilo goud, met een waarde van 78.000 euro, in de bagage gevonden van een Italiaanse man en vrouw. Het duo was op doorreis vanuit Dubai naar Italië. Ook zij zijn aangehouden voor witwassen en de goudstaven zijn in beslag genomen. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de zaken.

Bron: Defensie

Cougars en NH90 vliegen vanaf één schip

Een bijzondere samenstelling op het helikopterdek van Zr.Ms. Karel Doorman: het schip vaart met aan boord een NH90-helikopter én twee Cougars. Voor zowel de Koninklijke Marine als Luchtmacht is het een primeur om deze twee verschillende typen mee te hebben.

Het logistiek ondersteuningsschip vaart op dit moment ten noorden van Schotland voor oefening Hebrides Archer, een klein onderdeel van Joint Warrior. Dat is een grotere exercitie waar buitenlandse schepen, onderzeeërs, vliegtuigen, drones en helikopters aan meedoen. Nederland heeft als belangrijkste doel om de NH90 aan boord te integreren. Zij leren dus van de Cougar-bemanning. De gevechtshelikopters moeten vanaf 2024 de amfibische taak van de transporthelikopters overnemen.

Dit weekend begint het combat effectiveness training en force integration training (CET/FIT) deel van de oefening. “Dan trainen we onderdelen van amfibische operaties, zoals het beladen van personeel en materieel en het landen op het helikopterdek”, vertelt luitenant ter zee 2OC Jan Parlevliet, nauw betrokken bij de oprichting van de amfibische tak van de NH90.

Ook is het belangrijk om te leren hoe de aansturing vanaf het schip werkt, weet hij. Voor de Cougars is dit alles niets nieuws, die treden al ruim tien jaar amfibisch op. Voor de collega’s van de NH90 is alles de eerste keer. “Ik ben ook benieuwd naar de tactische fase, waar we over een paar dagen in gaan. Daarin trainen we met een oefenvijand en moeten alle elementen die tijdens CET/FIT zijn geleerd, aaneengeschakeld bij elkaar komen.”

Bron: Defensie. Foto: archieffoto twee Cougars

Opnieuw Afghaanse evacués geland op Schiphol

Eerder deze week is er opnieuw een vliegtuig met Afghaanse evacués geland op Schiphol. Zij zijn van Afghanistan naar Pakistan gevlucht en waren voor vertrek ruim een week in Islamabad. Daar regelde de ambassade opvang in hostels, eerste levensbehoeften, nieuwe kleding en een luisterend oor.

Het gaat om een groep van ongeveer vijftig personen, onder wie enkele Nederlanders met hun Afghaanse familieleden en Afghanen die nauw met Nederland hebben samengewerkt. Voornamelijk tolken. Ook vlogen er bijna honderd passagiers mee die vanaf Schiphol doorreizen naar andere EU-landen.

Bron: Defensie

Wisseling van de ‘luchtwacht’

Canada, Polen, Denen en Portugal beschermen sinds begin deze maand delen van het NAVO-luchtruim. Dat is een taak die afwisselend wordt uitgevoerd, omdat bepaalde bondgenoten zelf geen capaciteit hebben.

In Roemenië zijn de Eurofighter Typhoons van de Schotse basis Lossiemouth afgelost door zes CF-18 Hornets van de Canadese luchtmacht van de basis Cold Lake. Ze vliegen net als hun voorgangers vanaf de basis Mihail Kogalniceanu aan de Zwarte Zee. Het is overigens niet voor het eerst dat de Canadezen de oceaan oversteken om hun bondgenoten in Europa een handje te helpen.

Het zijn de Polen die met vier F-16’s van de 32 Tactical Air Base Lask momenteel de luchtverdediging op zich nemen van IJsland. Zij opereren voor deze taak vanaf de basis Keflavik in de omgeving van hoofdstad Reykjavik.

De derde aflossing betreft Litouwen. Daar bewaakten Spaanse Eurofighters de grenzen van het NAVO-gebied en zij worden nu afgeloste door een gemeenschappelijk Deens-Portugees detachement van F-16's. De Spanjaarden hebben niet stil gezeten tijdens hun verblijf in de Baltische regio. Zo'n dertig keer maakten de straaljagers een alarmstart om Russische vliegtuigen te onderscheppen.

Bron: Defensie

VN-donorconferentie: een miljard voor Afghanistan

Op een internationale ‘donorconferentie’ van de Verenigde naties is bijna een miljard euro toegezegd voor hulp aan Afghanistan en de buurlanden.

Het geld is bedoeld voor medische en sanitaire voorzieningen en de verdeling van voedsel. Ook is een deel bestemd voor de opvang van Afghanen die naar andere landen zijn gevlucht. Volgens de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, is het goed mogelijk dat eind september het voedsel in Afghanistan op is. Volgens hem dreigt dan voor veertien miljoen mensen de hongerdood. Circa 93 procent van de huishoudens heeft onvoldoende te eten. Alleen voor voeding is voor eind 2021 een half miljard euro nodig.

Daarnaast staat volgens de VN het Afghaanse zorgsysteem op instorten na de machtovername door de Taliban en is er geld nodig voor onderwijs. Nederland trekt 13,5 miljoen euro extra uit voor hulp aan de Afghanen. Daarvan gaat tien miljoen naar de VN voor voedsel, medische zorg en water. Eerder werd al tien miljoen toegezegd.

Bron: NOS

Onderscheiding voor 306 Squadron

Het Leeuwarder 306 Squadron kreeg vorige week een Amerikaanse onderscheiding voor de inzet van het personeel van de PED-cell bij de strijd tegen ISIS en in Afghanistan.

De term PED staat voor processing, exploitation and dissemination. Oftewel het verwerken, gebruiken en verspreiden van informatie. De PED-cell van 306 Squadron verwerkte de beelden tot bruikbare inlichtingenproducten en verspreidde die onder de deelnemers aan de missies Inherent Resolve (Syrië en Irak) en Resolute Support (Afghanistan ).

Bij het squadron gaat het om de Nederlandse eenheid die in de toekomst met de onbemande MQ-9 Reaper gaat opereren. Die toestellen zijn echter nog niet afgeleverd terwijl het personeel van de PED-cell wel al is opgeleid. Om ervaring op te doen hebben de militairen de afgelopen jaren beelden die gemaakt zijn door MQ-9's van partnerlanden, geanalyseerd. Bij het uitreiken van de onderscheiding werden de Nederlandse pioniersgeest en eigen initiatief geroemd. Ons land was het eerste land dat op deze manier een bijdrage leverde met de capaciteit van de PED-cell.

Bron: Defensie

Marechaussee ontdekt bus lekkend drugsafval

Twee marechaussees hebben in Eindhoven maandagnacht een bestelbus aangetroffen met naar de politie vermoedt, lekkend drugsafval. De marechaussees liepen hierbij irritaties aan ogen, luchtwegen en handen op, ze zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd.

Het busje stond op een viaduct op de N2 en werd om twee uur 's nachts aangetroffen met een spoor van vloeistof eromheen. Daarbij werd een sterke chemische lucht geroken. De politie vermoedt dat de inzittenden van de bestelbus het voertuig overhaast hebben verlaten, mogelijk doordat de afvalvaten gingen lekken.  

Bron: AD

Achtervolging eindigt tegen boom

De achtervolging van een Duitse auto door de marechaussee is maandagavond in Rijssen geëindigd tegen een boom. Hierbij raakten meerdere inzittenden van het Duitse voertuig gewond.

De marechaussee achtervolgde de auto vanaf de grens bij Oldenzaal, via de A35 naar de A1. Net na de afslag Holten reed het voertuig met hoge snelheid door het centrum van Rijssen. Hierbij verloor de marechaussee de auto kort uit het oog, maar wist deze opnieuw te traceren. Op de Burgemeester Knottenbeltlaan kon de chauffeur het voertuig niet meer onder controle houden wat resulteerde in de botsing. De drie inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: AD