Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie, ANP

Net geen vier jaar na haar aantreden stopt Ank Bijleveld-Schouten als minister van Defensie. Ze treedt af wegens een motie van afkeuring vanwege de evacuatie van tolken uit Afghanistan. Minister Ferd Grapperhaus neemt haar taken tijdelijk waar tot er een opvolger is gevonden. 

Woensdagavond diende PvdA-kamerlid Kati Piri, na een lang debat over de evacuatie uit Afghanistan, een motie van afkeuring in tegen minister Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld. De defensieminister maakte vanmiddag bekend dat ze, net als Kaag, haar ontslag indient bij de koning. Bijleveld constateert dat haar aanblijven onderwerp van discussie is geworden. “En het moet om de inhoud gaan. Niet om de persoon.”

Ferd Grapperhaus zal taken tijdelijk waarnemen

Pijn in het hart

Liefst wilde de defensietopvrouw doorgaan om de taak af te maken waar ze voor staat: “Er zijn voor de mannen en vrouwen in de frontlinie en de tolken die nog in Afghanistan zijn in veiligheid te brengen. Dat is de verantwoordelijkheid die ik voel, maar ik wil mijn mensen niet in de weg staan”, reageert ze standvast, maar ook aangeslagen. 

"Ik laat de militairen, burgermedewerkers, Commandant der Strijdkrachten en Secretaris-Generaal dan ook met pijn in het hart achter.” 

Lees hieronder de volledige verklaring van Ank Bijleveld over haar aftreden: