Tekst Martin Zijlstra en Jack Oosthoek

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Van klein naar groot

We beginnen deze editie van LENS! met een krachtige foto van baksmeester Andrew Rep van de School voor Maritieme Vorming. Zes cursisten dragen een boot tijdens de amfibische cross van de Eerste Maritieme Militaire Vorming. De combinatie van positionering, kleur, de opstelling van de dames van klein naar groot en geconcentreerde gezichtsuitdrukkingen maken deze foto zo treffend.

Eregroet voor de admiraal

Tijdens een strak geregelde ceremonie met de nodige traditie werd het Commando Zeestrijdkrachten vorige week donderdag overgedragen aan viceadmiraal René Tas. Zijn ranggenoot Rob Kramer is inmiddels met leeftijdsontslag.  Foto: sergeant-majoor Maartje Roos.

Sloep naar de wal

Vast onderdeel van commando-overdrachten van de Koninklijke Marine: de scheidende Commandant Zeestrijdkrachten wordt staande in een sloep 'uitgeroeid' door de commandanten van de marineschepen. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Marsmannetjes?

Het lijkt een beetje op een invasie van marsmannetjes. Ofschoon de gasmaskers en -pakken het misschien spannend maken, stellen de marineschepen in de haven van Den Helder op de achtergrond gerust. Het gaat 'slechts' om een oefening in het ontsmetten van mensen en voertuigen na een chemische aanval. Fotograaf: John van Helvert

Steekje los?

Mastworp? Platte knoop? Achtknoop? Slipsteek? Er valt meer te zeggen over de verschillende knopen die je in een touw kunt leggen. En dan komt er een moment waarop je ze nog moet leggen ook. De deelnemers aan de Maatschappelijke Diensttijd Missie in Den Helder kijken hun ogen uit wanneer de instructeur van de mariniers uitlegt hoe ze het touw moeten knopen. Foto: Jarno Kraayvanger.

KABOEMMMM!

Een bijzonder moment voor het Vuursteuncommando tijdens oefening Griffin Strike 2021: het eerste schot van een PzH2000NL van de nieuw opgerichte Delta batterij van 41 Afdeling Artillerie. Écht een moment dat een plaatsje in de geschiedenisboeken verdient.  Foto: Vuursteuncommando.

Verstand op nul

Onze fotograaf sergeant Cinthia Nijssen legde dit mooie tafereel vast: een groep militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade bezig met een 'Mentex' (Mental Exercise). Zo'n oefening van het type 'verstand op nul en doorgaan'. Niks mis mee wanneer je met je maten het water op mag om een stukje te roeien!

Say Cheese!

De gele search-and-rescue helikopter van de Kustwacht wordt ingezet voor zoek- en reddingsacties door het Kustwachtcentrum in Den Helder. Via Edwin Granneman van de Kustwacht kregen we deze fraaie plaat in handen, waarbij het lijkt of de fotograaf zelf ook wordt gefotografeerd. De foto werd gemaakt door Arie van Dijk op het strand van Wijk aan Zee.

Eerlijk delen

Een cadet vult geconcentreerd veldflessen met water tijdens een oefening van de KMA op oefenterrein De Vijf Eiken in Gilze-Rijen. Haar motto voor het moment: ‘niet knoeien' en 'iedereen evenveel'. Kameraadschap, zelfs als het gaat om het eerlijk verdelen van water. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

Rondje van de zaak

Een Leopard draait rondjes op het terrein van het Nationaal Militair Museum. Lezer en NMM-vrijwilliger Max Foppen was erbij en legde het tafereel voor ons vast. Jammer dat hij het 'lekkere' geluid van de tank niet ook kon vastleggen! Hij maakte de foto bij het 'Zomeroffensief' van het museum op 4 september.