Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Cinthia Nijssen

Cerberus Knife bereidt voor op flitsmacht

Wie de afgelopen weken in Noord-Brabant en Limburg is geweest heeft ongetwijfeld heel wat militairen 'in het wild' gezien. Een kleine driehonderd Nederlandse en Duitse luchtverdedigers namen tijdens Cerberus Knife de samenwerking onder de loep. De oefening met tweehonderd voertuigen in dertig Nederlandse gemeenten was ook bedoeld om te peilen of de beide krijgsmachten klaar zijn voor hun gezamenlijke taak als snelste interventie-eenheid van de NAVO in 2023.

‘Als je zonder aankondiging binnenrijdt denken inwoners dat er oorlog is uitgebroken’

De opdracht? De manoeuvre eenheden in het gebied tussen grofweg Oss, Helmond, Venray en Nijmegen beschermen tegen luchtaanvallen. Niet op kazernes of in afgesloten oefengebieden, maar ‘gewoon’ op straat. In dorpen en steden. Binnen de bebouwde kom en daarbuiten. Van gemeente Meierijstad tot Horst aan de Maas.

“Alleen dat is al bijzonder, want het vergt nogal wat afstemming tussen Defensie en de gemeentebesturen. Als je zonder aankondiging met zoveel militairen en voertuigen binnenrijdt denken inwoners minstens dat er oorlog is uitgebroken”, reageert het hoofd van de oefening luitenant-kolonel Derk Zielman.

Hoewel de oefening voor een groot deel buiten de defensieterreinen plaatsvond, was het soms toch even zoeken naar gecamoufleerde systemen en voertuigen.

Strook

Cerberus (in de Griekse mythologie een helhond die de onderwereld bewaakt) Knife duurde twee weken. De eerste vijf dagen stonden in het teken van kennismaking en integratie. Want als je elkaar nooit gezien of gesproken hebt is het handig om bepaalde procedures af te stemmen en iets te leren over elkaars wapensystemen. Tussen afgelopen zondag en vandaag zijn de deelnemers daadwerkelijk de strook ingegaan, zoals civiel gebied ook wel wordt genoemd.

Flitsmacht

Cerberus Knife is een belangrijke oefening, omdat Nederland en Duitsland in 2023 gezamenlijk kunnen worden ingezet voor de snelle interventie-eenheid van de NAVO. Zielman legt uit: “Die ‘Very High Readiness Joint Taskforce’ (VJTF) kan overal ter wereld ingezet worden en deze eenheid wordt door deze Nederland-Duitse samenwerking beschermd tegen luchtaanvallen.” Hoewel de collega’s beide onder het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando vallen hebben ze niet eerder samen zo intensief geoefend.

Civiele partijen vlogen met een vliegtuig rond om luchtaanvallen te simuleren. Hoewel het grof geschut wel aanwezig was, werden de raketten natuurlijk niet echt afgevuurd.

Stinger

Om de oefening zo echt mogelijk te maken werden drones ingezet en vloog een civiel vliegtuig vooraf bepaalde patronen om luchtaanvallen te simuleren. De luchtverdedigers moesten daarop reageren met bijvoorbeeld het nemen van besluiten, het opstellen van luchtverdedigingsplannen en het positioneren van wapensystemen. Het Duitse leger gebruikte het LeFlaSys luchtverdedigingssysteem met Stinger-raketten en radarsystemen op het relatief kleine Wiesel 2-pantserrupsvoertuig. Ons eigen defensieapparaat gebruikte eveneens Stinger-raketten, maar dan in combinatie met Fennek-verkenningsvoertuigen en het NASAMS II raketsysteem.

Nederland en Duitsland oefenen samen omdat de krijgsmachten in 2023 gezamenlijk kunnen worden ingezet voor de snelle interventie-eenheid van de NAVO.

COVID-19 bleek geen showstopper

Feest

Dat er ein-de-lijk weer op zo’n grote schaal geoefend mocht worden was voor de deelnemende eenheden natuurlijk een groot feest. Al helemaal omdat het de eerste keer was dat deze Nederlands-Duitse binationale eenheid gezamenlijk werd ingezet. Het stond al eerder op de agenda, maar kon vanwege het coronavisus niet doorgaan. COVID-19 zorgde dit keer wel voor de nodige uitdagingen (PCR-testen, eventuele isolatie, afstand) bij de organisatie, maar het bleek geen showstopper.

Om wie gaat het nu precies?

De eenheden van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando die aan Cerberus Knife meededen zijn Staf DGLC, 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg', gestationeerd op de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel en 3 LeFlaSys Squadron (LeFlaSys: Leichtes Flugabwehrsystem) van de Flugabwehrraketengruppe 61 uit Todendorf in Noord-Duitsland. De Duitse eenheid is, in het kader van de Duits-Nederlandse samenwerking, al een vast onderdeel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.