Tekst kapitein Jessica Bode

MQ-9 rolt van de band

Langverwacht en dan toch gekomen. Het eerste, Nederlandse onbemande MQ-9 Reaper vliegtuig is deze week in Amerika van de fabrieksband gerold. Dat betekent overigens niet dat de luchtmacht deze M-001 direct operationeel in gebruik kan nemen. 

Nu het toestel klaar is, begint eerst een periode van testen en evalueren. Of dat in Amerika of in Nederland gebeurt, is nog niet helemaal bekend. Het kan dus nog wel even duren voordat 306 Squadron op de Vliegbasis Leeuwarden de beschikking krijgt over dit gloednieuwe toestel, dat al in 2014 werd aangekondigd. In totaal zijn er vier Reapers besteld. 

De MQ-9 is de nieuwste telg van de familie op afstand bestuurde vliegtuigen. Ofwel Remotely Piloted Aircraft System (RPAS). Voor de Nederlandse krijgsmacht is het een volledig nieuw wapensysteem. Defensie beschikt al over onbemande systemen, maar die zijn niet te vergelijken met de Reaper. Deze is bijna net zo lang als een F-16 en heeft een spanwijdte die twee keer zo groot is als die van het jachtvliegtuig. Het toestel kan liefst 24 uur in de lucht blijven voor verkenningsmissies. 

Op Leeuwarden wordt de MQ-9 ingedeeld bij het 306 Squadron. Hier zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen. Zo hebben de militaire analisten jarenlang videobeelden geanalyseerd die door andere MQ-9 gebruikers werden gemaakt van ISIS-schuilplaatsen in Irak en Afghanistan. De beelden werden verwerkt tot concrete inlichtingenproducten die door de coalitie werden gebruikt om doelen uit te schakelen. 

De MQ-9 missies zullen worden gevlogen door crews bestaande uit een vlieger en een sensoroperator, die zelf niet aanwezig hoeven te zijn in het inzetgebied. Samen met de F-35 en de Apache vormt de MQ-9 straks een sterke drie-eenheid.

Bron: Defensie 

Afghaanise tolken nog altijd in gevaar

Naar schatting zeventig Afghaanse tolken en hun families die voor Nederlandse militairen hebben gewerkt zijn nog niet in veiligheid gebracht. De Tweede Kamer heeft daar in een breed gedragen motie wel om verzocht. 

Kamerlid Kati Piri (PvdA) verwacht antwoorden van defensieminister Ank Bijleveld op de vraag of daadwerkelijk alles op alles is gezet om de tolken en hun gezinnen in veiligheid te brengen. “De situatie wordt steeds gevaarlijker. Er staat een prijs op het hoofd van deze tolken en hun gezinsleden door de Taliban. In het gesprek met de minister willen wij kijken of alle mogelijkheden om hen in veiligheid te brengen wel worden benut.”

Begin juni werd de motie aangenomen om de Afghaanse tolken en hun gezinnen voor het einde van de Nederlandse aanwezigheid naar Nederland te halen. Dat is niet gelukt, tot onvrede van Piri. “We hebben een lijst van mensen die voor ons gewerkt hebben. Op het moment dat zij zich kunnen identificeren, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk bureaucratie is. Er staan echt mensenlevens op het spel.”

Bron: BNR

Aanslag Erbil: geen gewonden

Op de internationale luchthaven van Erbil in Irak is dinsdag een droneaanval uitgevoerd. Hierbij vielen geen slachtoffers. Op dit vliegveld zijn 120 Nederlandse militairen gestationeerd.

Volgens Koerdische veiligheidsbronnen was de aanval gericht op de Amerikaanse basis op het terrein. Wie de aanval met de, met explosieven geladen, drone heeft uitgevoerd is nog niet bekend.  

Het is de derde aanval op Erbil sinds daar Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Eerder ging het om een raketaanval en nog een droneaanval. Maandag werden ook luchtmachtbasis Ain al-Asad en de Amerikaanse ambassade in Bagdad bestookt met raketten en een drone. Ook woensdag waren er weer aanvallen op de Iraakse hoofdstad en Amerikaanse bases in het land. Hierbij vielen wel enkele lichtgewonden. Het Pentagon schrijft deze acties toe aan door Iran gesteunde milities. 

Bron: Defensie

Marechaussee betrokken bij aanhouding verdachten Peter R. de Vries

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond op de A4 ter hoogte van Leidschendam geholpen bij het stoppen van een auto met twee mogelijke daders van de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries.  

Hij werd eerder die avond in Amsterdam neergeschoten en raakte daarbij zwaargewond. De politie vertelde op een persconferentie dat op basis van getuigenverklaringen en camerabeelden was vastgesteld wat de vermoedelijke vluchtauto was van de daders. Deze werd vervolgens getraceerd en bij Leidschendam tot stoppen gedwongen. De beide inzittenden werden aangehouden.

Bron: Defensie

Zr.Ms. Holland onderschept 325 kilo cocaïne

Opnieuw heeft patrouilleschip Zr.Ms. Holland in het Caribisch gebied drugs onderschept. Dit keer gaat het om 325 kilo cocaïne, die werd aangetroffen in een vissersboot uit Venezuela met achttien opvarenden. Zij werden tijdens de gecombineerd Nederlands-Amerikaanse actie aangehouden. 

De drugsboot werd ontdekt door een maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied. Het viel de bemanning van het vliegtuig op dat de vissersboot een zogenoemde go-fast meesleepte. Hierop werd Zr.Ms. Holland gealarmeerd, met aan boord een team van het Korps Mariniers en de U.S. Coast Guard. Zij gingen met een snel FRISC-onderscheppingsvaartuig op de verdachte situatie af. 

De bemanning van de vissersboot probeerde de militairen af te leiden door de go-fast los te maken en een deel van de drugs overboord te gooien. Dat had echter geen enkele zin, want het Amerikaanse boardingteam ging aan boord van de vissersboot en ondertussen visten de mariniers de in zee gedumpte balen op. De opvarenden zijn aangehouden en de drugs overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Bron: Defensie

Marechaussee helpt bij brand Curaçao

Marechaussees van de brigade in het Caribisch gebied hebben afgelopen weekeinde ondersteuning verleend bij een grote brand bij vuilnisbelt Mal Pais op Curaçao. Daar vloog een groot aantal autobanden in brand. 

De marechaussee sprong bij ter assistentie van het Korps Politie Curaçao en UO Brandweer & Rampenbestrijding Curaçao. Het vermoeden bestaat dat de brand op de zogenoemde landfill werd aangestoken. Het duurde tot in de loop van de zondagmiddag voor het vuur onder controle was. Door de rookontwikkeling moesten de inwoners van Grote Berg, Daniel, Martha Koosje en Tera Corá hun ramen en deuren sluiten.  

Bron: Defensie

Defensie doneert levensmiddelen

Verschillende voedselbanken, het Leger des Heils en een daklozenopvang hebben deze week 29.000 kilo levensmiddelen van Defensie ontvangen. De groene legertrucks brachten de maaltijden weg naar instellingen in Zuid-Limburg, Friesland en Noord-Holland. 

Het etenswaar is overbodig, omdat niet alle geplande oefeningen doorgaan of in aangepaste vorm worden uitgevoerd. Omdat het al wel tijdig moest worden besteld en om te voorkomen dat het moet worden weggegooid, doneert de krijgsmacht het aan instanties die het goed kunnen gebruiken. Dit gebeurde overigens ook al eerder in de coronacrisis. In totaal heeft Defensie nu 160.000 kilo levensmiddelen weggegeven.

Bron: Defensie

Nieuwe hoogwerker marinebrandweer direct ingezet

De Defensiekrant was vorige week nog maar nét gepubliceerd toen duidelijk werd dat de gloednieuwe hoogwerker van de marinebrandweer al voor zijn eerste échte klus was ingezet. Direct een bijzondere, want er werden twee mensen gered. 

De knalrode brandweerwagen met metershoge hoogwerker werd ingezet nadat een 'collega hoogwerker' (op de foto de blauwe) met twee mensen in het bakje niet meer naar beneden kon. Voor het nieuwe voertuig een peulenschilletje om het tweetal te bevrijden uit hun benarde positie en weer veilig naar de grond te transporteren. 

Bron: Defensie 

Roemeen aangehouden na achtervolging

De marechaussee heeft een 25-jarige Roemeense automobilist aangehouden na een wilde achtervolging bij Zevenaar. 

Nadat zijn auto door de marechaussee en politie tot staan was gebracht, verzette de man zich hevig en trapte onder meer de deuren van politieauto's in. Pas na gebruik van pepperspray kon hij worden overmeesterd.

De automobilist ging er vandoor toen de marechaussee hem en zijn passagier wilde controleren. Met hoge snelheid vloog hij de vluchtstrook van de A12 op, wat leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties. 

Na zijn aanhouding bleek dat de chauffeur onder invloed was van verdovende middelen. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden voor vernieling van de politiewagens, het niet voldoen aan een vordering en verzet bij aanhouding. Ook krijgt hij processen-verbaal voor verkeersgevaarlijk rijgedrag en het onder invloed besturen van een voertuig.

Bron: Defensie

Medailles uitgereikt in Litouwen

Militairen  van 13 Lichte Brigade ontvingen deze week medailles vanwege hun inzet bij de NATO enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen.

Ze kregen de uitzendmedaille van het Litouwse ministerie van Defensie. De Duitse commandant en Nederlandse plaatsvervanger apart in het zonnetje werden gezet met de Lithuanian Armed Forces Medal of Distinction.

De Oirschotse militairen zullen de komende weken hun taken en verantwoordelijkheden overdragen aan hun aflossers van 414 Tankbataljon. De militairen van dat Duits-Nederlandse bataljon reizen naar Litouwen met hun Leopard-tanks. Het is voor het eerst in twintig jaar dat Nederland tanks worden inzet in een missiegebied. 

Bron: Defensie

Afgelast

IT²EC, dé jaarlijkse beurs voor simulatie, training en onderwijs op vooral defensiegebied, gaat in september niet door. Het evenement zou (weer) in de Rotterdamse Ahoy plaatsvinden na de afgelasting van 2020.

De organisatie heeft op grond van nog steeds geldende coronamaatregelen besloten de stekker eruit te trekken en zich te richten op volgend jaar. Dan staat IT²EC gepland van 26 tot en met 28 april in Excel, Londen.

Bron: Defensie