Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

4th of July

Vuurwerk explodeert achter een C-130J Super Hercules op Yokota Air Base in Japan. De kleurrijke show vormt het hoogtepunt van de Celebrate America viering. Dit lokale, jaarlijkse evenement biedt militairen en hun familie de gelegenheid met elkaar Independence Day te vieren. Sport, spel, muziek en een mooi vuurwerk zijn de voornaamste ingrediënten. De foto is van Senior Airman Brieana E. Bolfing.

Droomland

Deelnemers aan de Eerste Maritieme Militaire Vorming maakten tijdens hun bezoek aan de Nieuwe Haven in Den Helder werk van deze foto. De klas bewonderde de vloot en droomde weg bij de gedachte de wereld te bevaren. Korporaal Nautische Dienst Andrew Rep schoot dit bijzonder leuke beeld.

CEMA

De computer van je tegenstander hacken, zijn telefoonverkeer afluisteren of beveiligingscamera’s beïnvloeden? Voor het lagere tactische niveau beschikt de landmacht sinds gisteren over een eenheid die deze kunstjes tijdens een operatie kan toepassen. De Cyber and Electromagnetic Activities compagnie is in staat de informatiepositie aanmerkelijk te vergroten. En wie de communicatie beheerst, domineert de operatie. Fotograaf is Jarno Kraaijvanger.

Kruipt en krioelt

De US Army hield onlangs een inventarisatie van alles wat groeit, bloeit, kruipt en krioelt rondom de drie U.S. Army Prepositioned Stock Sites in de Benelux. Hier wordt Amerikaans legermaterieel opgeslagen voor missies in Europa en Afrika. Alvorens over te gaan tot een grote modernisering van het complex in Eygelshoven werden maar liefst vijftien zeldzame soorten salamanders, hagedissen en grasslangen gespot. Fotograaf is onbekend.  

Interessant

Sergeant Aaron Zwaal nam deze foto tijdens een training van een pantserwagensectie van de Landelijke Bijstand Organisatie van de Koninklijke Marechaussee. De sectie staat jaarlijks 24/7 klaar om overal in Nederland in te grijpen bij onlusten en conflicten.

Gas gas gas

De bemanning van het amfibisch aanvalsschip USS America hield onlangs een NBCD-oefening. Het vlaggenschip van de Amphibious Ready Group bevindt zich momenteel in de Indo-Pacific, waar met geallieerde en bevriende naties wordt getraind. Samen met 31st Marine Expeditionary Unit maakt de America deel uit van de machtige 7th Fleet. Voor de plaat-met–niet-alledaags-standpunt tekent Specialist 3rd Class Jonathan D. Berlier.

Druk!

Nog een foto van specialist Berlier aan boord van USS America. Onderhoudspersoneel van Helicopter Sea Combat Squadron 25 is druk bezig met een MH-60S Sea Hawk. De Amerikaanse vloot patrouilleert in de Pacific om de stabiliteit in de regio te bevorderen.   

Warm en intens

Leden van het National Support Element 1 (NLD) CBMI in het Iraakse Erbil werden gefotografeerd tijdens een oefening ‘hartstilstand bij een collega’. De arts begon met beademen, terwijl een verpleegkundige de medicatie gereedmaakte. Intussen zorgde de ambulancechauffeur voor het infuus. Een passant die toevallig in de Nederlandse kantoorvleugel aanwezig was, assisteerde bij de hartmassage. Bij een buitentemperatuur van rond vijftig graden Celsius is dit een zeer uitputtende bezigheid. De foto is van sergeant-majoor Jacco.

Raak!

Specialist 2nd Class Andrea Rumple drukte op het juiste moment af toen het geschut van de USS Roosevelt een Mark 45 5 inch granaat afvuurde. De fotograaf legde het beeld vast tijdens een oefening op de Noordelijke IJszee. Het geleide wapenfregat maakt deel uit van de Amerikaanse Sixth Fleet en heeft de Spaanse havenplaats Rota als tijdelijke thuisbasis. Haar area of operations zijn de Europese en Afrikaanse wateren.