Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto SDASM Archives | Video & montage: sergeant-majoor Robbert Harteveld

Stoffelijke resten geborgen

Scroll naar beneden voor de video

De berging van het wrak van de Wellington KX-T T2990 bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp zit er op. Naast duizenden fragmenten van de bommenwerper zijn daarbij ook stoffelijke resten en enkele kledingstukken gevonden. De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) gaat onderzoeken of die van de Tsjechische bemanning zijn.

Een samengesteld team van Defensie werkte sinds 25 mei aan de berging van het neergeschoten vliegtuig. De bergingsdienst van de luchtmacht leidde de operatie, terwijl de Explosieven Opruimingsdienst zorg droeg voor het veilig verwijderen van boordwapens en munitie. BIDKL ontfermde zich over de resten die kunnen leiden tot identificatie van de vijf gesneuvelde vliegers.

Het achtergrondverhaal over deze crash leest u in Defensiekrant 20. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Respect voor de plek

“We hebben veel van het vliegtuig gevonden”, vertelt bergingsofficier van de luchtmacht majoor Bart Aalberts. “Dat is waarschijnlijk te danken aan de lokale bevolking, die al direct na de oorlog op de crashlocatie een monument plaatste. Zij zijn dus altijd met respect met de locatie omgegaan, wat oud-ijzerhandelaren heeft tegengehouden op zoek te gaan naar resten.” 

Het vliegtuig is door de kracht van de crash in duizenden stukjes uiteen gespat. “Het landingsgestel was redelijk intact. Van de motoren was weinig over. De bommenlast was boven Duitsland al losgelaten. Wel vonden we de vier boordwapens en bijbehorende munitie”, aldus Aalberts.

Benieuwd hoe het er de afgelopen weken aan toe ging op de bergingslocatie in Nieuwe Niedorp? Check de video: