Tekst Kapitein Saminna van den Bulk
Foto René Verleg

Eerste simulatie-eiland in Oirschot

Mortieren afvuren, rondrijden in een CV90 of infanterie-eenheden trainen op de grond? Het kan allemaal op het nieuwe simulatie-eiland van 13 Lichte Brigade. Een centrum waar militairen voortaan digitaal kunnen trainen. 

Sta je dan, met een mortier in je hand. Gedwee glijdt de 81 mm in de buis, waarna er op de drie 4K-beelschermen stofwolken verschijnen en de grond onder de voeten trilt. Een tijdje is het stil, maar dan klinkt er een luide knal. Een inslag! Nee, niet op een oefenterrein of in een missiegebied, maar allemaal vanuit de Generaal van Steveninckkazerne in Oirschot. 

Mortieren vuren vanaf de kazerne, het kán op het simulatie-eiland in Oirschot.
Majoor Rik Breeker, hoofd Serious Games Centrum.

Voor alle niveaus

“De simulatoren waren er al, maar velen waren stuk”, majoor Rik Breeker, hoofd Serious Games Centrum, legt uit hoe het unieke trainingscentrum tot stand is gekomen. “De eenheden wisten niet waar ze het defect moesten melden, dus reparaties bleven uit.” Zodoende stonden de apparaten stof te happen. “In 2019 hebben we het project opgestart. We zochten een plek waar alle simulatoren samenkomen, maar ook waar je kunt trainen als individu, op pelotonsniveau en zelfs op stafniveau.

Twee centra

Op Oirschot bieden hij en zijn collega’s nu twee trainingssystemen aan: de Virtual Battle Space voor militairen te voet en de Steal Beasts waarmee optreden met voertuigen kan worden getraind. Dat maakt dat je in een CV90 kan rondrijden in een klaslokaal.

Rondrijden in een digitale CV90.

De richtgreep op het bureau en de pedalen eronder zijn zoals de ‘echte’ versie van het infanteriegevechtsvoertuig. Echter rijdt de schutter nu rond in een digitale omgeving. Voertuigen komen met verschillende snelheden en routes op het beeldscherm voorbij: aan de speler ze uit te schakelen. Makkelijk is dat niet. De schutter van deze serious game moet het doel helemaal correct aanvuren om het voertuig uit te schakelen. Het vereist timing, snelheid, focus en bovenal oefening. Net als in de echte CV90. 

Explosieve toename

Voor het creëren van dit gloednieuwe simulatiecentrum werd het hele gebouw aangepakt, heringericht en voorzien van een lik verf. De ramen zijn geblindeerd en met de lichten uit krijgen de gebruikers een echt ‘gamegevoel’ terwijl ze trainen voor inzet. “Een samenwerking van het Simulatiecentrum Land van Defensie en 13 Lichte Brigade. Wij leveren tijdelijk het personeel en de effort. De brigade voor steun, ook financieel. Anders was dit nooit van de grond gekomen”, erkent Breeker. 
In februari 2020 was het eiland klaar voor gebruik. Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Buiten of in het buitenland trainen werd lastig: “Dat betekende een explosieve toename van het gebruik van het eiland.”  

Ook voor bijvoorbeeld de kapiteinsopleiding biedt simulatie mogelijkheden om te trainen op strategisch niveau, vertelt sergeant-majoor Hans van Strien. Je ziet de vijand in het veld en kunt jouw pelotons als pionnen op een schaakbord over het veld aansturen. Op zoek naar het antwoord op de vraag: wat te doen als…?

Net als Max

Digitaal trainen biedt vele uitkomsten, vertelt Breeker. “Je kunt skills en drills beoefenen, voor je ze in het veld gaat uitvoeren. Daarnaast kun je gerichter trainen. Het systeem neemt de hele trainingssessie op, zodat je het kunt terugkijken. Wat ging er goed, wat kan er beter?” 

Voor systemen waar handelingen worden getraind, bieden camera’s uitkomst. Geen mortier wordt digitaal afgevuurd, zonder dat de camera boven je al je bewegingen en handelingen registreert. 

Een derde voordeel van game trainen: je kunt de oefening pauzeren voor tips en trucs of zelfs ‘terugspoelen’ als er iets misgaat. In een oefening te velde is de militair al snel uren bezig met het terugbewegen naar de voorgaande positie. Nu ben je daar enkele muisklikken van verwijderd.

Breeker: “Eerst reageren mensen terughoudend. Een militair gaat graag naar buiten! Maar na het gebruiken van de simulator zien mensen al snel de potentie. Je kunt zoveel facetten trainen met deze systemen.”

Regen simuleren?

Nu is het optreden te velde natuurlijk wel hét werk van de landmachter. “Regen kunnen we niet simuleren”, glimlacht Breeker. “De simulatie is geen vervanging, maar onderdeel van het ‘echte’ werk buiten.” Vreemd is dat niet: onze eigen Formule 1-coureur Max Verstappen scheurt ook over het digitale asfalt om zijn racevaardigheden te beproeven. “In de scenario’s doe je ervaring op, die je buiten de poort toe kan passen. Het maakt dat je de schaarse tijd in de praktijk efficiënter kan gebruiken.”

Verschillende terreinen

Naast de verschillende wapensystemen en voertuigen, biedt de simulator ook verschillende terreinen. Van woestijn tot verstedelijkt gebied. Zelfs bekende oefengebieden, zoals het militair oefendorp bij Marnewaard, is opgenomen in de terreindatabase. De militair zit in Oirschot, maar verschanst zich virtueel in Marnehuizen. “Op deze wijze kun je voor een oefening al wegwijs worden in het gebied en de training voorbereiden. Bedoeling is dat alle landmachtkazernes straks zijn voorzien van een simulatiecentrum, zodat elke eenheid digitaal kan trainen.”

Camera’s boven de speler leggen elke handeling vast. Handig voor de instructeur, die kan kijken of de mortierist klaar is voor het echte werk.

Alle kazernes

Eén bezoek aan het simulatiecentrum en uw verslaggever heeft een mortier afgevuurd, te voet een commandopost betrokken, rondgereden in een MB in de Marnewaard en voertuigen uitgeschakeld met een CV90. Wat ik ervan vond? Echt heel cool!

In een genetwerkt optreden kan je zelf mensen op andere locaties laten meetrainen. Handig voor bijvoorbeeld militairen die met andere eenheden op pad gaan.