Tekst kapitein Jessica Bode

Zr.Ms. Evertsen in Odessa

Zr.Ms. Evertsen vaart sinds dinsdag samen met het Britse marineschip HMS Defender in de Zwarte Zee. Het is voor het eerst sinds 2019 dat het fregat zo dichtbij Rusland opereert. Inmiddels zijn beide schepen begonnen aan hun havenbezoek in Odessa in de Oekraïne.

Tijdens hun verblijf in de Zwarte Zee oefent de Evertsen met partners uit Georgië, Oekraïne en Roemenië. Maar ook met Franse en Amerikaanse eenheden. Veel Russen beschouwen de Zwarte Zee als een soort Russische binnenzee. Toegang krijg je alleen via de Bosporus. De passage van de Bosporus is daarom altijd een markant moment.
Voorafgaand brachten de Evertsen en Defender een havenbezoek aan het Turkse Istanboel. Nadat de schepen de Zwarte Zee binnenvoeren meldde HMS Defender al snel dat er druk werd geoefend met in Roemenië gestationeerde Britse Eurofighter Typhoon straaljagers en Roemeense MiG's. Ook een Frans Brequet Atlantique maritiem patrouillevliegtuig meldde zich bij het Brits-Nederlandse duo, net als de Amerikaanse destroyer USS Laboon die samen met de Evertsen en Defender oefende (foto).
De Laboon was enkele dagen voor de Evertsen en Defender de Zwarte Zee binnengevaren. Het Russische persbureau Tass meldde dat de destroyer wordt geschaduwd door de Russische Zwarte Zee vloot. Dit is geen ongewoon verschijnsel. Toen de Evertsen in 2019 in de Zwarte Zee opereerde, gebeurde dat ook bij het Nederlandse fregat.

Bron: Royal Navy

Marechaussee weigert meer Britten aan grens

De Koninklijke Marechaussee ziet een stijging in het aantal Britse reizigers dat aan de Nederlandse grens geweigerd wordt. In mei ging het om 81 Britten, terwijl dat er in maart en april nog circa veertig per maand waren. 

Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk door de Brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland in. Sinds 15 juni geldt Groot-Brittannië als een hoogrisicogebied vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant.
De meeste Britten (62) werden geweigerd op de luchthaven Schiphol. Daarna volgen de Rotterdamse havens Europoort (9) en Hoek van Holland (8). In de haven van IJmuiden werden in mei twee Britten geweigerd. In totaal heeft de Koninklijke Marechaussee dit jaar 394 Britse reizigers naar huis teruggestuurd.

Bron: Defensie

Nederlandse F-16's beschermen Amerikaanse bommenwerpers

Op weg naar oefendoelen in de Baltische Zee zijn grote Amerikaanse B-52 bommenwerpers beschermd door Nederlandse F-16's. De toestellen zorgden ervoor dat de Amerikanen veilig konden verplaatsen.

De Amerikanen van de 2nd Bomb Wing zijn tijdelijk gestationeerd op de vliegbasis Morón in Spanje en afkomstig van de vliegbasis Barksdale in de staat Louisiana. Tijdens hun verblijf in Europa maken de toestellen deel uit van de Bomber Taskforce Europe. Eerder deze week vlogen ze ook boven de Zwarte zee, waar Zr.Ms. Evertsen momenteel patrouilleert.
De Amerikanen werden ingezet bij de grote oefening BALTOPS 2021. Ze werden op hun vlucht naar de Baltische Zee achtereenvolgens begeleid door Nederlandse F-16's, soortgelijke toestellen van de Deense luchtmacht en Zweedse Gripen jachtvliegtuigen.  

Bron: Amerikaanse ministerie van Defensie

Marine opent vuur op drugsboten in Cariben

Marineschip Zr.Ms. Holland heeft in de Cariben met gerichte schoten twee snelle motorboten gestopt. Op de zogenoemde go-fasts werd cocaïne gesmokkeld. Er is 1.285 kilo harddrugs in beslag genomen.

Twee FRISC’s, eveneens snelle motorboten, die bij het patrouilleschip horen schoten vorige week vrijdagnacht de buitenboordmotor van een boot kapot. Aan boord waren twee Dominicanen en een Colombiaan met semiautomatische wapens. Van de zevenhonderd kilo cocaïne die ze bij zich hadden, hadden ze al een groot deel overboord gegooid.
De ochtend daarna was het opnieuw raak en werd eenzelfde smokkelboot ontdekt. Ook deze schipper negeerde meerdere verzoeken tot stoppen, waarnaar de motoren kapot werden geschoten vanuit de NH90 gevechtshelikopter. Hierna kon een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de drie Venezolaanse opvarenden aanhouden. Bijna zeshonderd kilo  cocaïne werd uit zee gevist.  
De verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Bron: Defensie

Italiaan met zes goudstaven in bagage aangehouden op Schiphol

Op Schiphol is vorige week een zestigjarige Italiaan aangehouden die zes goudstaven in zijn bagage had.

Hij kon niet uitleggen hoe hij daaraan kwam, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag. De goudstaven hebben een geschatte waarde van zo’n 365.000 euro. Een rechercheteam van de marechaussee doet vanwege de vondst onderzoek naar witwassen. De man kwam uit het Caribisch gebied na diverse landen te hebben aangedaan.

Bron: Defensie

Griekenland koploper NAVO

Kroatië mag zich dan als debutant melden in de ‘twee procent-club’ van de NAVO, Griekenland is toch wel de verrassende koploper in dit klassement. Het defensiebudget beslaat dit jaar liefst 3,82 procent van het bruto binnenlands product (bbp)

De Verenigde Staten (3.52 procent) is in absolute uitgaven vanzelfsprekend de ‘big spender’ met ruim zevenhonderd miljard. Het Verenigd Koninkrijk eindigt op een tweede plaats.
Behalve de drie genoemde landen besteden Roemenië, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Frankrijk en Noorwegen minimaal twee procent van hun bbp aan Defensie. Nederland behoort zoals bekend met 1.45 procent tot de middenmoot, waar Spanje (net één procent) en Luxemburg (0.57 procent) de laagvliegers zijn.

Bron: NAVO

Kroatië schaft Rafale aan

Het is 25 juni precies dertig jaar geleden dat Kroatië de onafhankelijk uitriep. Dat viert de jonge republiek met de aanschaf van twaalf gebruikte Franse Rafale F-3R gevechtsvliegtuigen.

Als sinds 2015 is het land op zoek naar een opvolger van de vloot aloude MiG-21’s, die nog dateren uit het Joegoslavië-tijdperk. Er was in 2018 al een overeenkomst met Israël over de overname van twaalf overtollige F-16's, maar daar stak de Verenigde Staten een stokje voor. Amerika was immers zelf ook in de markt met hetzelfde type toestel. De Saab Gripen was een andere kandidaat.
De Rafales krijgen een uitgebreide opknapbeurt (update) en ondertussen worden de vliegers opgeleid of omgeschoold. Dat kan bijvoorbeeld op de simulator die bouwer Dassault meelevert. Kroatië stort voor het dozijn toestellen en toebehoren 999 miljoen euro in de Franse staatskas. Voor de aanschaf en inzetbaarheid van de Rafales verhoogt het land de defensiebestedingen naar twee procent van het bruto binnenlands product. “We halen daarmee de afgesproken norm binnen de NAVO”, aldus premier Andrej Plenković. De levering start in 2024, als de eerste MiG’s met pensioen gaan.

Bron: Airforce Monthly. Foto: Dassault

Straling defensieradar in het Friese Wier binnen de norm

Uit onafhankelijk onderzoek van bureau DEKRA Certification blijkt dat de SMART-L radar in het Friese Wier voldoet aan de zogenoemde ICNIRP-richtlijnen. De veiligheid van de omgeving is niet in het geding.

Bij het onderzoek zijn metingen uitgevoerd op verschillende afstanden en hoogten. Ook werd rekening gehouden met de verschillende standen (roterend en starend) en de twee verschillende sensoren. Onder alle omstandigheden viel de straling binnen de richtlijnen.
Het gebruik van de ICNIRP-richtlijnen wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Raad voor de Europese Unie bevelen deze richtlijnen aan. Ze zijn vastgesteld door een onafhankelijke internationale groep wetenschappers.
Om ervoor te zorgen dat de radar in Wier aan de richtlijnen blijft voldoen, worden er iedere twee jaar controlemetingen uitgevoerd. De radar wordt door Defensie gebruikt voor de beveiliging van het Nederlandse luchtruim. 

Bron: Defensie  

Sportieve strijd eFP eenheden

Liefst 260 teams deden mee aan Baltic Warrior, een sportieve ontmoeting voor militairen van de NATO enhanced Forward Presence. De editie van dit jaar werd gehouden in Letland en de Letten bleken ook de beste. De twee Nederlandse teams van 13 Lichte Brigade eindigden op de zesde en 23e plaats.

Aan Baltic Warrior doen deelnemers mee uit alle landen die eenheden leveren aan de eFP in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Ze moesten, onder zware weersomstandigheden, 25 kilometer lopen waarvan twee kilometer met kano. Met dit bootje moeten ze vervolgens elf kilometer roeien. Tijdens de wedstrijd dragen ze een rugzak mee van vijftien kilo.

Bron: Defensie

Vijftigste BALTOPS in de Oostzee

Voor de vijftigste keer wordt momenteel in de Oostzee de grote oefening BALTOPS gehouden. Eenheden uit zestien NAVO-landen en twee partnerstaten doen mee, waaronder de Koninklijke Marine met Zr.Ms. Zierikzee. 

Ook eenheden uit België, Canada, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn erbij. Het gaat om ongeveer veertig schepen, zestig vliegtuigen en vierduizend militairen.
Het scenario van de oefening bestaat uit drie fasen. Bij de eerste twee ligt de nadruk op de training van de deelnemers en integratie van de eenheden. Tijdens deze fase verplaatsen deze eenheden zich van de Deense wateren naar het oosten.
Tijdens de afsluitende Tactical Phase of the Exercise, oftewel TACEX, krijgen de commandanten meer vrijheid om hun eigen input te leveren in het scenario van de oefening. Hierdoor neemt het realisme toe. Voor de eerste keer wordt in een BALTOPS-oefening ook getraind in defensieve cyber tactieken.  

Bron: Defensie.  

Amerikanen oefenen op Aruba

Mariniers van het U.S. Marine Corps oefenen tot 5 juli op Aruba met hun Nederlandse collega's van het Marine Squadron Carib.

De oefening staat volledig in het teken van duikoperaties. Bij voorgaande edities van Caribbean Coastal Warrior werden de Amerikanen ook onderwezen in andere specialismen, zoals bijvoorbeeld het 'boarden' van schepen. Het Korps Mariniers zet voor de oefening duikinstructeurs in. Ook zijn er kikvorsmannen voor Caribbean Coastal Warrior ingevlogen uit Nederland. 

Bron: Defensie.  

Bundeswehr helpt Moldavië

De Duitse Bundeswehr is met een konvooi van vijftig vrachtwagens vol hulpgoederen naar Moldavië afgereisd. 

Dit is het gevolg van een hulpverzoek van president Maia Sandu. Al sinds april sturen de Duitsers medische apparatuur en beschermende uitrusting ter waarde van een miljoen euro naar het land, dat zwaar is getroffen door het coronavirus. 
De meest recente levering bestaat uit wegwerphandschoenen, mondmaskers, beschermende brillen, beademingsapparatuur en apparatuur die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Al deze spullen komen uit de voorraden van de Bundeswehr en het Duitse ministerie van Volksgezondheid. 

Bron: Defensie

China toont Taiwan spierballen

China heeft 28 gevechtsvliegtuigen op Taiwan afgestuurd om z’n spierballen te tonen. Het land reageerde door zelf ook gevechtsvliegtuigen te laten opstijgen. 

De kleine dertig toestellen vlogen langs de zuidkust, maar ook over de Pratas-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. In de Taiwanese media wordt gesproken over veertien J-16 en zes J-11 jachtvliegtuigen.
De overige waren bommenwerpers. Bij de J-11 en J-16 gaat het om Chinese varianten van de oorspronkelijke Russische Su-27 Flanker.  
De spanning tussen China en Taiwan bestaat al jaren. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. Om druk uit te oefenen op de hoofdstad Taipei zou China, volgens de Taiwanese media, bijna dagelijks straaljagers naar het onafhankelijke eiland sturen. Deskundigen sluiten niet uit dat de tegenstellingen tussen beide landen de komende jaren groeien en mogelijk uitlopen op een militair conflict. 

Bron: Defensie